Νίκος Πέττας: Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δικαιότερο μετά τις αντιδράσεις/ Να μη φυλακίζονται οι συμπολίτες μας για ένα πλημμέλημα
04/12/2023
«Πράγματι οι δικηγόροι βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα αποχής από τα καθήκοντά μας, διαμαρτυρόμενοι για την τεκμαρτή φορολόγηση.
Θα πω ότι σε πολιτικό επίπεδο μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβάλει φόρους για να στηριχθούν άλλοι τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Το πρόγραμμα της ΝΔ προέβλεπε την πάταξη της φοροδιαφυγής με ιδιαίτερη μέριμνα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατρούγκαλος, είχε μιλήσει για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, γι αυτό και δέχθηκε έντονη κριτική. Η κυβέρνηση δεν αυξάνει τους συντελεστές, συνεπώς μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό.
Δεν είμαστε ούτε χαρούμενοι ούτε ευχαριστημένοι με την τεκμαρτή φορολογία, η οποία είναι άδικη. Με την πίεση που ασκήθηκε όμως, το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και έγιναν κάποιες βελτιώσεις. Προβλέφθηκε, επί παραδείγματι, η εγκυμοσύνη.
Θεωρώ πως έγινε δικαιότερο, αφού πλέον ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι αυτός που αποφασίζει με το πάτημα ενός κουμπιού αν θέλει να πληρώσει τεκμαρτό φόρο ή αν θα υπαχθεί σε φορολογικό έλεγχο.
Η άποψή μου είναι πως από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι περισσότεροι θα επιλέξουν τον φόρο με τα τεκμήρια και όχι τον φορολογικό έλεγχο, γιατί αν συνέβαινε το δεύτερο θα είχαμε μια τεράστια διοικητική συμφόρηση στο κράτος, μιας και θα ήταν αδύνατον να κάνει ελέγχους σε χιλιάδες ανθρώπους.
Ως εκ τούτου, το φορολογικό νομοσχέδιο στηρίζεται πλέον στη βάση του εθελοντισμού. Όπως και να ‘χει, η συζήτηση παραμένει ανοιχτή και δίνει τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να προσκομίζουν στοιχεία είτε για κράτηση είτε αν βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μπορούν να αποφύγουν το τεκμαρτό τεκμήριο αν έχουν υποστεί ζημιές από φυσικό φαινόμενο, που στη Ζάκυνθο αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά τέτοια θέματα.
Από ‘κει και πέρα, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι σε δύο κατευθύνσεις: Α) Έχουμε επιβάρυνση κάποιων ποινών και Β) Στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η πραγματική έκτιση ποινών.
Οι τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είχαν γίνει το 2019, όμως κατά διαστήματα υπήρχαν νομοθετικές μεταβολές, που σαν αποτέλεσμα είχαν να χάνεται η εσωτερική ισχύς του νομοθετήματος, εξαιτίας αυτών των σημειακών παρεμβάσεων.
Η ένσταση της νομικής κοινότητας στις αλλαγές, αφορά στη φυλάκιση που προβλέπεται για πλημμελήματα. Μια απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου, μια κλοπή μικρής αξίας και ένα τροχαίο, θα αποτελούν πλέον λόγους για να πάει κάποιος φυλακή και εφόσον η ποινή είναι πάνω από 3 χρόνια.
Για υγειονομικές, φορολογικές και πολεοδομικές παραβάσεις, κάποιος θα κινδυνεύει να περάσει ένα διάστημα ως κρατούμενος. Το ίδιο θα συμβεί και για μια συκοφαντική δυσφήμιση. Δεν διαφωνούμε με την αυστηροποίηση των ποινών για ναρκωτικά, όπλα και βιασμούς.
Όχι όμως να οδηγούνται στις φυλακές επιχειρηματίες ή όποιος άλλος διαπράξει ένα πλημμέλημα. Ένας φιλήσυχος πολίτης είναι άδικο να έχει μια τέτοια σκληρή αντιμετώπιση από την Πολιτεία, όταν μέχρι πρότινος χορηγούσαν αναστολές.
Σύμφωνα με έρευνες αν αυτό συμβεί, τότε αυτός που κάνει πλημμέλημα περιθωριοποιείται κοινωνικά και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε. Πιστεύω ότι όπως συνέβη και στο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα εισακούσει τις αντιρρήσεις που έχει ο νομικός κόσμος και κάποια πράγματα θα τροποποιηθούν προς το καλύτερο…».