Διονύσης Σκιαδόπουλος: Δεν έχουν ποινική ευθύνη οι πρόεδροι για τις φωτιές
28/04/2023
«Κάθε χρόνο γίνεται μια σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο. Την τελευταία τη συγκάλεσαν η κ. Κράτσα, η κ. Μοθωναίου και η κ. Μουζάκη, η οποία πράγματι κάνει φιλότιμες προσπάθειες στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας.
Τα περισσότερα από αυτά που τέθηκαν στη συνάντηση, τα κουβεντιάζουμε επί χρόνια. Ως εκ τούτου, κανείς μας πιστεύω δεν έγινε σοφότερος.
Για να είμαστε δίκαιοι και στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα, τα οποία δεν φρόντιζε να επιλύσει ο Δήμος Ζακύνθου, όμως τώρα αυτά έχουν πάρει μεγαλύτερη έκταση με τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Σίγουρα σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν πολύ περισσότερες από τις 18 ανεξέλεγκτες χωματερές, που έχει καταγράψει η Πυροσβεστική. Από τη μια έχουμε ασυνείδητους συμπολίτες μας που πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν και από την άλλη έρχεται και «κουμπώνει» η αδράνεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Για μένα λύση είναι να αναθέσει ο Δήμος το καθάρισμα των χωματερών σε ιδιώτη, από τη στιγμή που από μόνος του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Σε καμία περίπτωση εμείς οι πρόεδροι των χωριών δεν έχουμε ποινική ευθύνη, επειδή δεν έχουν καθαριστεί οι δασικές εκτάσεις ή τα χόρτα από τους δρόμους. Και αυτό το λέω γιατί έχουμε στείλει δεκάδες έγγραφα για όλα αυτά, ζητώντας να δρομολογηθούν λύσεις, ενώ να πούμε στον κόσμο πως δεν έχουμε προϋπολογισμό για καθαρισμούς στις κοινότητές μας.
Το τηλέφωνό μας είναι 24 ώρες ανοικτό και συνδράμουμε όπου μπορούμε με τις πενιχρές μας δυνάμεις. Άλλο αυτό και άλλο να την πληρώσουμε εμείς, επειδή ο Δήμος δεν πληρώνει για να γίνουν καθαρισμοί. Συνεπώς, δεν έχουμε ποινική ευθύνη για θέματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας εκ του Νόμου.
Επιπροσθέτως, δίπλα στις γεωτρήσεις στο Καταστάρι υπάρχουν δεξαμενές πυρόσβεσης. Είχα παραλάβει κλειδί από τον Δήμαρχο, όμως στη συνέχεια άλλαξαν τα λουκέτα και εγώ κλειδί δεν διαθέτω πλέον, με συνέπεια η Πυροσβεστική να σπάσει τα λουκέτα σε πρόσφατη πυρκαγιά. Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές.
Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός και ένα προσχέδιο για του χρόνου. Προτείνω να γίνει μια συνάντηση των αρμοδίων Αρχών με όλους τους προέδρους, ώστε να μας γνωστοποιήσουν τα σχέδια εκκένωσης. Επίσης, μπορούν να γίνουν άμεσες ενέργειες χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Να καθαριστούν τα χόρτα που φτάνουν στο 1,5 μέτρο και να χρησιμοποιηθεί το γκρέιντερ για να καθαριστούν δασικοί δρόμοι. Δυστυχώς, εδώ και τρία χρόνια το έχουμε ακινητοποιημένο στο Βανάτο και το κοιτάμε…».