Current track

Title

Artist

Καλλιόπη Βέττα: Σαρανταποδαρούσα διαπλοκής το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

06/11/2023


«Είμαι Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και πριν μερικές ημέρες έκανα εισήγηση για το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, με το οποίο καταργείται, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή του Ναυαγίου.

Είναι πασιφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο ολοκληρωμένο νομοθέτημα, αλλά για συρραφή 12 όλων κι όλων επιμέρους διατάξεων που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, ενώ ο τίτλος του έχει μάλλον επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών.

Άλλωστε, λίγες είναι αυτές που θα μπορούσαν, έμμεσα μόνο και σε πολύ περιορισμένο βαθμό, να συμβάλλουν δυνητικά στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε έναν εθνικό σχεδιασμό, αν αυτός υπήρχε, θα έπρεπε να προηγηθούν πολύ πιο σημαντικά θέματα, όπως οι επιπτώσεις των μεγάλων επενδύσεων και του τουριστικού real estate στις εκτός σχεδίου περιοχές, η προώθηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, τα Ειδικά Χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ ή για τις περιοχές Natura κλπ, ώστε να μπορούμε να μιλάμε όντως για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η προχειρότητα και οι αποσπασματικές προσεγγίσεις μαρτυρούν τελικά την παραδοχή ότι η κυβέρνηση αδυνατεί εδώ και χρόνια να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξή του, παρά την τεράστια συνεισφορά του τομέα αυτού στο εθνικό ΑΕΠ.

Βρισκόμαστε ήδη στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο κάθε υπουργός που διαδέχεται τον άλλον σε αυτό το χαρτοφυλάκιο είτε αποστασιοποιείται από τον προηγούμενο είτε «αντιπολιτεύεται» τον προηγούμενο, ξηλώνοντας ή τροποποιώντας προηγούμενες ρυθμίσεις της ίδιας κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο αποτελεί κραυγαλέα παραδοχή της αποτυχίας της Κυβέρνησης Ν.Δ., του επιτελικού κράτους και της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού.

Με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου. Δικαιώθηκε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, των φορέων και των απλών πολιτών που εναντιώθηκαν έγκαιρα στην νομοθέτησή τους και υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον ενάντια στην προσπάθεια υφαρπαγής και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της ανεξέλεγκτης τακτικής των απευθείας αναθέσεων.

Όταν τη νομοθέτησαν το 2021, τη στηλιτεύσαμε ως έναν ακόμη τρόπο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Η λειτουργία της νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση με τροπολογία «νύχτα», κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας, δήθεν για το καλό των κατοίκων των ορεινών της Ζακύνθου, του «Ναυαγίου» και του Ελληνικού Τουρισμού.

Μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που θα ασκήσουμε το επόμενο διάστημα θα ελέγξουμε τις τρεις αναθέσεις που έγιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Στο θέμα αυτό πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Ο σύζυγός μου, Μιχάλης Ρένεσης, κατάγεται από την Αγία Μαρίνα Ζακύνθου και ως εκ τούτου τα όσα συμβαίνουν με το «Ναυάγιο» μας ενδιαφέρουν και δεν πρόκειται να αφήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί μας «πονάει» εξίσου.

Έχω διαβάσει τα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ. Ακτύπης, και τις ευθύνες που μας επιρρίπτει. Του λέω πως 40 χρόνια πριν δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ, η οποία δεν πρόσθεσε τίποτα στο θέμα αυτό. Επίσης, ο κ. Ακτύπης έχει διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχος. Τι έπραξε λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια;

Στη Ζάκυνθο πρέπει να γίνει το πολεοδομικό σχέδιο και να συμφωνήσουν με αυτό οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, ώστε να δούμε και τις χρήσεις γης.

Το «Ναυάγιο» δεν πρέπει να αποτελεί σαρανταποδαρούσα διαπλοκής, όπως συμβαίνει τώρα. Είναι ένας θησαυρός που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, νέο σχήμα με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει, όμως είναι εφικτή μια συνεργασία, όπως έγινε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αντίπαλός μας είναι η δεξιά λαίλαπα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από ‘κει και πέρα το κάθε κόμμα έχει το δικό του πρόγραμμα και δεν μπορεί να γίνει ρευστοποίηση…».


Current track

Title

Artist