Current track

Title

Artist

Διονύσης Ακτύπης: Ψέμα ότι το κράτος πάει να πάρει περιουσίες

14/02/2023


«Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του ισχυρισμού ότι το κράτος αρπάζει τις περιουσίες του κόσμου από την ίδια τη νομοθεσία, που το μόνο που κάνει είναι να βάλει μια τάξη στις αδήλωτες εκτάσεις. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει Κτηματολόγιο.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν ασκεί ένδικα μέσα, εφόσον ο κάθε ιδιώτης έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Το κράτος δεν δηλώνει πως τα 200.000 στρέμματα στη Ζάκυνθο του ανήκουν, αλλά καλεί να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για να δούμε ποιος έχει τι. Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα δηλώσουν τις εκτάσεις που ισχυρίζονται ότι κατέχουν, δεδομένου ότι δεν θέλουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, αλλά και κάποιους άλλους φόρους που συνοδεύουν τα ακίνητα.

Τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Μόνο τα Κύθηρα έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την επιχώριο περιουσία. Οι υπόλοιποι Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν καταγράψει τις δημόσιες εκτάσεις και έρχεται το κράτος να διορθώσει αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να είμαστε άλλο… μπανανία!

Εν πάση περιπτώσει, έχω κλείσει ραντεβού την προσεχή Πέμπτη και ώρα 11.30 το πρωί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, κύριο Αραβώση, και βεβαίως θα πάμε στον υφυπουργό, κύριο Αμυρά, και στον υπουργό, κύριο Σκρέκα.

Η κυβέρνηση θέλει να ακούσει τους προβληματισμούς που υπάρχουν. Δεν πρέπει να πάμε εκεί όμως με τον αφορισμό πως «το κράτος κλέβει τις περιουσίες», αλλά να δούμε κάποια επιμέρους θέματα, όπως είναι η χρησικτησία και τι θα γίνει με όσους δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας που να συμπληρώνουν 20ετία (2001-2021).

Πριν από έξι μήνες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, κύριος Γιατράς, είχε ζητήσει να γίνει συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τα θέματα αυτά. Εγώ είχα κλείσει ραντεβού, όμως ο κύριος Γιατράς, δεν απάντησε ποτέ! Αποτέλεσμα ήταν να εκτεθώ στο Υπουργείο. Ας μην αμφισβητήσει κανείς αυτά που λέω γιατί έχω τα σχετικά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν! Να σταματήσει επιτέλους η παραπληροφόρηση της κοινωνίας. Ας έρθουν μαζί μου στο υπουργείο Περιβάλλοντος την Πέμπτη για να θέσουμε το ζήτημα στο κέντρο των αποφάσεων με επιχειρήματα.

Σηκώθηκε πολιτική σκόνη για να χτυπηθεί ο Ακτύπης! Ένας μπουχός είναι όλα αυτά και τίποτα άλλο! Δεν έχουν τι να μου προσάψουν μερικοί και βρήκαν αυτόν τον τρόπο να κάνουν αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν τους ενημερώσαμε. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει κανένας συμπολίτης μας στο γραφείο μου με το τοπογραφικό του και να λέει πως το Δημόσια του παίρνει την ιδιοκτησία του.

Οι προέδροι των τοπικών κοινοτήτων των ορεινών με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου χθες προκειμένου να μου θέσουν από κοντά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για αυτούς και κάποιους από τους κατοίκων των περιοχών τους παρά τις καθοριστικής σημασίας λύσεις που δόθηκαν σε όλα τα Επτάνησα με την πρόσφατη διευθέτηση των δασικών ζητημάτων με νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2021.

Με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά ανετράπη με νόμο το τεκμήριο κυριότητας υπερ του δημοσίου δίνοντας της δυνατότητα στους πολίτες να κατοχυρώνουν τις ιδιοκτησίες τους χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν τη δύσκολη, χρονοβόρο και κοστοβόρο νομική οδό.

Θα είμαι δίπλα στους Ζακυνθινούς μέχρι να δοθεί πρόσφορη λύση σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ιδιοκτησίες τους…».


Current track

Title

Artist