Current track

Title

Artist

Νίκος Τσίπηρας: Στην επιτροπή του Ναυαγίου δεν έχουμε κολλητούς

28/12/2022


«Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε η επιτροπή του ναυαγίου.Κεντρικό θέμα ήταν η έγκριση της μελέτης «ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ». Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι αυτή η μελέτη εγκρίθηκε. Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας το υπουργείο Τουρισμού συνέστησε την επιτροπή και στόχος όλων μας είναι η ασφάλεια των επισκεπτών και η συντήρηση του πλοίου. Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά από όλους όσοι συμμετέχουν, παρά το γεγονός ότι δεχόμαστε επιθέσεις κατά καιρούς από διάφορα συμφέροντα.
Στο πλάτωμα η διαμόρφωση μονοπατιού καλντερίμι) με προσθήκη περίφραξης, θα προσφέρει την ασφάλεια που απαιτεί η μεγάλη υψομετρική διαφορά που υπάρχει, έτσι ώστε ο κόσμος να μην κρέμεται σαν «τσαμπί» στον γκρεμό για να βγάλει μια φωτογραφία.
Το μήκος θα είναι περίπου 400 μέτρα και ο κόσμος δεν θα συγκεντρώνεται στην εξέδρα.

Επιπρόσθετα, εγκαθίστανται οργανωμένα σημεία στάσης και πινακίδες σήμανσης για την εξυπηρέτηση των περιπατητών και την ασφαλέστερη ανάγνωση του τοπίου στο οποίο περιηγούνται.
Το μονοπάτι που δημιουργείται, εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση τοπικών φυσικών υλικών. Αναμένεται η έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί και μια νέα εξέδρα.
Η συνεννόηση με τον Δήμο για την καθαριότητα και τις τουαλέτες ήταν πολύ δύσκολη. Πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα τα διαχειρίζεται όλα αυτά και να σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών.
Το πλοίο «Παναγιώτης» έχει υποστεί μια τεράστια φθορά και περιμένουμε τη μελέτη για το κόστος που θα απαιτηθεί για τη συντήρησή του. Η μελέτη γίνεται από την εταιρεία που είχε ασχοληθεί και με το πλοίο «Αβέρωφ».
Η εταιρεία που ανέλαβε τη φύλαξη ήταν κατώτερη των περιστάσεων, γι αυτό και η Επιτροπή κατήγγειλε τη σύμβαση και δεν θα πληρώσει τον ανάδοχο. Δεν καλύπτουμε κανέναν. Αυτό είναι και μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι έχουμε «κολλητούς».

Στο τμήμα της παραλίας θα τοποθετηθούν ξύλινοι πάσσαλοι σε δύο σημεία. Πρώτον, σε απόσταση 3 μέτρων περιμετρικά από το πλοίο, για την προστασία του και δεύτερον αποκλείοντας την ζώνη απαγορευμένης πρόσβασης, (σύμφωνα με την μελέτη του καθηγητή Λέκκα) κάτω από τα πρανή.
Από κει και πέρα υπάρχει και η ατομική ευθύνη και ο καθένας να προστατεύει τον εαυτό του, ώστε να μην κινδυνεύσει σε περίπτωση κατολίσθησης.

Ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης δηλώνω πως είμαι απογοητευμένος από τη γενικότερη εικόνα της Δημοτικής Αρχής. Πέρασαν 3,5 χρόνια και έχει τα σκουπίδια στους δρόμους, κάτι που δεν δικαιολογείται αφού πλέον υπάρχει χώρος για να τα πάει.
Δεν υπήρξε κανένας προγραμματισμός για πρόσληψη προσωπικού και επί δύο χρόνια «σώθηκε» και κρύφτηκε πίσω από τον κορωνοιό. Αντί να γίνει διαγωνιστική διαδικασία δίνει την αποκομιδή με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη.
Στον προϋπολογισμό δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την καθαριότητα. Πολύ φοβάμαι πως η Ζάκυνθος θα ζήσει χειρότερες στιγμές με τα σκουπίδια το 2023…».

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

 

 


Current track

Title

Artist