Current track

Title

Artist

Καλλιόπη Βέττα: Ευχολόγια της ΝΔ για το Ναυάγιο/ Όταν ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης αναφέρεται στα όσα δεν έγιναν 40 χρόνια πριν ουσιαστικά ασκεί κριτική στις δικές του κυβερνήσεις

06/02/2024


«Το αρχικό μου σχόλιο είναι ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Ναυάγιο Ζακύνθου είναι μεγάλες, διαχρονικές και απαράγραπτες.

Ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος, κατέθεσα μία ακόμη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, με θέμα: «ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-Η άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του πλοίου προϋπόθεση για την σωτηρία του».

Αυτό που ρωτάω είναι αν έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το πλοίο «Παναγιώτης» γνωστό ως «Ναυάγιο» Ζακύνθου, και αν ναι από πότε;

Παράλληλα, αναφέρω και το εξής: Στην περίπτωση μη περιέλευσης του πλοίου στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί, προκειμένου να καταστεί αυτή δυνατή, και πότε αναμένονται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες;

Ακόμη, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών ενεργειών προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο καταστροφής του πλοίου, γεγονός που θα δυσφημίσει την Χώρα και τον Ελληνικό τουρισμό; Δεν πρέπει το εξαιρετικό αυτό τοπόσημο να έχει ημερομηνία λήξης.

Υπάρχει μια ολιγωρία από το κράτος, την οποία θα χαρακτήριζα ως μια ανύπαρκτη πολιτική διαχείριση, διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την παράνομη αγοραπωλησία από επιτήδειους των 14.500 στρεμμάτων πάνω από το Ναυάγιο.

Το 2021 συνέστησαν την Επιτροπή Τουρισμού, η οποία είχε τη δυνατότητα να δώσει με απευθείας ανάθεση 2,7 εκ. ευρώ. Μας λένε πως τα λεφτά αυτά δεν εκταμιεύθηκαν και γύρισαν πίσω, όμως επίσημη και ξεκάθαρη απάντηση για το θέμα δεν έχουμε πάρει ακόμη από το αρμόδιο Υπουργείο.

Γενικότερα υπάρχει σκοτάδι για το Ναυάγιο και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η κυβέρνηση έχει μια επικοινωνιακή ατζέντα, όμως από ουσία δεν υπάρχει κάτι.

Ο Βουλευτής Ζακύνθου, κ. Ακτύπης, λέει συχνά-πυκνά πως 40 χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα για το Ναυάγιο και επιτίθεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνά βέβαια πως το κόμμα μας δεν κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια, συνεπώς η κριτική του απευθύνεται προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.

Λέω στον κ. Ακτύπη πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε για το Ναυάγιο, διότι όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος, έγινε πρόσθετη νομική παρέμβαση για την αγοραπωλησία. Αντίθετα, από τη ΝΔ έχουμε μόνο ευχολόγια.

Είναι θετική η συνεισφορά της διεπιστημονικής επιτροπής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για τη διάσωση του πλοίου «Παναγιώτης», όπως και παλαιότερα του κ. Λέκκα, τη γνώμη του οποίου για ενδεχόμενη εξαφάνιση της παραλίας πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν.

Είναι απαραίτητο να σταματήσει η συνολική εγκατάλειψη του Ναυαγίου και ο ΣΥΡΙΖΑ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, μέσα από την πίεση που ασκεί στη Βουλή.

Χθες έγινε το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο στη Δυτική Μακεδονία, με την παρουσία του προέδρου, κ. Στέφανου Κασελάκη. Η συγκεκριμένη Περιφέρεια έχει αρνητικούς δείκτες στον τομέα της εργασίας, αφού μετά το βίαιο κλείσιμο των εργοστασίων του λιγνίτη, πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ οι πολίτες πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα πλέον.

Ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ και υπήρξε μια άναρχη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έχουμε δηλαδή μια κερδοσκοπία εις βάρος του κόσμου.

Το συνέδριο που έγινε στην Κοζάνη είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετείχαν πολλοί πολίτες. Ακούσαμε τα αιτήματα της κοινωνίας και επόμενος σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Θεσσαλία.

Οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα μια φωτογραφία της στιγμής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε και υπήρξε διάσπαση του κόμματος. Βιώσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όμως τώρα βρίσκουμε τα πατήματά μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια αξιόπιστη και υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση.

Μας αξίζει, ως κοινωνία, κάτι καλύτερο από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Προτείνουμε στον κόσμο μια άλλη διακυβέρνηση και αυτό αρχίζει πλέον να διαμορφώνεται…».


Current track

Title

Artist