Ξεπουλά την Αυτοδιοίκηση όποιος Δήμαρχος ιδιωτικοποιεί τα σκουπίδια/ Η ΚΕΔΕ πρέπει να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλει το κράτος στους ΟΤΑ και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού
03/01/2025
«Η κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους όλης της χώρας είναι τραγική, αφού η έλλειψη προσωπικού στους ΟΤΑ φτάνει στο 40%!
Είπα και στο συνέδριο των Δημάρχων στη Ρόδο, ότι η Αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει. Βεβαίως, μερικοί το θέλουν αυτό, διότι συμμετέχουν στο κόλπο για την παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στην Καθαριότητα και ρωτάω το εξής: Γιατί οι Δήμαρχοι δεν διεκδικούν από το Υπουργείο Εσωτερικών την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού;
Επίσης, γιατί δεν διεκδικεί η ΚΕΔΕ τα χρήματα που οφείλει το κράτος στους ΟΤΑ; Τα τελευταία χρόνια οι χρηματοδοτήσεις περικόπηκαν κατά 50%. Αυτά είναι λεφτά που πρέπει να επιστραφούν στους Δήμους και τους πολίτες.
Όποιος Δήμαρχος στην Ελλάδα ιδιωτικοποιεί τα απορρίμματα, ουσιαστικά ξεπουλά την Αυτοδιοίκηση! Ευτυχώς, δεν είναι πολλοί που προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια, όμως ως πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ λέω πως υπάρχουν σχετικές περιπτώσεις.
Από τους 335 Δημάρχους στην Ελλάδα, οι 300 μας έλεγαν προεκλογικά πως είναι ανεξάρτητοι και ότι δεν έχουν χρίσμα από κόμμα. Μπορούν λοιπόν να αποδείξουν αυτό που έλεγαν τότε, διεκδικώντας σήμερα χρήματα και μόνιμο προσωπικό από την κυβέρνηση, κλείνοντας αν χρειαστεί και τους Δήμους. Σε περίπτωση που το πράξουν, να ξέρετε πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα είναι «σύμμαχος» και θα σταθεί στο πλευρό τους.
Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση με υπηρεσίες που θα έχουν δημόσιο χαρακτήρα. Εξάλλου, τη δύσκολη περίοδο του COVID κανένας ιδιώτης δεν ήρθε να πάρει τα σκουπίδια. Αυτά τα μάζευαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
Στη Ζάκυνθο αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά 110%. Θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όμως το μάρμαρο το πληρώνουν πάντα οι πολίτες.
Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί να επιστρέψει στο Δημόσιο ο 13ος και 14ος μισθός. Αυτό επιχειρείται με σχέδιο Νόμου και όχι μέσω δικηγορικών γραφείων. Θεωρώ πως το κράτος θα «στρίψει δια του αρραβώνος» και δεν θα ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, συνεπώς οι πιθανότητες δικαίωσης είναι λίγες, όμως το παλεύουμε. Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν πρόκειται να δοθούν τα έξοδα κίνησης.
Η ΚΕΔΕ πρέπει να ζητήσει την κατάργηση της διάταξης του κ. Βορίδη, που δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων, που είχαν προσληφθεί με τον COVID. Οι ιδιώτες εργολάβοι θα ζητούν συνέχεια αυξήσεις και οι Δήμαρχοι θα αναγκάζονται συνεχώς να χαρατσώνουν τους πολίτες. Στη Γερμανία που είχαν μπει ιδιώτες στην καθαριότητα, δεν τα κατάφεραν και η αρμοδιότητα της αποκομιδής επέστρεψε στους Δήμους…».