Current track

Title

Artist

Γιώργος Στρούζας: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Δήμου Ζακύνθου θα λύσει τα χέρια του επόμενου Δημάρχου

23/08/2023


«Η υπόθεση με τον αστυνομικό που συνελήφθη επειδή πωλούσε προστασία στα μαγαζιά, μου θυμίζει τη ρήση «ο κόσμος το ‘χε τούμπανο και ‘μεις κρυφό καμάρι». Χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση και μεγαλύτερος έλεγχος προς κάθε κατεύθυνση. Η διαφθορά και η εγκληματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από ειδικά κλιμάκια της Αστυνομίας και προς τα εκεί πρέπει να στοχεύσουμε.

Κατέρχομαι σε αυτές τις εκλογές υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Ελπίδας» και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Γιώργο Τσουρουνάκη, και τονίζω πως ο Δήμος είναι μια μικρογραφία του κράτους με την οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή.

Διότι Δήμος είναι, ο «κρατικός μηχανισμός» εκείνος που είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητά μας και είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της ζωής μας, για την οργάνωση και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και για τη μέριμνα και φροντίδα αυτών που έχουν ανάγκη. 

Βασικές παροχές όπως αποκομιδή των απορριμμάτων, λειτουργία ανακύκλωσης, οδικό δίκτυο, ύδρευση, η αποχέτευση, η καθαριότητα αλλά και παροχές εξίσου σημαντικές όπως ο φωτισμός για ασφάλεια, φροντίδα για τα παιδιά και τα σχολεία, φροντίδα για τους ηλικιωμένους, αλληλεγγύη προς τους άπορους και τις ευπαθείς ομάδες, είναι στοιχεία απαραίτητα για την επίτευξη μιας υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής. Με δυο λόγια, τα καθήκοντα του Δημάρχου αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Και γιατί όχι ακόμα και την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, θα βελτιώσουν τις υποδομές και θα προσφέρουν νέες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Οι συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί στους δήμους δεν έχουν την ανάγκη κομματικών ή ιδεολογικών προσεγγίσεων. Η ανακύκλωση και η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν μπορεί να φοράνε κομματικό καπέλο. Η ύδρευση και η αποχέτευση δεν μπορούν να έχουν ιδεολογικό άρωμα. Η συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων, των κοινωνικών φαρμακείων ή της φροντίδας των ηλικιωμένων, δεν μπορεί να προσεγγίζεται μέσω κομματικών αγκυλώσεων. Και οι κεντρικές επιλογές για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με εμμονές.

Τα σκουπίδια δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε ιδεολογία. Αντιθέτως, υπάρχει μεθοδολογία και τεχνολογία για τη διαχείρισή τους. Το 2019 οι Ζακυνθινοί είχαν κληθεί να εκλέξουν Δήμαρχο και Περιφερειάρχη. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν… Ανταποκρίθηκαν στους στόχους και στους άξονες δράσης που είχαν εξαγγείλει προεκλογικά; Πόσο προχώρησαν τα ζητήματα της ανακύκλωσης, των απορριμμάτων και της ποιότητας ζωής, με βάση τα προγράμματά τους;
Πόσους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους κατάφεραν να προσανατολίσουν σε έργα στον Δήμο Ζακύνθου;

Μέχρι το 2025 οι Δήμοι πρέπει να περάσουν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Να μπορεί ο πολίτης όταν βλέπει μια λακούβα στο δρόμο, να στέλνει φωτογραφία και να λαμβάνει απάντηση για το πότε θα υλοποιηθεί το αίτημά του. Επίσης, οι συμπολίτες μας να εκδίδουν πιστοποιητικά με το πάτημα μερικών κουμπιών, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στο Δήμο.

Αυτά τα έχουμε συζητήσει με τον κ. Τσουρουνάκη και συμφωνήσαμε ότι είναι το βασικό μας όραμα. Γιατί εκτός από το μεράκι που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, χρειάζονται και οι ικανότητες.

Είμαστε επίσης ο μόνος συνδυασμός που έκανε ημερίδα για το νερό, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες λύσεις και σχέδιο για το πως πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το αγαθό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επί 4 χρόνια στο δημαρχιακό θώκο ο κ. Αρετάκης δεν έστειλε κάποιον στη Δικαιοσύνη. Δεν υλοποίησε καμία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τώρα διαπιστώνουμε πως ρίχνει πίσσα σε δρόμους, με μοναδικό στόχο να πάρει ψήφους. Δηλαδή κάνει αυτό για το οποίο κατηγορούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους το 2019.

Δεν γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Κατά καιρούς ακούμε διάφορα ποσά, που στη συνέχεια διαψεύδονται. Δεν έχει γίνει απολογισμός από τη Δημοτική Αρχή. Με το που θα αναλάβουμε το Δήμο, απόφαση του κ. Τσουρουνάκη είναι τα οικονομικά στοιχεία να ελεγχθούν από ορκωτούς ελεγκτές. Ήδη το εφαρμόζει και στις επιχειρήσεις του. Αμέσως μετά θα είμαστε όλοι σε θέση να ξέρουμε την πραγματική αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου…».


Current track

Title

Artist