Current track

Artist

Διονύσης Βερτζάγιας
Πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Παίζονται πολλά παιχνίδια με τα «κόκκινα δάνεια» όμως περιμένουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού το Σάββατο/ Η παραγωγή της σταφίδας φέτος είναι μειωμένη κατά 5.000 τόνους και η τιμή ανέβηκε

04/09/2024

«Θέλαμε να βρέξει ώστε να ποτιστούν οι καλλιέργειες, όμως ήρθε και το χαλάζι, με

συνέπεια να δημιουργηθούν ζημιές και έχει ήδη γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τρεις περιοχές στη Ζάκυνθο που είναι το Μουζάκι, η Λιθακιά και ο Κοιλιωμένος.

Μετά την έγκριση θα αρχίσουν οι αιτήσεις για να λάβουν οι παραγωγοί αποζημίωση. Για τις ζημιές από τον καύσωνα να πω ότι στο νησί μας έχουν έρθει 4 γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και έχουν ελέγξει το 50% των κτημάτων.

Θα σταλούν τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις. Οι παραγωγοί τα τελευταία 2 χρόνια και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν χάσει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους.

Σε ό,τι αφορά την σταφίδα, πέρυσι είχαμε παραγωγή 9.000 τόνους και άλλοι 6.000 τόνοι υπήρχαν απόθεμα. Όλη αυτή η ποσότητα των 15.000 τόνων πωλήθηκε.

Φέτος, δεν θα ξεπεράσουμε τους 10.000 τόνους και γι αυτό η τιμή της σταφίδας έχει ανέβει, ακολουθώντας την πορεία του ελαιολάδου.

Πολλοί παραγωγοί χωρίς να υπάρχει τιμή ξεπούλησαν το προϊόν τους στους ιδιώτες εμπόρους και δεν περίμεναν λίγο. Βέβαια, τους καταλαβαίνουμε, γιατί προσπάθησαν να συγκεντρώσουν χρήματα για να καλύψουν τις απώλειες και τα έξοδα που έχουν από την ανομβρία και τον περονόσπορο, όμως τώρα που ανέβηκε η τιμή δεν έχουν προϊόν να διαθέσουν.

Η Ένωση αγοράζει σταφίδα με 1,80 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ 13%. Η τελική τιμή βγαίνει 2,03 ευρώ, όταν πέρυσι ήταν 1,40 ευρώ ανά κιλό.

Με το που μας φέρνουν το προϊόν η πληρωμή τους από εμάς γίνεται μέσω Τραπέζης και μόλις κόβεται το τιμολόγιο μέσα με δύο με τρεις ημέρες έχουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους.

Τα «κόκκινα δάνεια» είχαν μπει υποθήκη στους θεσμούς. Από πέρυσι τον Σεπτέμβρη όμως, το θέμα αυτό ξεμπλόκαρε, μετά και την πίεση που άσκησε η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών).

Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ακολούθησαν μια αντιαγροτική πολιτική και 15.500 παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα ήταν όμηροι ενός Fund. Παίζονται πολλά παιχνίδια με τα «κόκκινα δάνεια», όμως η κυβέρνηση μας έχει υποσχεθεί ότι θα λήξει αυτό.

Έχει ενημερωθεί διεξοδικά ο πρωθυπουργός της χώρας, που ανέθεσε την υπόθεση στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Βορίδη, ο οποίος ασχολείται με το νομικό μέρος της υπόθεσης. Έχει συσταθεί και Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος μας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου θα είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου εκεί το Σάββατο το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη λύση που έχει βρεθεί για τα «κόκκινα δάνεια».

Επισημαίνω ότι αυτή η λύση θα εφαρμοστεί για τις «υγιείς» Ενώσεις και όχι για εκείνες που οι διοικήσεις τους κατηγορούνται και για έως πέντε κακουργήματα. Θα αξιολογηθούμε όλοι και αυτό είναι σωστό που θα γίνει.

Οι Ενώσεις είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν για την ακρίβεια, χωρίς να χρειάζεται η χώρα μας να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για παροχή βοήθειας.

Έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε στην αγορά φθηνότερα προϊόντα και το ξέρει ο πρωθυπουργός. Οι τιμές στο ράφι είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τους μεσάζοντες, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές.

Το χρέος της Ένωσης είναι 2,9 εκ. ευρώ, όμως αυτό με τους τόκους έχει φτάσει τα 9 εκ. ευρώ. Μας τόκιζαν με υψηλά επιτόκια άνω του 10% και κάθε τρεις μήνες το ποσό γινόταν κεφάλαιο, γι αυτό και το αμφισβητούμε.

Υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα με τις επιδοτήσεις. Η νέα ΚΑΠ έχει αποτύχει και δυστυχώς δεν έχουν διορθωθεί τα λάθη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και καλώ τους παραγωγούς να σπεύσουν στην Ένωση.

Επειδή πιέζουμε οι πρώτες πληρωμές να γίνουν τον Οκτώβριο, αν θα υπάρξει παράταση της διαδικασίας, τότε αυτομάτως οι πληρωμές μετατίθενται για Δεκέμβριο.

Όποιος δεν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του, για τις πρώτες 20 ημέρες θα πληρώσει πρόστιμο 1% και μετά θα χάνει την επιδότηση οριστικά…».

Current track

Title