Current track

Title

Artist

Ανδρέας Ρένεσης: Διέλυσαν το ΕΣΥ και δεν το πήραμε χαμπάρι

04/01/2023


«Από την αρχή της ιατρικής μου καριέρας εντάχθηκα στο ΕΣΥ και έφερα στον κόσμο πολλά παιδιά. Ποτέ δεν είχα σαν στόχο να παίρνω τις γυναίκες και να τις πηγαίνω σε ιδιωτικές κλινικές για να κονομάω! Η εγγονή μου χτύπησε πρόσφατα και η κόρη μου η Κλέλια την πήρε και την πήγε στο Παίδων. Ούτε εγώ ούτε η Κλέλια σκεφτήκαμε να την πάμε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο. Αυτό δεν το κάνουμε επειδή δεν έχουμε λεφτά, αλλά γιατί εμπιστευόμαστε απόλυτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι η θέση μας και η άποψή μας.

Ο κόσμος έχει φτωχύνει, πεινάει. Ψάχνει το πιο φθηνό ψωμί για να πάρει και κοιτάει να αγοράσει προϊόντα σε χαμηλές τιμές για να ζήσει. Τώρα του διέλυσαν και το ΕΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κυβερνά με τους ακροδεξιούς Βορίδη και Γεωργιάδη ευθύνεται γι αυτό που συμβαίνει. Δεν υπήρξα ποτέ αντιδεξιός, όμως δηλώνω πως είμαι αντιφασίστας και προοδευτικός. Μόνος στόχος των κυβερνώντων είναι να εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο και τα συμφέροντα.

Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στο νοσοκομείο Ζακύνθου ξεγεννήσαμε, ράψαμε συνανθρώπους μας σε ατυχήματα και προσφέραμε στο κοινωνικό σύνολο. Είχα πάντα καλή σχέση με τους συναδέλφους μου γιατρούς και με το νοσηλευτικό προσωπικό.

Επί τρία χρόνια ήμουν ο μοναδικός μαιευτήρας-γυναικολόγος στο νοσοκομείο. Δεν πήρα ποτέ άδεια και ήμουν συνεχώς με το κινητό στο χέρι. Δύο μήνες πριν φύγω από το νοσοκομείο μου έφεραν δύο γιατρούς. Οι συνάδελφοι μου ζήτησαν να παραμείνω για έξι μήνες χωρίς να πάρω άδεια και σηκώθηκα και έφυγα γιατί θέλω να ησυχάσω. Είχα αρνηθεί αντίστοιχη πρόταση και από τη διοίκηση.

Μια ανασφάλιστη γυναίκα θέλει από 800 έως 1000 ευρώ για να πάει να γεννήσει, πληρώνοντας νοσήλια. Οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για τη δημόσια υγεία και για τον κόσμο. Η σημερινή κυβέρνηση το διέλυσε, το αποτελείωσε και δεν το πήραμε και χαμπάρι. Όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει, όπως συμβαίνει στην Αμερική!

Στο νοσοκομείο έχουν υπηρετήσει αστέρια της ιατρικής, όπως ο Ζαρκάδης, ο Προβής, ο Λογοθέτης, ο Κοσμαδάκης και πολλοί άλλοι, που εκτός από καλοί γιατροί είναι και καλοί άνθρωποι. Όταν είχε αναλάβει η νέα διοίκηση του νοσοκομείου και ο κύριος Ραγκούσης, του είπα πως αν ασκήσει πολιτική υπέρ του κόσμου θα είμαι μαζί του και απέναντι αν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα. Είχα στην κλινική μου γυναίκες που αιμορραγούσαν και δεν διέθετα αναισθησιολογικό μηχάνημα, παρά τις αιτήσεις που είχα κάνει!

Έπαιρνα 4.000 ευρώ και τώρα που συνταξιοδοτήθηκα ο μισθός μου ήταν 2.400 ευρώ. Όταν ο άνθρωπος περάσει τα 67 αρχίζει και φθίνει εγκεφαλικά. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με την ιατρική. Να φύγουν οι παλιοί γιατροί και να μπουν στο ΕΣΥ νέοι γιατροί και νέα μυαλά, που είναι και καταρτισμένοι. Φτάνει να μαζεύουν κάποιοι χρήμα γιατί δεν θα το πάρουν μαζί τους!

Ούτε και με την πολιτική θα ασχοληθώ γιατί χρειάζεται να πάρεις χρίσμα από κάποιο κόμμα. Δηλαδή πρέπει να υποταχθείς και να κάνεις ό,τι σου λένε άλλοι. Εγώ είμαι ανεξάρτητο πνεύμα και… «αλήτης» με την έννοια πως λέω ευθαρσώς ό,τι σκέφτομαι και δεν κρύβομαι. Ο κάθε Ζακυνθινός πρέπει να βάλει μυαλό και να μην ψηφίζει με κομματικά κριτήρια γιατί είναι μια προδομένη υπόθεση. Ούτε και η κόρη μου Κλέλια πρέπει να ασχοληθεί με την πολιτική, γιατί είναι σαν κι εμένα. Δεν μπορεί να ασχολείται με… μπασίες και διορισμούς».


Current track

Title

Artist