Current track

Title

Artist

Παύλος Γερουλάνος
Υποψήφιος Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων/ Το σχέδιό μου για τη χώρα προβλέπει την αναγέννηση της Ελλάδος και του κόμματός μας

06/08/2024


«Στο ερώτημά σας για το εάν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ μετά την 13η Οκτωβρίου, λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος, απαντώ ξεκάθαρα πως όχι.

Ίσα-ίσα που αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως δημοκρατικό. Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο παλιό και πιο εδραιωμένο κόμμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς λειτουργούμε με σεβασμό στην ιστορία μας και όλοι όσοι διεκδικούμε την αρχηγία θα μείνουμε πιστοί στο κόμμα μας.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα απευθύνεται σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, δηλαδή απογοητευμένους, προοδευτικούς ψηφοφόρους της ΝΔ.

Δεν θα απευθύνεται μόνο στον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον βιοτέχνη, τον συνταξιούχο, αλλά θα συζητάει μαζί του. Πώς θα γίνει αυτό; Κινητοποιώντας ξανά, όλους εκείνους τους ανθρώπους που έμειναν κοντά στην κοινωνία, αλλά απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη που σήμερα κερδίζουν μάχες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Συνεταιρισμούς, τα Επιμελητήρια, τα Πανεπιστήμια και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Έτσι, θα μπορέσουμε να γίνουμε ένα κόμμα που έχει συνδεθεί, ξανά, με την κοινωνία.

Η δική μου πρόταση έχει τίτλο «Αναγέννηση». Ουσιαστικά λέω πως χρειάζεται αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανισότητες σε πλούτο, εισόδημα και πρόσβαση στην εξουσία, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι Έλληνες.

Η βασική ιδέα της, στηρίζεται στην αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που θα οδηγήσει στην αποσυγκέντρωση του πλούτου. Πάνω σε αυτό το μοντέλο θέλουμε να χτίσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι η αισχροκέρδεια από τα ολιγοπώλια, το μαράζωμα της Περιφέρειας, η υποβάθμιση της παιδείας και της υγείας και η απώλεια στο εξωτερικό του μεγαλύτερου συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας, που είναι τα παιδιά μας.

Θα δώσω ένα παράδειγμα: Τα 4 εκ. ευρώ που χρειάζονται για να εφαρμοστεί η μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στο «Ναυάγιο» έπρεπε να υπάρχουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αυτή να τα έδινε στο Δήμο, και όχι ο Δήμαρχος ή ο Βουλευτής να είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα Υπουργεία, δηλαδή στο κεντρικό κράτος.

Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ισχυροποιηθεί και να υπάρχει μια διαδικασία λογοδοσίας. Όταν ήμουν Υπουργός Τουρισμού το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε αξιοποιήσει περί τα 100 ακίνητα. Εγώ τα έδωσα σε Περιφέρειες και Δήμους ανά την Ελλάδα και καταφέραμε να αξιοποιηθούν όλα και να παράξουν πλούτο. Σήμερα που μιλάμε, το κράτος έχει συνολικά 72.000 ακίνητα τα οποία «κάθονται», χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

Για την ακρίβεια θα σας πω ότι η πιο άμεση κίνηση είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ σε ορισμένα είδη. Όλοι οι οικονομολόγοι λένε πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση έφτιαξε ενσυνείδητα ολιγοπώλια που ελέγχουν τις τιμές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, θέση μου είναι πως οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν έσοδα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ένα ποσοστό θα έπρεπε να παίρνουν τα Επιμελητήρια και οι Συνεταιρισμοί.

Παράλληλα, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορούσαμε να δώσουμε ρεύμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτές να είχαν πιο χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές σε διάφορα προιόντα, όπως είναι το ψωμί. Με τέτοιες λύσεις δεν θα χρειαζόμασταν τα «pass» της κυβέρνησης, ενώ και ο ΦΠΑ δεν θα ήταν υψηλός.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης πρόγραμμα για φθηνότερη κατοικία σε φοιτητές, σε επαγγελματίες, κλπ. Ό,τι προτείνω γίνεται σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και βέβαια βασίζεται στις αρχές και τις αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αντιμετωπίζουμε πατριωτικά τα ζητήματα που μας απασχολούν και εκσυγχρονίζουμε τις θέσεις μας, προσαρμόζοντάς τις στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σωστά καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Με τη μόνη διαφορά ότι έχει καταστήσει την Ελλάδα σύνορο και όχι γέφυρα. Χάσαμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του παρελθόντος που συνομιλούσαμε με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, με αποτέλεσμα να μην αποτελούμε πλέον παράγοντα

σταθεροποίησης.

Το ΠΑΣΟΚ επί Γεωργίου Παπανδρέου στην κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και επί Ανδρέα Παπανδρέου, έχει δείξει ότι ξέρει να διαπραγματεύεται στα εξωτερικά ζητήματα.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει προδοσία των ελληνικών θέσεων από κανέναν. Πιστεύω ότι κανείς δεν παλεύει να γίνει πρωθυπουργός για να κάνει κακό στη χώρα του.

Η Τουρκία έχει ρόλο αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο και όχι μόνο. Εργαλειοποιεί τους μετανάστες, αντιδρά για τους S-300 και αμέσως βλέπουμε τους ξένους ηγέτες να «χαϊδεύουν» τον κ. Ερντογάν, δίνοντάς του και πολλά χρήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξει την στρατηγική της.

Η Ελλάδα για να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς όλα αυτά, χρειάζεται να έχει ισχυρή διπλωματία, δυνατό στρατό και οικονομία χωρίς προβλήματα.

Όποιο σχέδιο και να εφαρμόσεις είναι βέβαιο πως θα έχεις κερδισμένους και χαμένους. Το θέμα όμως, είναι να κάνεις καλό στην πατρίδα σου. Να παράξουμε περισσότερο πλούτο και να τον κατανείμουμε δικαιότερα στον κόσμο. Αυτός είναι ο βασικός μου στόχος και γι αυτό είμαι υποψήφιος πρόεδρος…».


Current track

Title

Artist