Current track

Title

Artist

Ιωάννα Αρβανιτάκη: Οι χημικές παράμετροι στο νερό της Ζακύνθου είναι πολύ πιο ψηλά από τα επιτρεπόμενα νομοθετικά όρια/ Στην Αθηνά που το νερό είναι πόσιμο οι πολίτες πληρώνουν 0,35 ευρώ το κυβικό και εδώ που χαρακτηρίζεται ακατάλληλο 0,80 ευρώ

29/02/2024


«Ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο» πραγματοποίησε δειγματοληψία νερού από το δίκτυο που τροφοδοτεί την πόλη της Ζακύνθου, το οποίο εστάλη για φυσικοχημική ανάλυση στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Περιβάλλοντος VELTΙΛ που βρίσκεται στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Η δειγματοληψία έγινε πριν 20 ημέρες περίπου και πραγματοποιήθηκε μετά τον καθαρισμό του δικτύου της πόλης από την εισροή πετρελαίου.

Στα αποτελέσματα της ανάλυσης παρατηρούμε τιμές πολύ πάνω από το ανώτατο νομοθετικό όριο στις εξής παραμέτρους:
1. Νάτριο (Νa): Τιμή δείγματος 969 με ανώτατο νομοθετικό όριο το 200
2. Χλωριούχα (Cl-): Τιμή δείγματος 1780 με ανώτατο νομοθετικό όριο 250
3. Αγωγιμότητα : Τιμή δείγματος 5510 με ανώτατο νομοθετικό όριο 2500.
 
Κάτω από τα αποτελέσματα της ανάλυσης αναφέρεται ότι το δείγμα της ανάλυσης ΔΕΝ συμμορφούται με τα νομοθετικά όρια και βέβαιο αυτό δεν μας προκάλεσε έκπληξη.
 
Να αναφέρουμε επίσης ότι με βάση την νομοθεσία εάν τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων σ’ ένα νερό υπερβαίνουν τις ανώτερες παραδεκτές συγκεντρώσεις που ορίζει η Υγειονομική Διάταξη, τότε ή το νερό κρίνεται ακατάλληλο ή λαμβάνονται μέτρα για τον καθαρισμό του(π.χ. χλωρίωση, καθίζηση, προστασία πηγής).
 
Στο δείγμα καταγράφηκαν επίσης μηδενικές τιμές μικροβίων που δικαιολογούνται από την πιθανή αυξημένη χλωρίωση που έγινε στο νερό μετά την ρύπανση του δικτύου.

Θα σας πω και το εξής: Οι κάτοικοι της Ζακύνθου πληρώνουν πολύ ακριβά το νερό και ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε δει έργα βελτίωσης ούτε από τον Δήμο ούτε από την Περιφέρεια.

Στη Ζάκυνθο από 1 έως 10 κυβικά πληρώνουμε 0,80 ευρώ και δίνουμε 1 ευρώ από 10 έως 40 κυβικά. Στην Αθήνα, που το νερό είναι πόσιμο, καταβάλλουν 0,35 ευρώ ανά κυβικό.

Στο νησί μας το νερό είναι ακατάλληλο ακόμη και για να πλύνουμε τα δόντια μας, πόσω μάλλον να μαγειρεύουμε με αυτό. Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να ενημερώσει και να πει την αλήθεια στον κόσμο.

Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΖ και υπενθυμίζω ξανά στους συμπολίτες μας ότι ο σύλλογός μας από τα μέσα του Δεκέμβρη 2023 διακινεί ψήφισμα στο οποίο ζητάμε το αυτονόητο, δηλ. καθαρό , πόσιμο, φθηνό, τρεχούμενο νερό στις βρύσες όλων των ζακυνθινών.

Καλούμε τους ζακυνθινούς πολίτες  να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να υπογράψουν ηλεκτρονικά στο link
https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/kathara_nera_kathara_nera_gia_ten_zakuntho/?cUfiKtb=&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1717649-kathara_nera_gia_ten_zakuntho&utm_term=cUfiKtb%2Bel
 Επίσης μπορούν να υπογράψουν στη σελίδα μας «Καθαρά Νερά Στη Ζάκυνθο» στο Fb.

Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν οι υπογραφές που θέλουμε, γιατί υπάρχει δυσπιστία στον κόσμο και επικρατεί φόβος. Δυστυχώς, τους πολίτες τους γαλουχούν και τους χρησιμοποιούν οι εκάστοτε αρμόδιοι, γι αυτό και δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα και επειδή φοβόμασταν μόλυνση του νερού από τα στραγγίδια των σκουπιδιών, είχαμε ζητήσει από τη ΔΕΥΑΖ να γίνουν μετρήσεις στις πηγές του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στις «Μέλισσες».

Δεν προέκυψε πρόβλημα, όμως αυτό αφορά μόνο τον μικροβιολογικό έλεγχο που έγινε και όχι τις χημικές παραμέτρους.

Κάθε φορά που μιλούσαμε με τη Διευθύντρια της ΔΕΥΑΖ, κ. Κοτσώνη, μας καθησύχαζε, σε προφορικό επίπεδο, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Αυτή είναι η πρώτη μέτρηση που έκαναν τα «Καθαρά Νερά» και θα ακολουθήσουν
κι άλλες δειγματοληψίες νερού στο μέλλον από διάφορες πηγές, αν και αυτό να ξέρετε πως δεν είναι εύκολο, λόγω κόστους. Από την άλλη, εμείς δεν πρέπει να υποκαθιστούμε τη ΔΕΥΑΖ, γιατί αυτή η υπηρεσία πρέπει να κάνει τις αναλύσεις.
 
Κλείνοντας να πω ότι τα χλωριούχα είναι σε υψηλές ποσότητες και μπορεί να μη φταίει γι αυτό μόνο η υφαλμύρωση του νερού, αλλά τα λιπάσματα και τα λύματα, που ενδεχομένως περνούν από τους αγωγούς των ομβρίων υδάτων στην ύδρευση…».


Current track

Title

Artist