Current track

Title

Artist

Σπύρος Πλαρινός: Η Ζάκυνθος είναι το πλέον πυρόπληκτο νησί/ Εξαιρέθηκε από την ίδρυση ειδικής μονάδας δασικών επιχειρήσεων σε αντίθεση με την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά που θα έχουν επιπλέον πυροσβέστες

15/02/2024


«Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι πάνω από 50 έτη, όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 48.

Αυτό που θίγει με την ανακοίνωσή της η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία Πυροσβεστών», είναι το γεγονός πως στην τελευταία μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ Εξωχώρας και Μαριών, φέραμε συναδέλφους από την Ηλεία, την Αχαία, την Αιτωλοακαρνανία και από την Ειδική Ομάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) Πατρών.

Το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας μας φτιάχτηκε το 1979 και προέβλεπε 35 θέσεις. Από τότε όμως μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει κατά πολύ η Ζάκυνθος και την καλοκαιρινή περίοδο το νησί φιλοξενεί πάνω από 300.000 άτομα καθημερινά. Μην ξεχνάμε και την κλιματική αλλαγή.

Οχήματα έχουμε, όμως λείπει το έμψυχο δυναμικό που θα τα οδηγήσει. Σε όλη την Ελλάδα υπηρετούν 2.200 εποχικοί πυροσβέστες, τους οποίους τους χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι και τον χειμώνα τους στέλνουμε στο ταμείο ανεργίας.

Κάηκαν πρόσφατα 170 στρέμματα δάσους και υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού, όμως αυτό είναι ένα θέμα που το χειρίζεται το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και δεν μπορώ να πω περισσότερα.

Υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη 650 πυροσβεστών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις 10 ΕΜΟΔΕ που δημιουργούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παρά το γεγονός πως η Ζάκυνθος είναι το πλέον πυρόπληκτο νησί, εντούτοις εξαιρέθηκε και ΕΜΟΔΕ φτιάχνονται μόνο στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά!

Είναι προφανές πως για ακόμη μια φορά οι τοπικές Αρχές δεν διεκδίκησαν και πάλι θα φέρνουμε κόσμο από αλλού, αντί να φτιαχτεί ΕΜΟΔΕ στη Ζάκυνθο και να υπηρετούν μόνιμα εδώ 40 πυροσβέστες.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία του νησιού έκανε έκτακτο δρομολόγιο για να φέρει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί και την ευχαριστούμε. Όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση αυτό για εμάς.

Μαζί με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ελατίων είμαστε 55 με 60 πυροσβέστες, οι οποίοι τέθηκαν όλοι σε επιφυλακή στην τελευταία φωτιά. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στον πυροσβεστικό σταθμό του Αεροδρομίου, δεν συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, παρά μόνο έρχονται δύο οχήματα με πέντε άτομα για να συνδράμουν σε αστικά συμβάντα αν χρειαστεί, όπως σε κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Κάθε φορά που έρχονται αιρετοί στην Πυροσβεστική τους ενημερώνουμε για όλα αυτά τα προβλήματα. Με εξαίρεση το 2018 που μονιμοποιήθηκαν κάποιοι εποχικοί, από ‘κει και πέρα δεν έχει γίνει κάτι.

Έρχονται συνάδελφοι από άλλες Υπηρεσίες με απόσπαση, μένουν εδώ 1,5 χρόνο και στη συνέχεια αποχωρούν και τους αντικαθιστούν άλλοι με το ίδιο καθεστώς. Δεν βρίσουν εύκολα σπίτι, γιατί εκτός των άλλων τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί.

Κατά καιρούς κάποιοι έμεναν στη μαθητική εστία που παραχωρούσε ο Δήμος, ενώ οι ξενοδόχοι φιλοξενούν πυροσβέστες που έρχονται να βοηθήσουν όταν έχουμε φωτιά.

Ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουμε λίγες πυρκαγιές, όπως συνέβη πέρυσι, εργαζόμαστε υπερωριακά, αφού γίνονται περιπολίες στα δάση. Γι αυτή την απασχόληση δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση.

Κλείνοντας να πω ότι θα ζητήσουμε από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, να εκδώσουν ψηφίσματα, ώστε να ασκηθεί πίεση και να ιδρυθεί στη Ζάκυνθο ειδική μονάδα δασικών επιχειρήσεων…».


Current track

Title

Artist