Μετά τη μελέτη για το «Ναυάγιο» από το ΕΜΠ πρέπει ο κ. Λέκκας και όσοι τον υποστηρίζουν να εκλογικευτούν/ Να ξεκολλήσουμε από τα όσα ισχύουν σήμερα και να πάμε μπροστά με αυτή την εμπεριστατωμένη πρόταση
01/07/2024
«Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να έρθουν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και να διαπιστώσουν πως οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, για το εντελώς κλειστό Ναυάγιο, ήταν δυσανάλογες, υπερβολικές και εσφαλμένες.
Η απόλυτη απαγόρευση, σε βαθμό που θα ήταν ποινικό αδίκημα, αν κάποιος παραβίαζε την απόφαση, αποδείχτηκε περίτρανα πως είναι ένα δυσανάλογο και υπερβολικό μέτρο και αυτό το έλεγα από πέρυσι την Άνοιξη.
Δυστυχώς, ο κ. Λέκκας, που μελέτησε και ερεύνησε το χώρο, δεν άφησε καμία εναλλακτική και δεν υπήρξε προοπτική για την άρση του αδιεξόδου. Δεν είχαμε κανέναν απολύτως μπούσουλα.
Αυτή ήταν και η μεγάλη μου διαφωνία. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο αποκατέστησε τη λογική, σημειώνοντας πως το Ναυάγιο θα μπορούσε να είναι επισκέψιμο από τη θάλασσα και να υπάρχει μια ασφαλής ζώνη επισκεψιμότητας επί της ακτής.
Σήμερα λοιπόν οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλογιστούν τη ζημιά που έχει υποστεί η Ζάκυνθος επί δύο έτη με το κλειστό Ναυάγιο και να εκπέμψουμε όλοι μαζί ένα διεθνές μήνυμα πως μετά από αυτή την εμπεριστατωμένη μελέτη που παρουσιάστηκε, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να τροποποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.
Η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε, αυτό το τραγικό λάθος που έγινε, πρέπει να ανακληθεί. Ο κ. Λέκκας και η Υπηρεσία, στην οποία προΐσταται και εισηγείται προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ήρθε η ώρα να εκλογικευτεί!
Στην ωραία παρουσίαση της μελέτης που έγινε αναλύθηκε και το θέμα με τα επικίνδυνα σημεία, ενώ προτείνεται και η δημιουργία ενός Μουσείου. Πρέπει να «ξεκολλήσουμε» από τα όσα γίνονται μέχρι τώρα και να προχωρήσουμε λελογισμένα με τη μελέτη των 39 επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Τα όσα πρότεινε ο κ. Λέκκας ακόμη ηχούν παράξενα στα αυτιά μου και απορώ πως τα δέχτηκε όλα αυτά το πολιτικό σύστημα και ένα κομμάτι της κοινωνίας.
Οι 100.000 ευρώ που δαπάνησε το ΕΜΠ για να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και να παραδώσει σε εμάς τη μελέτη, θεωρώ πως πρέπει να δοθούν από τις τοπικές Αρχές ως ένα «δώρο». Με τον τρόπο αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές και να εκφράσουμε τη μεγάλη μας χαρά που ασχολήθηκαν μαζί μας και με το «Ναυάγιο».
Το Ναυάγιο είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο και τα 4 εκ. ευρώ που χρειάζονται περίπου για να συντηρηθεί το πλοίο «Παναγιώτης» και να γίνουν τα συνοδά έργα, είναι ένα μηδαμινό ποσό μπροστά στο συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τοπόσημου.
Το 70% της δουλειάς έχει ολοκληρωθεί με τη σύνταξη της μελέτης. Τώρα απομένει ένα 30%, που αφορά την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, αλλά και το ποιος θα είναι ο φορέας που θα εκτελέσει όλα τα προτεινόμενα έργα…».