Current track

Title

Artist

Κατερίνα Μοθωναίου σε απολογιστική συνέντευξη Τύπου: Δεν ολιγωρήσαμε και αφήνουμε παρακαταθήκη με σημαντικά έργα/ Δύσκολη η συνεργασία μας με το Δήμο σε πολλά θέματα

28/12/2023


«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας έγιναν αρκετά έργα κι άλλα προγραμματίστηκαν για να αρχίσουν από τη νέα χρονιά.

Φτιάξαμε το τοιχίο αντιστήριξης στο Κρυονέρι, όπου ο δρόμος είχε υποστεί καθίζηση από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Θα γίνει διαπλάτυνση και θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο με τον προϋπολογισμό να είναι 950.000 ευρώ συνολικά.

Κάποια στιγμή πρέπει να προχωρήσει και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Κρυονέρι μέχρι το Αργάσι. Είναι ένα χρονοβόρο έργο, όμως ελπίζω να έχουν καλή συνεργασία η Περιφέρεια με το Δήμο τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν.

Τις πρώτες ημέρες του Γενάρη η εταιρεία «Μόρφης-Χαλβατζάρας» θα διαπλατύνει δρόμο στο Σαρακηνάδο, που περνάει από το γυμναστήριο Yava.

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και ολοκληρώνεται η Αγία Αικατερίνη των Κήπων. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στο έργο αυτό, ωστόσο θα τελειώσει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024.

Το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων επίσης είναι σε καλό δρόμο, με τη χρηματοδότηση να έχει βγει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Θέλω να πω ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το λιμάνι των Στροφάδων και ότι χρειάστηκε ένα πρόσθετο έργο, όμως η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αλλά στην εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες και η οποία πωλήθηκε στην Intrakat.

Το λιμάνι των Στροφάδων χρησιμοποιείται και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι εργασίες. Ευχαριστώ τον κ. Βλαχούλη από το υπουργείο Πολιτισμού που μας βοήθησε σε αρκετά έργα. Τα μνημεία του Κάστρου εντάχθηκαν με τη συνδρομή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολοκληρώσαμε μελέτες, όπως για το παλιό νοσοκομείο. Η Περιφέρεια κατέβαλλε 450.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 9 εκ. ευρώ.

Δώσαμε 4,5 εκ. ευρώ για το δρόμο Αλυκές-Ξύγκια. Μπορεί να κατηγορηθήκαμε ότι ασφαλτοστρώσαμε το κομμάτι του δρόμου που φεύγει, όμως ήταν μια σωστή απόφαση, γιατί τον χρησιμοποεί πολύς κόσμος. Αφήνουμε πολλές ολοκληρωμένες μελέτες και το μόνο που απαιτείται είναι η εύρεση χρηματοδοτήσεων για να γίνουν τα έργα.

Σε ό,τι αφορά τα σφαγεία δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτό το στοίχημα. Η Δημοτική Αρχή γνώριζε πως αν περάσουν 18 μήνες από τη στιγμή που εντάσσεται και τα χρήματα δεν χρησιμοποιηθούν, τότε αυτά επιστρέφουν πίσω.

Η καινούρια Περιφερειακή Αρχή μαζί με τη νέα Δημοτική Αρχή οφείλουν να δουν το έργο αυτό, όπως και εκείνο του κλειστού γυμναστηρίου.

Έγιναν επίσης πολλές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και ευχαριστώ τους προέδρους των χωριών για τη βοήθειά τους. Είχαμε διάφανη σχέση και κάναμε ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς μας αντίπαλους.

Παρά τα λάθη μας, βάλαμε το λιθαράκι μας για να πάει μπροστά ο τόπος και καταφέραμε πολλά αυτή την τετραετία, έχοντας μαζί μας τον κ. Καποδίστρια και τον κ. Στασινόπουλο. Είχαμε στενή συνεργασία με όλους και η πόρτα του γραφείου μου ήταν πάντα ανοιχτή.

Καλή ήταν επίσης η συνεργασία μας με τους υπαλλήλους τους Περιφέρειας. Το προσωπικό είναι λίγο και πολλές φορές δούλεψαν παραπάνω ώρες. Ζητώ συγγνώμη αν τους πιέσαμε περισσότερο από όσο έπρεπε.

Αφήνουμε παρακαταθήκη με έργα και κάναμε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Θα τα παραδώσουμε όλα στους επόμενους, ώστε να θέσουν τους δικούς τους στόχους και προτεραιότητες.

Για το «Ναυάγιο» εγκρίθηκε εδώ και λίγες ημέρες από το Υπουργείο Εσωτερικών 1 εκ. ευρώ. Κάναμε νέο τεχνικό δελτίο και τα λεφτά αφορούν το πλάτωμα, όπου εκεί θα πρέπει να δημιουργηθεί ο φράχτης και οι διάδρομοι.

Ο κ. Καποδίστριας ήταν μέλος της παρούσας Περιφερειακής Αρχής και γνωρίζει τα θέματα. Θα τον βοηθήσουμε όπου χρειαστεί και θα είμαστε κοντά του.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχω κάποια πικρία, γιατί ο λαός της Ζακύνθου με τίμησε με μια μεγάλη σταυροδοσία. Κάθε Περιφερειακή Αρχή αλλάζει και δεν παίρνει δεύτερη θητεία, διότι η κοινωνία επιδιώκει κάτι διαφορετικό και για εμάς αυτό είναι αποδεκτό.

Φεύγω ευχαριστημένη, γιατί προχωρήσαμε έργα που η Ζάκυνθος τα ζητούσε επί πολλά χρόνια. Η πικρία μου αφορά τα σφαγεία που δεν έγιναν με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, το κλειστό γυμναστήριο, αλλά και η ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου και της Βιβλιοθήκης. Με τη βοήθεια του Βουλευτή βρήκαμε όλα όσα χρειάστηκαν, αλλά ο κ. Αρετάκης δεν πείστηκε να εντάξει το τελευταίο έργο στο ΕΣΠΑ.

Μπορεί η αντιπολίτευση να μας ασκεί κριτική ότι δεν απορροφήσαμε κονδύλια, όμως αυτό το κάνει για δικούς της λόγους. Δεν ολιγωρήσαμε σε καμία περίπτωση και στη Ζάκυνθο ήρθαν πολλά χρήματα για τους οδικούς άξονες. Ευχαριστώ τις Τεχνικές Υπηρεσίες για όσα προσέφεραν.

Δεν υπάρχει κανένα θέμα ηθικής τάξης για όσους πολιτεύτηκαν με άλλους συνδυασμούς. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και γι αυτό εγώ πορεύτηκα με την κ. Κράτσα, την οποία ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου.

Στον Λίβα δεχθήκαμε την πρόκληση και έγινε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Με την προσπάθεια της κ. Κράτσα, του Βουλευτή και του υπουργείου Εσωτερικών, θα γίνει ένα πρότυπο εργοστάσιο και το υπόλειμμα των απορριμμάτων θα είναι κάτω από το 10%.

Αυτό σημαίνει πως οι επόμενες γενιές στη Ζάκυνθο δεν θα αναζητούν νέους χώρους για να πάνε τα σκουπίδια. Το ίδιο έργο γίνεται σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα. Η συνεργασία μας με τον Δήμο ήταν δύσκολη και σε αυτό το ζήτημα, όμως καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια…».


Current track

Title

Artist