Παύλος Κυβετός: Εκτοξεύτηκε το κόστος για την παραγωγή ψωμιού
10/02/2023
«Με το που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο κλάδος των αρτοποιών επηρεάστηκε πρώτος απ’ όλους. Τα μαλακά σιτηρά που παίρνουμε από τη συγκεκριμένη χώρα έγιναν είδος πολυτελείας. Η τιμή τους εκτοξεύτηκε.
Αμέσως μετά υπήρξε και υπάρχει ακόμη τεράστιο πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος. Αν και η κατανάλωση του ρεύματος τη νύχτα που δουλεύουμε εμείς είναι πιο φθηνή, εντούτοις καλούμαστε να πληρώσουμε εξοντωτικούς λογαριασμούς ρεύματος που είναι τρεις φορές επάνω σε σχέση με άλλες χρονιές!
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η τιμή του ψωμιού να ανέβει και αυτή τη στιγμή πωλείται από 2,60 έως και 2,80 ευρώ το κιλό. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, διότι κι εμείς οι αρτοποιοί είμαστε κομμάτι της κοινωνίας. Όμως δεν γίνεται αλλιώς εδώ που φτάσαμε και δεν μπορούμε να κρατηθούμε με χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών έχουν κλείσει 250 φούρνοι πανελλαδικά τους τελευταίους μήνες και έχουν χαθεί περί τις 120.000 θέσεις εργασίας!
Για να φτιαχτεί το ψωμί εκτός από το σκληρό σιτάρι που έχουμε στην Ελλάδα, χρειάζεται και το μαλακό. Υπάρχουν πολλών ειδών ψωμιά και πολλά από αυτά είναι σύμμεικτα. Συνεπώς όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν ήταν εφικτό να απορροφήσουμε την αύξηση της τιμής τους.
Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από την κίνηση των εορτών. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα πουλήθηκαν σε λογικές τιμές. Εκεί που υπήρξε αδικαιολόγητη αύξηση, κατά τη γνώμη μου, ήταν στη Ζακυνθινή κουλούρα. Οι πολίτες όμως θεωρώ ότι έκαναν έρευνα αγοράς και θα τη βρήκαν στην καλύτερη δυνατή τιμή.
Στη Ζάκυνθο οι αρτοποιοί δεν έχουμε οργανωμένο σωματείο. Στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για να φτιάξουμε Σύλλογο, όμως η προσπάθεια αυτή ναυάγησε…».