Current track

Title

Artist

Κλειώ Μούσουρα: Έθεσα υποψηφιότητα στην Περιφέρεια για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας

29/08/2023


«Είναι η πρώτη φορά που πολιτεύομαι και συμμετέχω στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό της κ. Κράτσα, έχοντας την εμπειρία του επαγγελματικού μου βίου, όραμα, αλλά και ορμή για να γίνουν περισσότερα πράγματα στη Ζάκυνθό μας.

Επέλεξα την κ. Κράτσα γιατί είναι γυναίκα και μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους. Συνέβαλλε τα μέγιστα στην αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων την περίοδο 2019-2023. Είναι μια πετυχημένη πολιτικός και είμαι μαζί της για να συνεχίσουμε αυτό το έργο που ήδη έχει αρχίσει. Είναι πολύ σημαντικό ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα με τη δράση της και τις νέες τουριστικές επιχειρήσεις.

Για τους Αντιπεριφερειάρχες που παραιτήθηκαν, με καλύπτει απόλυτα η απάντηση που έδωσε η κ. Κράτσα. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω. Αυτή τη στιγμή βασίζεται σε νέους και το γεγονός ότι δεν μπήκε στη διαδικασία μιας προσυμφωνίας για μελλοντικές θέσεις στην Περιφέρεια, είναι ένας ακόμη λόγος που με τράβηξε κοντά της.

Δεν πρέπει να γίνονται πράγματα κάτω από το τραπέζι και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι υπέρ της αξιολόγησης και της ανάδειξης νέων προσώπων, που έχουν αρχές και ήθος.

Προσωπικός μου στόχος δεν είναι να πάρω κάποια θέση, αλλά η προσφορά στον τόπο μου. Εξάλλου, τους θώκους τους έχουμε κατακτήσει στον επαγγελματικό μας βίο και δεν έχουμε ανάγκη να ζήσουμε μέσω της πολιτικής.

Όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνεργάζονται και με ενότητα να αλλάξει η κατάσταση, γιατί πλέον δεν συγχωρούνται τα λάθη σε κανέναν από την κοινωνία. Συναναστρέφομαι καθημερινά με αρκετό κόσμο και πολλές φορές τα αιτήματα που υποβάλλουν, δεν άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Για εμένα υπάρχει και η 9η Οκτωβρίου και πρωταρχικά ζητήματα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ο πολιτισμός. Έχω σπουδάσει Βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στην συνέχεια απέκτησα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΔΠΜΣ) στην Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, όπου αποφοίτησα με άριστα, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Βρίσκομαι στην διαδικασία εκπόνησης του 2ου μεταπτυχιακού μου, με τίτλο: Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο τμήμα Περιβάλλοντος του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Έχω παρακολουθήσει επιτυχώς και έχω αριστεύσει σε ετήσιες επιμορφώσεις στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στους τομείς της Διοίκησης και Οργάνωσης Εκπαιδευτικών Μονάδων, στην Ειδική Αγωγή, Ανίχνευση και Διαφοροδιάγνωση καθώς και στην Μεθοδολογία Σχεδιασμού και Καινοτομίας Επιχειρηματικών και Εκπαιδευτικών Μονάδων

Σχετικά με την επαγγελματική μου πορεία:
Διετέλεσα βιολόγος στο περιφερειακό τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, όπου εξειδικεύτηκα στην Ιχθυολογία και έκτοτε είμαι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Επίσης διετέλεσα βιολόγος στον Φορέα Διαχείρισης στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, όπου διεκπεραίωσα ως συντονίστρια, το 6o Μεσογειακό Συνέδριο με θέμα «Διαβούλευση και Κοινωνική Συναίνεση σε θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου», στα πλαίσια του δικτύου MeDPAN( InterregIII C South) και παραλλήλως ασχολήθηκα με τον τομέα Αειφορικής Διαχείρισης των Ζωνών Προστασίας, με τα θαλάσσια οικοσυστήματα και ενδιαιτήματα της περιοχής του Πάρκου, αλλά και των ζωνών Natura της Ζακύνθου, με προγράμματα Εθελοντισμού και με την προσέγγιση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα δρασεων του ΕΘΠΖ, μεσω του προγράμματος ARCHICHARTER-The European Charter for sustainable tourism in protected Areas of thw Archimed regions integrated with EMAS, Agenda 21 and Ecolabel.

Διαθέτω μεγάλη διδακτική εμπειρία, ως εκπαιδεύτρια, σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δημόσια και ιδιωτικά, στους τομείς: Βασικών αρχών υγιεινής και ασφάλειας Τροφίμων, σπανίων και κινδυνευόντων ειδών, βιολογίας αγρίων ζώων και πτηνών, δασικής προστασίας, βιολογικής γεωργίας, Ορθολογικής Χρήσης Φυτοφαρμάκων, Ρύπανσης Περιβάλλοντος και καθαρισμού ακτών,διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, αλλά και προστασίας και ανάδειξης βιοτόπων, υδάτιων και παρυδάτιων περιοχών, στην Ζάκυνθο και στην Ελλάδα.

Εργάζομαι ως Βιολόγος (καθηγήτρια λυκείου, με οργανική θέση στο 2ο Λύκειο Ζακύνθου), στην Ζάκυνθο. Στο σχολείο μου εκπόνησα πλήθος δράσεων, προγραμμάτων υγείας και περιβάλλοντος και υπήρξα το σχολικό έτος 2022-2023, μέντορας της σχολικής μονάδας και υπεύθυνη άξονα ενδοσχολικής αξιολόγησης.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικης εργασίας μου έχω συμμετάσχει ενεργά, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς Ζακύνθου (ΚΠΕ) σε σχέση με την διαχείριση- ανακύκλωση-κομποστοποίηση απορριμάτων, Βιοποικιλότητα, Θαλάσσιο Περιβάλλον, Βιολογική Γεωργία.
Επίσης έχω συμμετάσχει ενεργά σε ημερίδες-πειράματα και επιμορφωτικές συναντήσεις του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Ζακύνθου (Ε.Κ.Φ.Ε.).

Είμαι μέλος του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), καθώς και της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), και έχω συμμετάσχει σε δεκάδες πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο σπουδών μου.

Είμαι μέλος πολιτιστικών σωματείων, και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ενότητας Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης, του 12ου Πανιόνιου Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη του 2023 στην Ζάκυνθο.

Θεωρώ πως έχω και τις γνώσεις, αλλά και την αποτελεσματικότητα που χρειάζεται για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, η Περιφέρεια μέσα από το ΕΣΠΑ 2019-2023 υλοποίησε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1 εκ. ευρώ, ενώ 29 εκ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για τους οδικούς άξονες και την οδική ασφάλεια στα Ιόνια Νησιά.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027, που επίσης είναι σημαντικό, έχει ως δεύτερο άξονα προτεραιότητας το περιβάλλον και την αειφορία. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, στη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση των δημόσιων κτηρίων, όπως έγινε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο του Άμμου, και επενδύσεις στα συστήματα παρακολούθησης για φυσικούς κινδύνους, επί παραδείγματι η κλιματική αλλαγή και οι σεισμοί.

Συνολικά θα έρθουν 287 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027 στα Ιόνια Νησιά και στόχος μας είναι να γίνει η Περιφέρειά μας ανθεκτική κι ένας ελκυστικός προορισμός για όλους.

Θέλω να πω επίσης ότι στις εντάξεις έργων είμαστε πρώτοι με 215%, έναντι 176% που είναι ο μέσος όρος, στα συμβασιοποιημένα έργα κατέχουμε την 3η θέση με 151% και 7η με βάση τις πληρωμές των έργων στο ΕΣΠΑ 2019-2023.

Έχουμε αύξηση πόρων κατά 30% και η κ. Κράτσα συνομιλεί απευθείας με τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, για να λύνονται τα όποια προβλήματα.

Θέλω να αφιερωθώ στον αγώνα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Πρέπει να γίνει καλύτερη η επικοινωνία της Περιφέρειας με τον Δήμο Ζακύνθου και να διεισδύσουμε περισσότερο στην κοινωνία του νησιού μας ως άξια τέκνα αυτού του τόπου.

Για το παλιό νοσοκομείο να πω ότι έχει πληρωθεί μελέτη ύφους 9 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια και πρέπει να εντάξουμε το έργο αυτό σε πρόγραμμα, που να σχετίζεται με τη χρήση. Η μητέρα μου ήταν προισταμένη εκεί και όπως αντιλαμβάνεστε έχω μεγαλώσει σε αυτόν το χώρο, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών, του κέντρου ψυχικής υγείας, αλλά και για ξενώνες που θα φιλοξενούσαν γιατρούς και εκπαιδευτικούς.

Η Περιφερειακή Αρχή επέκτεινε το δίκτυο της πρόσβασης στις παραλίες για τα ΑΜΕΑ με τα sea tracks, στήριξε με υπογραφή της κ. Κράτσα 2.000 οικογένειες στα Ιόνια Νησιά, βοηθώντας να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική κρίση με το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, ενώ ενίσχυσε και τα κέντρα για την απεξάρτηση ατόμων. Η Περιφερειάρχης πήρε άριστα στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στις ενέργειες που έγιναν για τις φυσικές καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» και του «Μπάλου»…


Current track

Title

Artist