Current track

Title

Artist

Μπάμπης Σιγούρος: Πρεμιέρα το Σάββατο κάνει η θεατρική παράσταση του «Ερωτόκριτου»

09/03/2023


«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου Ζακύνθου «Ερωτόκριτος» συνεχίζοντας και φέτος την θεατρική του δραστηριότητα, παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Γιώργου Θεοτοκά «ΤΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΡΟΝΙΜΑΔΑΣ».

Το έργο, από τα πιο γνωστά του πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα Γ. Θεοτοκά, είναι εμπνευσμένο από το δημοτικό τραγούδι «Του Μαυριανού και της αδελφής του». Ο Θεοτοκάς τοποθετεί την υπόθεσή του σε βυζαντινό σκηνικό και τη διαπλάθει με κέντρο ένα πρόσωπο ιστορικά υπαρκτό, το βασιλιά Ανδρόνικο, φημισμένο γητευτή γυναικών της εποχής του.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας την ιστορία και το μύθο στην πλοκή του υφαίνει μια πολιτική αντιπαράθεση με δύο αντίμαχες δυνάμεις: το κόμμα της τρέλας, που αντιπροσωπεύει ο Ανδρόνικος και το κόμμα της φρονιμάδας που αντιπροσωπεύει ο Μαυριανός. Στη μέση, ως άλλο «μήλο της έριδος», η ηθική τιμή της αδελφής του Μαυριανού, Αρετής. Στόχος του Θεοτοκά είναι να σατιρίσει και να κριτικάρει τις πολιτικές καταστάσεις, που από μόνες τους έχουν αντιστοιχίες με το σήμερα.

Ο Ανδρόνικος, ο οποίος κυβερνά, πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμιά γυναίκα να του αντισταθεί. Πάνω σ’ ένα γλέντι, ο Μαυριανός, τον προκαλεί να δοκιμάσει τη φήμη του με την αδελφή του και οι δυο άνδρες στοιχηματίζουν : ο Ανδρόνικος την κορώνα του και ο Μαυριανός το κεφάλι του.

Μέσα στην πλάνη του ο βασιλιάς θριαμβολογεί στην Σύγκλητο και τους άρχοντες, αλλά παρουσιάζεται η Αρετή και ανακοινώνει ότι δεν ήταν εκείνη η πλανεμένη αλλά η Μαρουλίνα. Έτσι όλα ανατρέπονται : Ο Ανδρόνικος χάνει το βασίλειο του και φυλακίζεται, η σεμνή και συνετή Αρετή τον ερωτεύεται και τον ελευθερώνει. Η μοίρα της όμως είναι να μείνει με τους φρόνιμους και παντρεύεται τον Κωνσταντή, αλλά η τρέλα της έχει ήδη αλλάξει τη ψυχή.

Οι συντελεστές είναι οι παρακάτω:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΕΣΗΣ
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ : ΜΑΡΙΑ ΠΟΥΛΙΕΖΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΛΩΔΙΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΙΛΙΑΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ: ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΜΑΡΟΥΛΗ
ΤΡΑΓΟΥΔΙ –ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥΛΙΟΥ : ΠΕΓΚΥ ΘΕΟΔΩΡΙΤΣΗ

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Βαγγελης δελλιος: κυρ – ανδρονικος
Καλλιοπη κοκλα: αρετη
Νικος λουτας: μαυριανος
Νικος ρωτας: κωσταντης
Φωτης κοριανιτης: δουκας της παροναξιας
Ουρανια πλεσσα : ζαμπετα
Νικολεττα μαρκεσινη : μαρουλινα
Πεγκυ θεοδωριτση: πουλι των τραγουδιων
Διονυσης τσουκαλας : συγκλητικος
Παναγιωτης σπινος : συγκλητικος –υπηρετης της αρετης
Τακης καποδιστριας : συγκλητικος
Αλιβιζος πλεσσας : αρχοντας
Νικολας συγουρος : αρχοντας- αξιωματικος
Βασιλης κατσικαδαμης: αρχοντας
Γιωργος κολυβας : υπηρετης α’ του ανδρονικου
Μαρια σουρμπη : υπηρετης β’ του ανδρονικου
Διονυσια καραγιαννοπουλου : αρχοντισσα-γυναικα του γλεντιου
Μαριλενα παπαδατου: αρχοντισσα- γυναικα του γλεντιου
Καλλιοπη χατζημιχαηλ: ακολουθη αρετης-γυναικα του γλεντιου
Διονυσια γιακουμελου: ακολουθη αρετης-γυναικα του γλεντιου
Νικολεττα καρατζα: ακολουθη αρετης
Ρεβεκκα κονιδη : ακολουθη αρετης
Εκτατη συμμετοχη : σταθης πισκοπος : μαυριανος

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 11 Μαρτίου έως και τη Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στο Νέο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου (ώρα έναρξης 9:15μμ), ενώ τα τηλέφωνα των
κρατήσεων είναι 6942021571 & 6971778973.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τελικά ο Σύλλογός μας θα πληρώσει 2.200 ευρώ ως ενοίκιο. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι το νέο δημοτικό θέατρο χρειάζεται έναν υπεύθυνο, όπως στο Σαρακηνάδο υπάρχει ο Τιμόθεος Ζώντος, τον οποίο και ευχαριστούμε για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια.

Στο νέο θέατρο υπάρχουν και κατασκευαστικά λάθη. Δεν έχουμε αναβατόριο, ενώ είναι μικρότερο και το άνοιγμα της σκηνής, σε σχέση με αυτή του Σαρακηνάδου. Αυτές τις ημέρες που κάνουμε πρόβες, μάς έχει βοηθήσει ο κ. Αλέξανδρος Κάνδηλας τον οποίο και ευχαριστούμε. Επίσης, με δικά μας έξοδα αγοράσαμε ένα ανταλλακτικό για να μπορεί να λειτουργεί ηλεκτρικά, και όχι χειροκίνητα, η αυλαία…».


Current track

Title

Artist