Current track

Title

Artist

Νίκος Γκλαβάς
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΖ

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΖ επέρχεται δικαιοσύνη/ Μέχρι το τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι χρήστες έχουμε για να σχεδιάσουμε τα δίκτυα και να υπάρξει εισπραξιμότητα

15/11/2024


«Στον τουρισμό όταν βρισκόμαστε στα τέλη του Οκτώβρη λέμε να κλείσω να ηρεμήσω. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε σημείο να πούμε «να πουλήσω για να ηρεμήσω», διότι το επιχειρείν δέχεται μεγάλη πίεση, χωρίς να φταίμε εμείς.

Παρόλα αυτά επιβιώνουμε προς το παρόν, απλώς θα θέλαμε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση σε κάποια πράγματα.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ, επισημαίνω ότι αυτή η επιχείρηση είναι μονοπωλιακή και έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εξίσωση, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική για κάποιον να πάει σε άλλον πάροχο ύδρευσης και αποχέτευσης και από την άλλη πρέπει η ΔΕΥΑΖ να δείχνει πάντα ένα κοινωνικό πρόσωπο και να ασκεί πολιτική ιδίως για το νερό.

Για να φτάσει στις βρύσες μας όμως το νερό, χρειάζεται ένα κόστος και αυτό αφορά ιδιαίτερα την ενέργεια. Θα σας πω ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε η ΔΕΥΑΖ κλήθηκε να δώσει 430.000 ευρώ στη Volterra! Αυτό το τεράστιο ποσό αφορά μόνο έναν μήνα. Τους άλλους μήνες δε, οι λογαριασμοί που ήρθαν δεν έπεσαν κάτω από τις 260.000 ευρώ.

Υπάρχουν πολλές αντλίες ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και μοτέρ πολλών ίππων, που καταναλώνουν πολλή ενέργεια,  αφού δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

Η αντλία που συνδέει την αποχέτευση του Πλάνου με το υπόλοιπο δίκτυο, στέλνει 100 κυβικά την ώρα και συνεπώς μιλάμε για μια αντλία «τέρας», που χρειάζεται αρκετή ενέργεια.

Βλέποντας η κυβέρνηση να δημιουργούνται συνεχώς χρέη, εξαιτίας και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αποφάσισε να συγχωνεύσει ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα και να δημιουργηθούν επίσης ενεργειακές κοινότητες, ακόμη και αν δεν είναι όμορες. Στόχος είναι να παράγουν δική τους ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να μη χρειάζονται τους παρόχους.

Από ‘κει και πέρα, συζητήθηκε και ψηφίστηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Ζακύνθου.Σε αυτήν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια δίκαιης τιμολόγησης των χρηστών της ύδρευσης και της αποχέτευσης αναλογικά με τις ποσότητες που καταναλώνουν και την φόρτιση που επιφέρει η χρήση τους στα δίκτυα.

Σταματάει επιτέλους η οριζόντια αντιμετώπιση των 20.000 και πλέον πελατών της επιχείρησης και με την εισαγωγή νέων ορθολογικών κλιμάκων κατανάλωσης προσαρμοσμένες ειδικά για κάθε δραστηριότητα, οικιακή ή επαγγελματική, ευνοείται ο συνετός χρήστης και επιβαρύνεται αντίστοιχα ο σπάταλος.

Είναι ένα πρώτο βήμα, που σε συνδυασμό με την προσπάθεια ελέγχου των διαρροών, την εκπεφρασμένη διάθεση αναβάθμισης των δικτύων και την στόχευση για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να καταστήσουν την επιχείρηση βιώσιμη και επιτέλους λειτουργική προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Να προσθέσω ότι μπορεί να υπάρχει διαρροή 70% στα δίκτυα υδροδότησης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κουβεντιάσουμε την τιμολογιακή πολιτική, την οποία εδώ και δεκαετίες κανείς δεν τόλμησε να αγγίξει, όχι από την άποψη του πολιτικού κόστους, αλλά επειδή δεν είχαν καταλάβει την σπουδαιότητα του θέματος.

Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές προς την επιχείρηση εδώ και 25 χρόνια. Πρέπει να υπάρξει η συνειδητή παραδοχή ότι αυτοί οι άνθρωποι που χρωστούν είναι απίθανο να εμφανιστούν και να καταβάλλουν χρήματα. Ως εκ τούτου, η ΔΕΥΑΖ ζητάει από το κράτος να βεβαιωθούν οι οφειλές στο TAXIS και αν υπάρξει εισπραξιμότητα να κρατήσει η ΔΕΥΑΖ το 80% του ποσού και το άλλο 20% να το πάρει η Πολιτεία.

Πλέον σταματάει η οριζόντια χρέωση για οικίες και επιχειρήσεις, ενώ όποιος εμπορεύεται το νερό θα πληρώνει παραπάνω.

Το Λιμενικό Ταμείο, επί παραδείγματι, πέρα από το νερό που χρειάζεται για τα γραφεία του, το υπόλοιπο το δίνει σε σκάφη και συνεπώς το εμπορεύεται. Ένα λογιστικό γραφείο όμως, δεν το εμπορεύεται.

Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική αναλύουμε τη χρήση που κάνει κάθε επιχείρηση, καθορίζεται η συνετή χρήση και τα κυβικά που τη συνοδεύουν, ενώ καταργούνται οι έξι κλίμακες που υπήρχαν.  Από τα 0 έως τα 80 κυβικά το δίμηνο είναι μια συνετή χρήση για μια οικία, στην οποία κατοικεί μια τετραμελής οικογένεια. Αν όμως, η κατανάλωση είναι πάνω από 80 κυβικά, τότε αυτός ο καταναλωτής θεωρείται σπάταλος. Ουσιαστικά, επέρχεται μια δικαιοσύνη.

Με τον τρόπο αυτόν όμως, πετυχαίνουμε και κάτι άλλο: Δίνεται κίνητρο σε μια κατοικία-βίλα να δηλώσει τουριστική χρήση, ώστε να πληρώνει λίγο μεγαλύτερη τιμή για περισσότερο νερό.

Μέχρι το τέλος του 2025 θα ξέρουμε τι είδους χρήστες έχουμε για να μπορέσουμε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε τα δίκτυα και να υπάρχει εισπραξιμότητα, που θα μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάχνουμε τις βλάβες. Να ξέρετε ότι αν δεν υπήρχε το υψηλό ενεργειακό κόστος, η ΔΕΥΑΖ θα ήταν μια επικερδής επιχείρηση.

Αναφορικά με τις εκλογές του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, τονίζω ότι επαναλαμβάνεται ό,τι είχε συμβεί πριν από έξι χρόνια που η διαδικασία είχε αναβληθεί δύο εβδομάδες.

Από τη στιγμή που μια επιχείρηση πληρώνει τη συνδρομή της και είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ, θα έπρεπε αυτοδίκαια να είχε εγγραφεί και στο μητρώο του Επιμελητηρίου, διότι δεν υπάρχει κάποια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Είναι μια στρέβλωση που τη βρήκαμε ξανά μπροστά μας και η ευθύνη βαραίνει τη σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου. Τον πρόεδρο, Φώτη Κόττη, τη γενική γραμματέα, Νίκη Μαλαφούρη, τον οικονομικό επόπτη, Νίκο Τσίπηρα, τον Μαρίνο Στουφή, αλλά και τον Ιάκωβο Κονταράτο.

Υπάρχει μια τοξικότητα σε αυτές τις εκλογές, την οποία απεχθάνομαι. Αντέχω όμως, και δεν θα με διώξει. Οι συμπολίτες μας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση που αφορά τον οποιοδήποτε φορέα, πρέπει να ψηφίζουν παρεμβατικούς ανθρώπους για να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο στον τόπο μας…».


Current track

Title

Artist