Τάκης Σπίνος: Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
02/03/2023
«Κατ’ αρχήν να πω συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη. Αυτό το θλιβερό γεγονός μας συγκλόνισε όλους.
Τον τελευταίο χρόνο το ενεργειακό κόστος έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δίνεται πλέον η δυνατότητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες, ώστε ο καταναλωτής να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται.
Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή αίτησης σύνδεσης στην τοπική μονάδα Δικτύου της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Προϋπόθεση βεβαίως, είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη.
Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός 15 ημερών από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης. Παράλληλα πληρώνει και ένα τέλος που φτάνει τα 370 ευρώ. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί αφού η αίτηση γίνεται ψηφιακά με κωδικούς taxisnet.
Μπορεί κάποιος να έρθει στην εταιρεία μας «Systems Dynamics», φέρνοντας μαζί του τους τρεις τετραμηνιαίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να δούμε την ανάγκη που έχει σε ρεύμα. Αν χρειάζεται 2.500 κιλοβατώρες, επί παραδείγματι, τότε το σύστημα που βάζουμε θα του παράγει έως και 8.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του.
Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού έως 10kw κοστίζει από 10.000 έως και 12.000 ευρώ. Αν η εγκατάσταση είναι μικρότερη, τότε το ποσό αυτό μειώνεται στις 5.000 ευρώ περίπου. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η επιδότηση από το κράτος αναμένεται να είναι έως 40%.
Συμφέρει τους πολίτες μια τέτοια επένδυση, διότι η συμφωνία που υπογράφεται με τη ΔΕΗ έχει διάρκεια 25 ετών και η απόσβεση των χρημάτων που θα δώσει για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού γίνεται μέσα σε 3 χρόνια. Όσο και να ακριβαίνει η ενέργεια, ο συμπολίτης μας θα έχει λύσει το πρόβλημα αυτό.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τους πολίτες. Η εταιρεία μας ήταν η πρώτη που δραστηριοποιήθηκε στη Ζάκυνθο και στο παρελθόν είχαμε αναπτύξει μια συζήτηση με τον Δήμο, την περίοδο που Δήμαρχος ήταν ο κ. Μποζίκης. Η προσπάθεια για φωτοβολταϊκά στο Δήμο κόλλησε στη γραφειοκρατία του κράτους. Ο ιδιωτικός τομέας όμως προχωρά πιο γρήγορα και μάλιστα σας λέω πως πολύ σύντομα το αεροδρόμιο Ζακύνθου, το οποίο διαχειρίζεται η Fraport, θα προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση για παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο…».