Current track

Title

Artist

Νίκος Γαρδέλης
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λιθακιάς

Λίγοι κάτοικοι και επιχειρηματίες της Λιθακιάς πετάνε σκουπίδια όπου βρουν κάνοντας χωματερές/ Επτά χρόνια έχει να πέσει άσφαλτος στους δρόμους της περιοχής μας και ήδη αυτή η κατάσταση αλλάζει

15/05/2024


«Έχω ένα παράπονο και αισθάνομαι μια πικρία για την συμπεριφορά που υπάρχει, ευτυχώς από λίγους συγχωριανούς μου στη Λιθακιά, οι οποίοι όμως δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα και η κατάσταση με τα σκουπίδια γίνεται τραγική.

Όταν ανέλαβα πρόεδρος στη Λιθακιά υπήρχαν δύο χωματερές. Η μία στου Γιαννόπουλου και η δεύτερη στη διασταύρωση του Σκλουμπού. Στις 8 Ιανουαρίου τις καθαρίσαμε με τη βοήθεια του Αντιδημάρχου, κ. Νίκου Γιακουμέλου, των προϊσταμένων του Δήμου, κ.κ. Αρβανιτάκη και Φιορεντίνου, των εργαζομένων του Δήμου, αλλά και των υπολοίπων μελών του Τοπικού Συμβουλίου της Λιθακιάς, γιατί δεν ενεργώ μόνος μου.

Είπαμε να βάλουμε κάδους, όχι πάνω από δύο, σε διάφορα σημεία της περιοχής μας, ώστε να μη δημιουργούνται χωματερές. Κάποιοι όμως, επέδειξαν μια παράλογη συμπεριφορά και άρχισαν να μας λένε πως δεν θέλουν κάδους κοντά στα σημεία που μένουν ή δραστηριοποιούνται.

Αν πιάσεις κουβέντα μαζί τους θα σου πούνε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθαριότητα και πως κάτι πρέπει να γίνει, όμως πολλοί από αυτούς και μάλιστα επιχειρηματίες, που ζουν από τον τουρισμό, πάνε και πετάνε ανοιχτές σακούλες και ογκώδη αντικείμενα εκεί που δεν υπάρχουν πια κάδοι και ενώ έχουμε τοποθετήσει κορδέλες!

Τόσα χρόνια δεν τους δυσφημούσαν οι χωματερές στην περιοχή μας και τώρα δεν σέβονται ούτε τους εργαζόμενους της καθαριότητας που θα μαζέψουν με τα χέρια τους τα σκουπίδια.

Το Τοπικό Συμβούλιο είναι εκείνο που αποφασίζει για το που θα μπουν οι κάδοι. Έχουμε καλή επικοινωνία με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου, όπως και με τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής μας, κ.κ. Παύλο Μαλούχο και Νικόλαο Κόττη. Σήμερα στη Λιθακιά ήρθε αρπάγη και μάζευε ογκώδη.

Παράλληλα, είχαμε να δούμε πεζή καθαριότητα από την εποχή του Δήμου Λαγανά και τώρα έγινε κι αυτό. Μπορεί να μην έχει υπάρξει καθαρισμός σε όλους τους δρόμους, γιατί είναι πολλοί, όμως το επόμενο διάστημα θα έχουμε πεζή καθαριότητα τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι πολλοί στη Λιθακιά έχουμε αγανακτήσει με εκείνους τους λίγους που ευθύνονται για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Επειδή για πολλά χρόνια υπήρξα καθηγητής, πάντα πιστεύω πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει νοοτροπία και να γίνει καλύτερος.

Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα γίνονται τέλεια και σαφώς πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ήδη βλέπουμε να πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Είμαστε 1.300 οι μόνιμοι κάτοικοι στη Λιθακιά και το καλοκαίρι δεχόμαστε πολύ κόσμο, που δεν πρέπει να βλέπει χωματερές.

Πίσσα στους δρόμους της Λιθακιάς έχει να πέσει επτά χρόνια. Κλείσαμε προσωρινά κάποιες λακούβες, ωστόσο οι δρόμοι, όπως αυτός του Βεζάλ, χρειάζονται ολική ανακατασκευή, γιατί δέχονται και τεράστιο φόρτο από λεωφορεία. Έχουμε αναφέρει τα θέματα αυτά στη νέα Δημοτική Αρχή.

Πιστεύω ότι ένας από τους δρόμους που θα κάνει πρώτα η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου είναι ο κεντρικός του χωριού μας, που θέλει επισκευή. Πριν ασχοληθώ με τα κοινά δεν περίμενα πως υπάρχουν τόσα προβλήματα, όμως μας ενδιαφέρει το καλό της Λιθακιάς και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια…».

 


Current track

Title

Artist