Current track

Title

Artist

Διονύσης Βερτζάγιας: Στη Ζάκυνθο την Παρασκευή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δακοκτονία

13/11/2023


«Γνωστοποιούμε στους παραγωγούς μας ότι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου επισκέπτεται τη Ζάκυνθο, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσης Σταμενίτης, με τον οποίο θα συζητήσουμε το θέμα των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή τα άδικα χρέη που έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και πολλές ακόμη Ενώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΕΑΣ Ζακύνθου δεν χρωστάει κεφάλαιο, αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε τα πανωτόκια που μας έβαλαν οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία είχαν επιτόκιο 12%. Κάθε τρίμηνο το ποσό αυτό γινόταν κεφάλαιο. Ζητάμε να δούμε πόσα χρωστάμε αρχικά, και φυσικά στη συνέχεια να γίνει ένα «γενναίο κούρεμα» των οφειλών αυτών.

Δεν πήγα στην Ένωση πρόεδρος για να αναζητήσω ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις. Ανέλαβα τη θέση για να βρω λύσεις και η Ένωση να μην χρωστάει υπέρογκα πόσα. Από ‘κει και πέρα όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν σε γενική συνέλευση, ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι έγινε στο παρελθόν.

Το θέα αυτό το έχουμε συζητήσει και στο Υπουργείο Οικονομικών και πρέπει η χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους να έχει πάρει αποφάσεις και να δρομολογήσει λύσεις. Η επίσκεψη του κ. Σταμενίτη αυτόν τον σκοπό έχει.

Θα πω ακόμη ότι όλοι οι Βουλευτές των κομμάτων οφείλουν να σταθούν δίπλα στους αγρότες με την ψήφο τους στη Βουλή. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια αυτό δεν συνέβη.

Με τον Βουλευτή Ζακύνθου, κ. Ακτύπη, έχουμε άριστη συνεργασία και μας έχει βοηθήσει με τις επαφές στα υπουργεία. Την Παρασκευή και ώρα 7 το απόγευμα, καλούμε τους παραγωγούς στο θέατρο του Σαρακηνάδου, ώστε να ενημερωθούν για ζητήματα που τους αφορούν.

Τον κ. Σταμενίτη τον είχαμε προσκαλέσει στο νησί και για τις παγίδες που αφορούν το δάκο. Είμαστε σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Παρασκευή θα είναι στο νησί μας και ο καθηγητής, κ. Αυλωνίτης.

Λήγει φέτος η τριετία της δακοκτονίας και επισημαίνω πως τον πρώτο χρόνο έγιναν σοβαρά λάθη, αφού αυτή δεν έγινε στον κατάλληλο χρόνο. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται πρώιμα. Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα αυτό. Αν τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη κάνει κρύο και όχι ζέστη, τότε θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τον δάκο στις ελιές και την επόμενη χρονιά η παραγωγή να είναι καλή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την σταφίδα και τη χαμηλή της τιμή, τονίζω πως την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει την έχει η ΣΚΟΣ και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ καταψηφίσαμε όλα τα θέματα που τέθηκαν. Δεν είναι δυνατόν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να αμείβονται με παχυλούς μισθούς, λες και είναι Πρωθυπουργοί, και ο αγρότης να πουλάει τη σταφίδα του με μόλις 0,70 λεπτά του ευρώ ανά κιλό.

Το λάδι πωλείται με 7 ευρώ το κιλό στην παρούσα φάση, όμως δεν ακούγονται καλά πράγματα, αφού τώρα κάποιοι θυμήθηκαν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με σκοπό να πετύχουν μειωμένες τιμές. Κάνουμε προσπάθεια σαν Ένωση να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή, ζητώντας συνεχώς προτάσεις από τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, τα οποία διαθέτουν τεχνογνωσία…».


Current track

Title

Artist