Current track

Title

Artist

Ξενοφών Πετρόπουλος: Ο Οργανισμός Τουρισμού θα νοικοκυρέψει τον Δήμο

10/05/2023


«Αύριο Πέμπτη, 11 Μαΐου, στις 19.30 το απόγευμα, στο Θέατρο Σαρακηνάδου, ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας για τη Ζάκυνθο», με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Τσουρουνάκη, διοργανώνει ειδική ενημερωτική ημερίδα για τη διαχείριση της επόμενης μέρας στον τουρισμό, κατά την οποία θα έχω τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προώθηση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου ένας σύγχρονος Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Διευθύνω την εταιρεία Ηοrwarth HTL Greece, που έχει υποκαταστήματα σε 50 χώρες του κόσμου και ασχολούμαστε από τις επενδύσεις για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων μέχρι τη στρατηγική που πρέπει να αναπτύξουν στον τουρισμό οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Πρόσφατα δε, το Υπουργείο Τουρισμού μας ανέθεσε μελέτη με αυτόν τον σκοπό.

Υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα και στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που μπορούν να βοηθήσουν για τη δημιουργία ενός Οργανισμού. Ας είμαστε ειλικρινείς: Πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός στον τουρισμό και τα πάντα είναι στον αυτόματο πιλότο.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Οργανισμού, έχει το θετικό στοιχείο πως συγκεντρώνει στο ίδιο τραπέζι όλους τους τοπικούς παράγοντες, που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την τουριστική δραστηριότητα, τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και τα έσοδα.

Να γνωρίζετε πως η εμπειρία και η εντοπιότητα αρχίζουν πλέον να ξεχωρίζουν έναν προορισμό και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η τοπική παραγωγή των αγροτικών προϊόντων είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με τον τουριστικό τομέα, διότι οι επισκέπτες που έρχονται σε έναν τόπο είναι δυνητικοί αγοραστές. Ο Οργανισμός Τουρισμού έρχεται να νοικοκυρέψει όλες αυτές τις δυνατότητες.

Βεβαίως, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, γιατί πάντα υπάρχουν οι προσωπικές πολιτικές και τα αντικρουόμενα συμφέροντα. Έχει έρθει ο καιρός όμως της οργάνωσης και της κοινής πορείας. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι.

Στον Οργανισμό πρέπει να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι δημόσιοι φορείς γίνεται. Να είναι μέτοχοι σε αυτή την εταιρεία. Η Νομοθεσία λέει πως οι Οργανισμοί δημιουργούνται από τους ΟΤΑ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο πεδίο αυτό από τον ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού, την ΠΟΞ και τον ΣΕΤΕ. Αρχίζουμε όλοι να έχουμε οφέλη μόνο όταν συνεργαζόμαστε.

Από ‘κει και πέρα θα πρέπει ο τουρισμός να μην επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες και αναφέρομαι στο κομμάτι των υποδομών (νερό, αποχέτευση, απορρίμματα, κλπ). Ο Οργανισμός Τουρισμού συνεπώς, μπορεί να κάνει προτάσεις για την κατασκευή έργων. Ταυτόχρονα, το μπάτζετ που θα έχει εξαρτάται από τα τμήματα που θα διαθέτει, από το οργανόγραμμα, από το εάν θα επεμβαίνει στη διαχείριση των κρίσεων κι αν θα ασχολείται με την έρευνα και την ανάλυση, δηλαδή με το παρατηρητήριο της βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.

Κατά την επαφή που είχα με τον υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Γιώργο Τσουρουνάκη, διαπίστωσα πως είναι αποφασισμένος να συστήσει αυτό το δημοκρατικό εργαλείο που λέγεται Οργανισμός Τουρισμού, ώστε να συζητήσει με τους εκπροσώπους του τουρισμού και να βρουν τη μέση οδό για την επόμενη ημέρα στο Δήμο Ζακύνθου με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τα 10 έτη.

Στη Ζάκυνθο δεν θέλουμε να υπάρχουν μόνο πεντάστερα καταλύματα, αλλά και δωμάτια οικογενειακών επιχειρήσεων. Βασικός στόχος πρέπει να είναι ο ποιοτικός, και όχι ο ποσοτικός, τουρισμός, ενώ είναι απαραίτητο να στηριχθεί και ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις. Αν αυτοί είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίας, τότε η δυσκολία με την εξεύρεση προσωπικού δεν θα υπάρχει.

Κλείνω λέγοντας πως χρειάζεται συνέργεια μεταξύ των επιχειρηματιών και των παραγωγών τοπικών προϊόντων. Ανοίγεται μπροστά μας μια τεράστια εμπορική ευκαιρία, που αν την εκμεταλλευτούν θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Περισσότερα γι αυτό θα πούμε αύριο στην ημερίδα…».


Current track

Title

Artist