Current track

Title

Artist

Θοδωρής Κολπονδίνος: Δεν χρειαζόμαστε πειραματισμούς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

04/10/2023


«Από τις επαφές που έχω κάνει αυτή την προεκλογική περίοδο με τους συμπολίτες μας, εξάγεται το συμπέρασμα πως αυτό που επιθυμούν είναι να αλλάξει η καθημερινότητά τους από αυτούς που θα εκλεγούν σε Περιφέρεια και Δήμο.

Η Ζάκυνθος, αλλά και τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά, είναι ανθεκτικά και ελκυστικά. Στόχος είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που πρώτη η Περιφέρεια με την κ. Κράτσα στράφηκε προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η θητεία του κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου ήταν ακάρπη σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα υποδομής, με εξαίρεση το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων. Και σε αυτό το έργο όμως, χρειάστηκε η παρέμβαση της κ. Κράτσα για να προχωρήσει, διότι μετά τους σεισμούς απαιτήθηκε η τροποποίηση της μελέτης, που αφορά την στατικότητα. Συνεπώς, η συμβολή μας ήταν καθοριστική και δεν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Γαλιατσάτος ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη.

Άκαρπη ήταν και η θητεία του τέως Περιφερειάρχη, κ. Σπύρου. Εξαιρώ τις προσπάθειες που έκαναν οι αείμνηστοι Αντιπεριφερειάρχες, Διονύσης Μυλωνάς και Λευτέρης Νιοτόπουλος. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στο ελληνικό κράτος, εντούτοις η γραφειοκρατία εξακολουθεί να μας απασχολεί και αυτό είναι απαράδεκτο.

Η κ. Κράτσα άνοιξε πολλά θέματα και αντιμετώπισε παθογένειες ετών. Ασχολήθηκε με την οδική ασφάλεια των πολιτών, έγιναν ασφαλτοστρώσεις 18 εκ. ευρώ, στήριξε στην πανδημία 400 επιχειρήσεις, έναντι 52 που είχε συνδράμει ο κ. Γαλιατσάτος, ενώ ο προϋπολογισμός από τα 66 εκ. ευρώ στην πενταετία του πρώην Περιφερειάρχη, ανέβηκε στα 136 εκ. ευρώ.

Επί των ημερών της κ. Κράτσα έχουμε πρωτιά στην ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και είμαστε η πρώτη ομάδα της Ευρώπης με αύξηση του ΑΕΠ. Κατέχουμε τη δεύτερη θέση στην Ελλάδα πίσω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είμαστε πάνω από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να επανασχεδιαστεί. Υπήρξε ισχυρή εκπροσώπηση της Ζακύνθου στις τουριστικές εκθέσεις και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση του ΑΕΠ. Πάνω από 85% η οικονομία των νησιών μας στηρίζεται στον τουρισμό.

Αν και η πορεία μας τουριστικά είναι ανοδική, εντούτοις το προϊόν μας δεν είναι ανταγωνιστικό, γιατί υπάρχει έλλειψη υποδομών. Οι νέες προκλήσεις μας επιβάλουν να στραφούμε στη στρατηγική αειφορία και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, δηλαδή τις φυσικές μας ομορφιές, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη μουσική και τη γαστρονομία μας.

Ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει μια επιτελική λειτουργία στα έργα και ουσιαστικά τον συντονισμό. Όταν μπαίνουν κι άλλοι φορείς, όπως ο Δήμος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Μπορεί να μην έγινε το μεγάλο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όμως έχουν δρομολογηθεί λύσεις για πολλά θέματα και προστέθηκαν κωδικοί, που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Η συμμετοχή μας στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ έχει δρομολογήσει το εργοστάσιο στον Λίβα για να σταματήσει η δεματοποίηση. Αν τα είχαμε κάνει όλα σωστά στον Σκοπό, δεν θα προέκυπτε ο Λίβας.

Επίσης έχουμε κωδικούς για έργα στην ύδρευση και στα υγρά απόβλητα. Ξεμπλόκαρε το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών, έχουμε μάστερ πλαν για την προβλήτα και τη μαρίνα, πλάνο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι χρηματοδοτήσεις θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή, πρέπει να επιλέξουμε τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Γενικότερα, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης από το Κρυονέρι έως τα Λαζαρέττα και τους οδικούς άξονες Πηγαδάκια-Ξύγκια και αεροδρόμιο από και προς τον Πλάνο.

Ο δρόμος διαφυγής στο Ναυάγιο δεν προχώρησε με υπαιτιότητα του κ. Τρεπεκλή, ο οποίος με σκοπιμότητα δεν άφησε το έργο να περάσει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ο συνδυασμός της κ. Κράτσα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών και δεν μας απασχολεί ποιος θα είναι ο αντίπαλος. Η νίκη μας είναι δεδομένη. Η Περιφερειάρχης εμπνέει, έχει προσωπικότητα, είναι μορφωμένη, έχει παιδεία, κύρος, πάθος και αγάπη για το Ιόνιο, ενώ πορεύεται με εξωστρέφεια.

Παράλληλα, έχει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του Μαξίμου. Ζητώ από τους πολίτες να με ψηφίσουν, γιατί έχω πάντα αφοσίωση σε αυτό που κάνω και δεσμεύομαι να είμαστε αποτελεσματικοί με διάθεση προσφοράς. Η κ. Κράτσα και ο συνδυασμός μας αποτελεί την εγγύηση για το μέλλον, έχοντας σοβαρότητα και ενσυναίσθηση. Δεν χρειαζόμαστε πειραματισμούς…».


Current track

Title

Artist