Current track

Title

Artist

Στάθης Μαλαπέτσας: Αίτημα για διπλασιασμό των ωρών εναέριας δασοεπιτήρησης

11/04/2023


«Η Αερολέσχη Ζακύνθου, που είναι πιστοποιημένη ως εθελοντική ομάδα δασοεπιτήρησης, θαλάσσιας ρύπανσης, έρευνας και διάσωσης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συναντήθηκε με τον νέο διοικητή της Πυροσβεστικής Ζακύνθου.

Δυστυχώς, έχει διαπιστωθεί πως κάθε χρόνο πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος αλλάζει ο διοικητής στο νησί μας. Αυτό να ξέρετε συμβαίνει επειδή ο τόπος μας μοιάζει με ένα ηφαίστειο που εάν εκραγεί θα γίνει ένα δεύτερο Μάτι και έτσι κανείς δεν θα ήθελε να χρεωθεί μια τέτοια τραγωδία.

Ο νέος διοικητής εξέφρασε την ανησυχία του για πολλά σημεία του νησιού, όπως είναι η Μπόχαλη. Αν εκεί προκύψει πυρκαγιά, με τις πευκοβελόνες και το πυκνό δάσος που υπάρχει, η φωτιά θα εξαπλωνόταν μέσα σε πέντε λεπτά στο κέντρο της πόλης!

Η δεύτερη περιοχή είναι ο Σκοπός. Η αερολέσχη Ζακύνθου με το ελικόπτερο που διαθέτει, κατόρθωσε πέρυσι να φυλάξει από αέρος το συγκεκριμένο σημείο και μάλιστα σε μια πτήση ήταν μαζί μας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κακολύρης.

Από κει και πέρα έχουμε το δυτικό κομμάτι της Ζακύνθου που ξεκινά από το Σχοινάρι και φτάνει έως το ακρωτήρι του Μαραθία, με πάρα πολλά επικίνδυνα σημεία, στα οποία αν εκδηλωνόταν πυρκαγιά και έπνεαν ισχυροί άνεμοι, θα εγκλωβίζονταν πολύς κόσμος που πάει εκεί για να βγάζει φωτογραφίες!

Συζητήσαμε με τον κύριο διοικητή κι άλλα σημεία στα οποία υπάρχει έντονη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υπάρχουν και μέρη που ίσως κάποιοι θα ήθελαν να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα. Έχουμε στη Ζάκυνθο και τοποθεσίες στις οποίες υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες, με έναν δρόμο που δύσκολα χωράει να περάσουν δύο οχήματα. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το ελικόπτερο της Αερολέσχης έχει αυτοδυναμία πτήσης 3 ωρών και μπορούμε μέσα σε δέκα λεπτά αν χρειαστεί να είμαστε στον αέρα.

Συμφωνήσαμε με τον διοικητή να σταλεί ένα αίτημα προς το Δήμο, έτσι ώστε φέτος να διπλασιαστούν οι ώρες πτήσεις μας και να γίνουν 50 περίπου. Πέρυσι ο Δήμος μας επιχορήγησε τα καύσιμα και πετάξαμε συνολικά 25 ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Είναι γεγονός πως με την παρούσα Δημοτική Αρχή βρήκαμε ανταπόκριση στο θέμα αυτό, όταν οι προηγούμενες αδιαφορούσαν επιδεικτικά.

Στην καμπίνα του ελικοπτέρου έχουμε ασύρματο και κάμερα που καταγράφει. Είναι πολύ δύσκολο για έναν επίδοξο εμπρηστή να πάει να βάλει φωτιά, την ώρα που γνωρίζει πως είμαστε πάνω από το κεφάλι του και θα τον εγκλωβίσουμε μόλις τον εντοπίσουμε. Δύσκολο επίσης είναι να πετάξει κάποιος στρώματα ή μπάζα μέσα στα δάση τη στιγμή που εμείς παρακολουθούμε από αέρος. Συνεπώς, λειτουργούμε και αποτρεπτικά.

Σημαντικός είναι ο ρόλος μας για τον εντοπισμό θαλάσσιας ρύπανσης, κυρίως στις δυτικές ακτές που η πρόσβαση με σκάφη δεν είναι εύκολη εξαιτίας των ανέμων. Βοηθάμε επίσης και στον εντοπισμό ναυαγίων, που πολλές φορές έχουν συμβεί με διερχόμενα σκάφη που θέλουν να πάνε προς Ιταλία. Είμαστε και φέτος στη διάθεση των Αρχών και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να είναι το νησί μας ασφαλές…».


Current track

Title

Artist