Από το 2019 η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου/ Πρέπει να μάθουμε τι συζητούν η Εκκλησία με την ΠΙΜΑΝΑ και λέω πως δεν πρέπει να αδικηθούν οι κάτοικοι
23/04/2025
«Στο θέμα της ΠΙΜΑΝΑ και της παράνομης αγοραπωλησίας των 14.000 στρεμμάτων στα ορεινά της Ζακύνθου υπάρχει κοινή στάση όλων των εμπλεκομένων και αυτό είναι θετικό.
Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ζήτησα να προσκομιστεί και το υπόμνημα του νομικού συμβούλου της Περιφέρειας, προκειμένου να δούμε αν αυτά που λέγαμε το 2015 είναι ίδια 10 χρόνια μετά, το 2025.
Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης, κ.κ. Χρυσόστομου, για τη συμβιβαστική λύση που προωθείται με την ΠΙΜΑΝΑ. Θα πω ότι σχετίζεται με αυτή τη δίκη που γίνεται και η οποία συνεχώς αναβάλλεται.
Ο συμβιβασμός τι θα αφορά; Θα αναγνωρίσει η ΠΙΜΑΝΑ την περιουσία της εκκλησίας και θα κρατήσει τα υπόλοιπα; Οι άλλοι διάδικοι όμως, και αναφέρομαι στους κατοίκους, τι θα απογίνουν με τις περιουσίες τους;
Υπενθυμίζω ότι μαζί με τον αείμνηστο Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλο, είχαμε καταθέσει δικό μας δικόγραφο, προκειμένου να προασπίσουμε την περιουσία των πολιτών και της εκκλησίας, ενώ το ίδιο είχε πράξει και ο Δήμος Ζακύνθου. Γι αυτό ζήτησα να λάβω γνώση του υπομνήματος.
Θα ήταν πολύ άδικο και μη ευπρόσδεκτο να μη δικαιωθούν οι κάτοικοι σε όλη αυτή την ιστορία. Πρέπει να μάθουμε τι συζητείται.
Από το 2019 η ΝΔ προσπαθεί να φιμώσει τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού την περίοδο που ήταν Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Μάκης Βορίδης δημοσιεύθηκε ο πρώτος κανονισμός, που προέβλεπε ότι η μειοψηφία δεν μπορεί να βάζει θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Φαίνεται πως δεν τους έφτασε αυτό και τώρα αποφάσισαν ότι η μειοψηφία δεν θα κάνει ούτε επερωτήσεις και έτσι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ασκούμε ουσιαστικό έλεγχο στην Περιφερειακή Αρχή.
Θα φανεί τις επόμενες ημέρες για το εάν μπορούμε να συνεννοηθούμε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει τις προτάσεις του κάθε συνδυασμού.
Η «ΑΝΑΣΑ» θα καταθέσει δύο προτάσεις: Α) Να μας δοθεί το δικαίωμα να καταθέτουμε επερωτήσεις, διότι το προηγούμενο διάστημα μπορούσαμε κάθε δύο μήνες να κάνουμε 8 επερωτήσεις, όμως με τον νέο κανονισμό αυτές περιορίζονται στις 3 ανά τρίμηνο! Β) Θα αιτηθούμε να μας παρασχεθεί η δυνατότητα να εισηγούμαστε θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Επισημαίνω πως στον Δημοτικό Κανονισμό λειτουργίας, ο νομοθέτης υποχρεώνει τον πρόεδρο να ειδοποιεί τρεις μέρες πριν το Συμβούλιο τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης για το έαν θέλουν να βάλουν κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Δυστυχώς, στον Περιφερειακό Κανονισμό αυτό δεν υπάρχει. Παίζονται παιχνίδια και είναι αρνητικός ο ρόλος των Περιφερειαρχών σε αυτή την υπόθεση, αφού θεωρώ πως είναι βασιλικότεροι του βασιλέως και είναι αυτοί που αποφεύγουν τις επερωτήσεις, την ώρα μάλιστα που έχουν συντριπτική πλειοψηφία στη διαδικασία της ψηφοφορίας…».