Current track

Title

Artist

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος ΔΕΥΑ Ζακύνθου

Δεν υπήρξε διαρροή λυμάτων από τον βιολογικό της ΔΕΥΑΖ/ Δικαιολογημένη η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Χαραλάμπη και θα κάνουμε παρεμβάσεις για να αλλάξει η κατάσταση

13/09/2024


«Πράγματι χθες διαπιστώσαμε ρύπανση στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπους και το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να απευθυνθούμε στην Υπηρεσία μας, η οποία μας ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κάποια αστοχία ή διαρροή στον βιολογικό καθαρισμό.

Αμέσως μετά συζητήσαμε με τον Δήμαρχο, κ. Στασινόπουλο, και με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Καποδίστρια, ενώ στείλαμε και έγγραφο στη Διεύθυνση Υγείας για να γίνει έλεγχος.

Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με τον υγειονομικό επιθεωρητή, κ. Κωνσταντινίδη, που υποστήριξε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το ίζημα λάσπης που είχε επικαθήσει στον πυθμένα του ποταμού την καλοκαιρινή περίοδο και εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των προηγούμενων ημερών, ξεκόλλησε και βγήκε στην επιφάνεια. Θεωρώ ότι είναι ειδικός και συνεπώς γνωρίζει περισσότερα από εμάς.

Εξάλλου, πήγα στην γέφυρα Ξιφίτα και είδα ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, όπως συνέβη στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπους.

Μόλις εμφανίζονται τέτοια θέματα το 90% του κόσμου πιστεύει πως ευθύνεται ο βιολογικός και όχι κάποια άλλη αιτία, όπως είναι οι ιδιωτικές παροχές αποχέτευσης. Έχουμε αποφασίσει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα, να κλείσουμε την εκροή στον Άγιο Χαράλαμπο, να φύγει το νερό και να καθαρίσουμε τον πυθμένα με μηχανήματα.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του βιολογικού, περιμένουμε στην παρούσα φάση το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θα εγκριθεί ο διαγωνισμός για να προχωρήσουμε.

Εφόσον δεν καθυστερήσουμε με τυχόν ενστάσεις και αφού ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις από την πλευρά μας, πιστεύω πως σε έναν χρόνο το έργο της αναβάθμισης μπορεί να ξεκινήσει.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2025 πάντως, θα κάνουμε τις συντηρήσεις και τις επισκευές που απαιτούνται στον βιολογικό, όπως είναι να βάλουμε κάποιες δεξαμενές σε λειτουργία, αλλά και να τοποθετήσουμε σχάρες. Αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν κόστος, όμως θα οργανωθούμε για να είναι καλύτερα τα πράγματα του χρόνου.

Πρέπει να πάρουμε και προσωπικό, διότι οι υπάρχοντες υπάλληλοι δουλεύουν πολλές ώρες, δίχως σταματημό. Είχαμε κάνει προκήρυξη για να έρθει χημικός μηχανικός, όμως δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.

Υποβάλλαμε αίτημα για να προσλάβουμε μηχανικό. Πρέπει αυτός που διαχειρίζεται τον βιολογικό να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στην παρούσα φάση έχουμε μόνο τη Γενική Διευθύντρια.

Προφανώς είναι δικαιολογημένη η διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Χαραλάμπη και πρέπει να βρούμε λύση, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Στον Πλάνο τα όμβρια έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. Έβρεξε και υπήρξε υπερχείλιση. Θα ελέγξουμε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής κι αν χρειαστεί θα απευθυνθούμε σε ιδιώτες υδραυλικούς, στους οποίους θα γίνει σύμβαση. Η αποχέτευση είναι πάντα ένα δύσκολο κομμάτι.

Μέσα στον Ιούλιο άλλαξαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και κάποια πράγματα πήγαν πίσω. Μπορεί λοιπόν να φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν δίνει χρήματα στη Ζάκυνθο, ώστε να γίνουν υποδομές, όμως μετά και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, θεωρώ ότι θα σταλούν χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές μας. Αυτό τουλάχιστον μας έχουν υποσχεθεί.

Η ΕΥΔΑΠ θα είναι σύντομα και επίσημα τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΖ και εμείς τους επόμενους μήνες θα αντικαταστήσουμε δίκτυα υδροδότησης σε διάφορες περιοχές, όπως είναι το Καταστάρι και ο Πλάνος.

Ο αφρός που βγαίνει από τον βιολογικό είναι στα επιτρεπτά όρια, όπως μου λένε οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ, και διαρκώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του νερού. Σκοπός μας είναι η διόρθωση της κατάστασης μετά και τις συστάσεις, ενώ γίνονται συνεχώς μετρήσεις…».


Current track

Title

Artist