Current track

Title

Artist

Ιωάννα Αρβανιτάκη: Δεν βγάζουμε εύκολα άκρη στη Ζάκυνθο

08/02/2023


«Πριν μερικούς μήνες τα «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο» ασχολήθηκαν με το θέμα των απορριμμάτων. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνα Μοθωναίου, μας είπε ότι θα μάς καλούσε να δούμε την πρόοδο των εργασιών στην περιοχή του Λίβα. Πέρασε το φθινόπωρο, είμαστε στο χειμώνα, κοντεύει να έρθει η Άνοιξη και ακόμη περιμένουμε!

Βέβαια γνωρίζουμε από τον πρόεδρο του “Βραχιόνα», κύριο Σκιαδόπουλο, πως τα πράγματα δεν είναι καλά και εύχομαι να μη ζήσουμε το εφιαλτικό σενάριο να περάσουν τα στραγγίδια των σκουπιδιών στον υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που θα αποφευχθεί μόνο με τη στεγανοποίηση.

Στις 11 Νοεμβρίου ζητήσαμε από τη ΔΕΥΑΖ να γίνουν δειγματοληψίες στις πηγές του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, στα Λάπερδα και στην περιοχή «Μέλισσα».

Μετά από έναν μήνα μας απάντησαν πως το νερό είναι κατάλληλο και βρίσκεται εντός των ορίων για να καταναλωθεί από ανθρώπους. Το περίεργο όμως είναι πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο νερό από τις συγκεκριμένες πηγές δεν υπάρχουν καθόλου μικρόβια!

Οπότε συνομιλούμε με το Λιμεναρχείο για τα ζητήματα της θαλάσσιας ρύπανσης από ημερόπλοια ή άλλους παράγοντες, η μόνιμη δικαιολογία είναι πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αλλά και σκαφών, για να γίνουν έλεγχοι.

Ακόμη και οι αναφορές που έχουμε κάνει στη Δικαιοσύνη βλέπουμε να μην προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, όπως όλοι ελπίζαμε. Ανησυχούμε και ταυτόχρονα αγανακτούμε που το νησί μας βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε εύκολα άκρη.

Εδώ και 30 χρόνια περίπου (από το 1995) ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κύριος Τηνιακός, είχε παραδώσει μελέτη για το που θα μπορούσαν να γίνουν φράγματα και λιμνοδεξαμενές στο νησί, οι οποίες θα ανατροφοδοτούσαν το νερό για να μην είναι αυτό υφάλμυρο, όμως τίποτα δεν προχώρησε.

Στη Ζάκυνθο μας ενδιαφέρει μόνο να αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι καλό, και υπάρχει τεράστια αδιαφορία για τις υποδομές και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Πρέπει και ο Δήμος να ενεργοποιηθεί για αυτά τα θέματα.

Θέλω να πιστεύω πως δεν σχεδιάζεται στη Ζάκυνθο εργοστάσιο αφαλάτωσης. Και δεν το λέω τυχαία αυτό, διότι μας το είπε ο ίδιος ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του. Λυπάμαι πραγματικά αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις την ώρα που στη Ζάκυνθο έχουμε πολλές βροχοπτώσεις…».


Current track

Title

Artist