Current track

Title

Artist

Διονύσης Τουρκάκης: Στόχευση της νέας Δημοτικής Αρχής η ψηφιακή μετάβαση του Δήμου/ Ο Ν. Αρετάκης αφαίρεσε χρήματα από την καθαριότητα και έδωσε 16 απευθείας αναθέσεις ύψους 100.000 ευρώ

06/12/2023


«Μαζί με τον νέο Δήμαρχο, κ. Στασινόπουλο, παρακολουθήσαμε συνέδριο για την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη, και εκεί ήταν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και πολλοί αιρετοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Ουσιαστικά, αναλύθηκε το πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο, χρήμα και προσωπικό, όταν στο Δήμο περάσουμε στην ψηφιακή μετάβαση, που είναι πρωταρχικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής.

Πρέπει να ψηφιοποιήσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη και αυτό ήδη έχει αρχίσει με το gov.gr. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Χανίων: Από το 2010 έως το 2020 είχαν εξυπηρετηθεί μόνο 25 πολίτες μέσω email, όμως τα τελευταία τέσσερα χρόνια ικανοποιήθηκαν 200.000 αιτήματα πολιτών για διάφορα θέματα.

Στη Ζάκυνθο έχουμε μείνει πίσω και σε αυτό το ζήτημα. Οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα. Μάλιστα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αφορά και τους Δήμους.

Τα επόμενα δύο χρόνια μέσω του gov.gr θα υπάρχει ψηφιακός βοηθός, που θα καθοδηγεί τους πολίτες βήμα προς βήμα για να παίρνουν πιστοποιητικά από τον Δήμο.

Έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί 540 υπηρεσίες και στόχος είναι να προστίθενται σε αυτές άλλες 30 κάθε μήνα. Μπαίνουμε σε ψηφιακή εποχή πλέον και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως είναι οι εισηγήσεις, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και οι διαγωνισμοί.

Για τα σχολεία θα πω ότι πολλά από αυτά έχουν κατασκευαστεί πριν από 70 ή 80 χρόνια και έχουν υποστεί φθορές από την υγρασία, από τους σεισμούς και από άλλους παράγοντες.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι θα παρέμβουμε για την επισκευή των φθορών και τη συντήρηση των σχολείων. Ταυτόχρονα θα εξετάσουμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανέγερση νέων συγκροτημάτων.

Λέγονται πολλά για τα πόστα, όμως επισημαίνω πως σημασία δεν έχει το ποιος θα αναλάβει μια θέση στο Δήμο, αλλά η πολιτική που θα εφαρμοστεί. Πλησιάζει ο καιρός που όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν από τον κ. Στασινόπουλο. Εξάλλου, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι θα λάβει χώρα η ορκωμοσία μας.

Θα σχολιάσω και το θέμα που συζητήσατε με τον κ. Αβράμη, σημειώνοντας ότι το υπαίθριο θέατρο είναι χώρος πολιτισμού και κατά την άποψή μου δεν πρέπει να γίνουν εκεί τα γραφεία για τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης, όπως προωθεί ο κ. Αρετάκης.

Υπάρχουν άλλοι χώροι που θα μπορούσαν να πάνε. Έχουμε τις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ ή τα πρώην Δημαρχεία. Θεωρώ ότι ο κ. Αρετάκης προέβη σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, που προκαταβάλλει όμως τη νέα Δημοτική Αρχή και θα δούμε στη συνέχεια αν είναι και νόμιμη.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θα επιδείξουμε τον απαραίτητο ζήλο για την επίλυση των προβλημάτων. Προσθέτω πως ο κ. Αρετάκης κατά την τροποποίηση του προϋπολογισμού που έκανε, αφαίρεσε χρήματα από την καθαριότητα για την πυροπροστασία και τη δασοπροστασία.

Προσπάθησε επίσης να δώσει κονδύλι ύψους 350.000 ευρώ στις ορεινές κοινότητες και μετά από συνεννόηση με τον κ. Στασινόπουλο το ποσό έπεσε στις 150.000 ευρώ. Αυτή ήταν και η μόνη επαφή που είχαν.

Ο κ. Αρετάκης από τις 15 Οκτωβρίου και ύστερα έκανε και κάτι άλλο: Έδωσε 16 απευθείας αναθέσεις ύψους 100.000 ευρώ…».


Current track

Title

Artist