Current track

Title

Artist

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: Η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας είναι πλέον εμφανής και στις εκλογές

25/10/2023


«Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δεν ικανοποίησε τον συνδυασμό «ΑΝΑΣΑ» και διαπιστώσαμε ότι η κοινωνία έχει περάσει στη συντηρητικοποίηση, όπως εξάλλου συνέβη και στις εθνικές εκλογές.

Αυτό σχετίζεται και με τις αδυναμίες που παρουσιάζουν τα κόμματα της Κεντροαριστεράς. Προσπαθήσαμε, και σε τοπικό επίπεδο πολλοί το αποδέχθηκαν, να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ.

Σε κεντρικό επίπεδο όμως, αυτή η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθεί ένας συνεργατικός συνδυασμός που θα είχε δυναμική να κερδίσει τις εκλογές και όχι απλώς να κυνηγάμε μία ή δύο θέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Υπάρχει συνευθύνη που δεν προχωρούν τα πράγματα.

Η άλλη ερμηνεία είναι πως δύο συνδυασμοί που πρόσκεινται στη ΝΔ, πέρασαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών και κατάφερε να κερδίσει ο «αντάρτης». Θέλω να τονίσω ότι η παράταξη της «ΑΝΑΣΑ», που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σύνολο 13 περιφερειών κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το εκλογικό ποσοστό.

Με τον κ. Τρεπεκλή δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη επικοινωνία και βεβαίως αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του έως το τέλος του χρόνου, γιατί θεωρώ πως θα θέλει να ενημερωθεί για τα όσα γίνονται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το κυρίαρχο που πρέπει να δει είναι οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε έργα, καθώς και το ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο εκτός από έργα χρηματοδοτεί και μελέτες.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, σύμφωνα με την οποία οι εργασίες στο Καστρομονάστηρο των Στροφάδων γίνονται με τις υπογραφές του Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ.κ. Διονύσιου, της αείμνηστης υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά και της δικής μου, ουσιαστικά αποκατέστησαν την τάξη και την αλήθεια.

Μια αλήθεια που η κ. Μοθωναίου είχε προσπαθήσει να συσκοτίσει, ενώ υπήρξαν σχετικές δηλώσεις και του υποψήφιου με την κ. Κράτσα, Πέτρου Παράσχη, στον τοπικό Τύπο.

Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Παράσχης επέλεξε να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της κ. Κράτσα και δεν γνωρίζω αν έγιναν συμφωνίες. Θεωρώ όμως, ότι η εκκλησία δεν είχε κάποια σχέση σε αυτή την επιλογή και επισημαίνω πως μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση η συγκεκριμένη συνεργασία.

Προσθέτω επίσης ότι ο κ. Παράσχης βιάστηκε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που η κ. Κράτσα του παίρνει την έδρα στη Ζάκυνθο, διότι σύμφωνα με τη Νομοθεσία η επικεφαλής του συνδυασμού καταλαμβάνει θέση σε όποιο νησί επιθυμεί. Ως εκ τούτου, αυτό δεν είναι ένα θέμα για αντιπαράθεση.

Η πολιτική μου εκτίμηση είναι πως η κ. Κράτσα δεν θα μείνει για πολύ στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπότε αργότερα ο κ. Παράσχης θα είναι περιφερειακός σύμβουλος και θα έπρεπε να χαίρεται για τη σταυροδοσία που πήρε και για το γεγονός πως αρκετοί Ζακυνθινοί τον εκτιμούν. Εξάλλου, σε συνεντεύξεις της η απερχόμενη Περιφερειάρχης δεν απαντά με σαφήνεια για το τι θα πράξει.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θα πω ότι ο νέος πρόεδρος, κ. Κασσελάκης, συντηρεί με τις πράξεις του το ζήτημα με το τι κάνει στην προσωπική του ζωή και έως τώρα δεν διατυπώνει πολιτικές θέσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αλλά και τα όσα γίνονται διεθνώς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, συνεπώς δεν χρειάζονται συνθήματα του τύπου ότι θα διώξουμε τον Μητσοτάκη, αλλά να πείσουμε την κοινή γνώμη πως εμείς μπορούμε να δώσουμε λύσεις.

Σίγουρα πρέπει να του δοθεί χρόνος για να παράξει πολιτική για τις ανάγκες του κόσμου, προκειμένου να μειωθούν και οι αντιδράσεις προς το πρόσωπό του.

Βρίσκομαι από το 1977 στο χώρο της Αριστεράς, υπήρξα μέλος του ΚΚΕ και δεν το ακολούθησα όταν έφυγε από τον Συνασπισμό. Δεν είμαι βιαστικός στις αποφάσεις μου, όμως θα καθορίσω τη στάση μου ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά και τις διαγραφές κάποιων στελεχών. Δεν κάνω κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά δεν κρύβω πως προβληματίζομαι με όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ…».


Current track

Title

Artist