Οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση είναι θετικές εφόσον δεν προσαρμοστούν σε κομματικά δεδομένα/ Το Ναυάγιο είναι μια «χειροβομβίδα» και ελπίζω να μην σκάσει στα χέρια του Δήμου
08/11/2024
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζονται αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία.
Μετά τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως είναι ότι θα μπορούν να εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης δύο επιστήμονες από τον συνδυασμό που κερδίζει τις εκλογές και θα έλεγα πως θα μπορούσε να προστεθεί κι ένας από τον δεύτερο συνδυασμό.
Επίσης, θετικό είναι πως πρέπει κάθε συνδυασμός να έχει ποσόστωση σε νέους έως 30 ετών. Είμαστε υπέρ στη συμμετοχή της νεολαίας μας στα κοινά, γι αυτό και έχουμε προτείνει τη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων, με αφορμή και τα όσα γίνονται με τη νεανική παραβατικότητα.
Θα δούμε βέβαια πως θα διαμορφωθούν όλα αυτά μετά και τη διαβούλευση που θα υπάρξει. Δεν είμαστε αρνητικοί στα όσα εξαγγέλθηκαν, αρκεί να μην προσαρμοστούν στα κομματικά δεδομένα της κυβέρνησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάει ένα βήμα πιο μπροστά και να μη μείνουμε πίσω, λόγω γραφειοκρατίας και αγκυλώσεων.
Δυστυχώς, τα περιστατικά της νεανικής παραβατικότητας και της βίας, διογκώνονται και αυξάνονται στη Ζάκυνθο. Δεν έχουν γίνει κάποια πράγματα και ο Δήμος φέρει ευθύνη γι αυτό, όπως συμβαίνει και με τους ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα.
Είναι απαραίτητο στα σχολεία να υπάρχουν ψυχολόγοι και παιδοψυχίατροι. Η εγκληματικότητα στη Ζάκυνθο ανθεί και επακόλουθο είναι αυτό που συμβαίνει με τα παιδιά που μιμούνται συμπεριφορές. Κυβέρνηση και Δήμος οφείλουν να πάρουν μέτρα και να βοηθήσουν τη νεολαία μας, ώστε να εκφραστεί και να προσαρμοστεί σε άλλα δεδομένα.
Για το 2ο Δημοτικό σχολείο η ενημέρωση που έχω προέρχεται από εσάς τους δημοσιογράφους. Διάβασα τα όσα σας δήλωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Ακτύπης, για το κονδύλι των 650.000 ευρώ που αφορά τις αίθουσες προκάτ.
Άκουσα και τον κ. Λαλαγιάννη, που είναι πρόεδρος των γονέων. Περιμένουμε την παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε αν το σχολείο αυτό πρέπει να συντηρηθεί ή να κατεδαφιστεί. Θα δούμε που θα καταλήξουμε, όμως λέω πως υπάρχουν χώροι μέσα στην πόλη, στους οποίους θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα νέο και σύγχρονο σχολείο.
Αναφορικά με το Ναυάγιο, θα πω ότι πάγιο αίτημα και δικό μας ήταν να περάσει από παλιά στον τότε Δήμο Ελατίων και μετέπειτα στο Δήμο Ζακύνθου.
Αυτό που ζητούσαμε έγινε, όμως έχουμε κάποιες ενστάσεις. Το πλοίο «Παναγιώτης» είναι μια χειροβομβίδα και υπάρχει κίνδυνος να γίνει έκρηξη και να χαθεί. Ο προβληματισμός μου είναι πως αν σε μια μεγάλη κακοκαιρία απωλέσουμε το σκάφος, το κράτος πλέον θα ρίξει την ευθύνη στο Δήμο, παρόλο που δεν θα φταίει.
Εγώ θέτω ένα ενδεχόμενο στο τραπέζι και ρωτάω ποια είναι τα εργαλεία που δίνει το κράτος στο Δήμο για το Ναυάγιο; Επίσης, τα έργα πότε θα γίνουν από τα Υπουργεία; Σε πέντε μήνες ή σε… επτά χρόνια; Τα λέω όλα αυτά γιατί το τοπόσημο κινδυνεύει να χαθεί.
Παράλληλα, διαβάσαμε και κάποιες δηλώσεις του Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Ακτύπη, ο οποίος δεν αποσαφηνίζει ποιοι θα συμμετέχουν στον φορέα διαχείρισης και αν θα εμπλακεί κάποιος ιδιώτης, μέσω ΣΔΙΤ. Εδώ είμαστε και περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα συμβεί.
Από ‘κει και πέρα η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ εκκλησίας και των τοπικών Αρχών για το πλάτωμα στο Ναυάγιο, θυμίζει το φιλοσοφικό ερώτημα: Το αυγό έκανε την κότα ή, η κότα το αυγό;
Όποιος κι αν φαίνεται ως ιδιοκτήτης στα χαρτιά, λέω πως τα πάντα ανήκουν στον Ζακυνθινό λαό και αυτός είναι που θα ωφεληθεί αν γίνει κάτι καλό.
Εκκλησία, Δήμος και Περιφέρεια πρέπει να κουβεντιάσουν και να συνεννοηθούν. Να γίνει μια ειδική περιβαλλοντική μελέτη και να αξιοποιηθούν τα εκκλησιαστικά μνημεία και ό,τι άλλο υπάρχει στην περιοχή.
Να μπει ένα εισιτήριο έως 5 ευρώ, ώστε να προκύψουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ. Έχω μιλήσει με γραφείο που απευθύνεται στην Ασιατική αγορά και μου έχουν πει ότι ακόμη και τον χειμώνα μπορούν να γίνονται γάμοι. Έως και 25.000 γάμοι ετησίως και να φτάσουμε στα επίπεδα της Σαντορίνης! Ας φανταστούν όλοι τι ωφέλεια θα έχει αυτό για τον τόπο μας και την οικονομία του.
Σήμερα δεν έχουμε 200.000 ευρώ για να πάρουμε κάδους απορριμμάτων στη Ζάκυνθο. Αν υπήρχαν έσοδα όμως από το Ναυάγιο, τέτοιου είδους θέματα θα είχαν λυθεί, ενώ θα παρεμβαίναμε και σε άλλα ζητήματα, όπως η ύδρευση, ο βιολογικός, κλπ. Αυτό που προέχει είναι να γλιτώσει από μια επερχόμενη κακοκαιρία το πλοίο και τα υπόλοιπα πιστεύω να υλοποιηθούν…».