Θανάσης Καραίσκος: Προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα στη θητεία της Ρ. Κράτσα
03/10/2023
«Απόψε στις 8.30 ο συνδυασμός «ΑΝΑΣΑ» κάνει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος θα αναφερθεί στο πρόγραμμα και στις αιτιάσεις που έχουμε για τη θητεία της κ. Κράτσα, την οποία τη θεωρούμε αποτυχημένη. Θα είναι τρίτη στις εκλογές.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο γύρο των εκλογών, διότι ο κόσμος θυμάται πως την πενταετία 2014-2019 επιδείξαμε σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.
Την περίοδο 2019-2023, δηλαδή την περίοδο που στο τιμόνι ήταν η κ. Κράτσα, κυριάρχησε το χάος, η προχειρότητα, η ανοργανωσιά και η αναποτελεσματικότητα.
Αυτό αποδεικνύεται από μια συνέντευξη που έδωσε η κ. Μοθωναίου την 1η Σεπτεμβρίου, που είπε ότι για τον δρόμο Αλυκές-Ξύγκια η μελέτη θα γίνει αργότερα και κάθε τρεις και λίγο τον επισκευάζουν με το ποσό να φτάνει στις 80.000 ευρώ.
Υπενθυμίζω επίσης την ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου, ένα έργο που το πήραν με το ζόρι από τον Δήμο και τελικά το επέστρεψαν σε αυτόν όταν είδαν πως δεν μπορούν να το υλοποιήσουν. Όλο αυτό ήταν μια προχειρότητα.
Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Ο ίδιος ο Δήμαρχος καταγγέλει διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στο Λίβα, όπως είναι τα νάιλον που έχουν φύγει. Με τη μόνη διαφορά πως ο κ. Αρετάκης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί αφού συμβαίνουν αυτά και όχι να παραμένει μέλος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, όταν μιλά για μόλυνση.
Άλλο παράδειγμα προχειρότητας είναι ο δρόμος διαφυγής στο Ναυάγιο, τον οποίο δημοπράτησαν, δίχως να έχουν άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ήθελαν να κάνουν ένα φαραωνικό έργο με δρόμο 8 μέτρα πλάτος και συνολικό προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ! Τώρα η κ. Μοθωναίου καλεί την Τοπική Κοινότητα Βολιμών να φέρει μελέτη για να κατασκευαστούν δύο δρόμοι.
Σε ό,τι αφορά έργα που προχώρησαν, επισημαίνω πως το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων το βρήκαν έτοιμο από την Περιφερειακή Αρχή Γαλιατσάτου και είναι προς τιμήν του υποψήφιου της κ. Κράτσα, Πέτρου Παράσχη, που το αναγνωρίζει αυτό.
Από εμάς βρήκαν και το έργο με το τοιχίο αντιστήριξης στη Μπόχαλη. Ακόμη και ο Δήμος της Ζακύνθου εκτελεί στην παρούσα φάση έργο του κ. Γαλιατσάτου, όπως είναι η τηλεμετρία και η διαρροή υδάτων στη ΔΕΥΑΖ, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2017 με προϋπολογισμό 2.700.000 ευρώ.
Θεωρώ λοιπόν πως ο λαός των Ιονίων Νήσων θα μας δώσει τη δυνατότητα να διοικήσουμε ξανά, γιατί έχουμε εμπειρία και υπάρχει ένα ικανό επιτελείο ανθρώπων.
Η κ. Κράτσα διακατέχεται από απελπισία. Και το λέω αυτό γιατί με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτές προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να την ψηφίσει. Αυτό που γίνεται είναι άκομψο και τονίζω πως ο… «πνιγμένος» από τους βουλευτές του πιάνεται.
Παραιτήθηκε από τον συνδυασμό της κ. Κράτσα μεγάλος αριθμός Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών συμβούλων, ενώ η ίδια ακύρωσε για αστείο λόγο την εμφάνισή της σε debate τηλεοπτικού σταθμού στην Κέρκυρα με τους δημοσιογράφους του καναλιού να λένε με επιστολή τους ότι είχε συμφωνήσει για την ημέρα και την ώρα. Δεν πιστεύω ότι φοβήθηκε να πάει, απλώς είναι ένα ακόμη δείγμα της προχειρότητας με την οποία λειτουργεί.
Ο κ. Θεόδωρος Τσουκαλάς-Μποκές, ο οποίος μέχρι πρότινος ανήκε στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, παραδέχθηκε πως όποιο έργο έγινε αυτή την τετραετία, έλαβε χώρα γιατί υπήρχαν μελέτες από τον κ. Γαλιατσάτο. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει αναγνώριση.
Τα περισσότερα έργα χρειάζονται συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας. Αυτή την τετραετία είδαμε να υπάρχουν εκατέρωθεν τρικλοποδιές.
Όταν ήταν Δήμαρχος ο κ. Κολοκοτσάς ευχαρίστησε σε κομματική συγκέντρωση της ΝΔ τον κ. Γαλιατσάτο για τη βοήθεια που του προσέφερε σε όλα τα θέματα. Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένας Περιφερειάρχης.
Σίγουρα έχουν ευθύνες και οι δύο πλευρές για τα έργα που δεν προχώρησαν, όμως θεωρώ πως πιο σοβαρή είναι η ευθύνη της Περιφέρειας για μια σειρά παρεμβάσεων, που αφορούν την ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου, τα σφαγεία και το Πνευματικό Κέντρο.
Το 48% των πολιτών θεωρεί ως το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτό του νερού. Ο Δήμαρχος μας δίνει αλατόνερο. Χρειάζονται καινούριες γεωτρήσεις, γιατί παλιότερα χάσαμε τις λιμνοδεξαμενές και αυτές πήγαν αλλού. Ο Δήμος πρέπει να κάνει τις μελέτες και η Περιφέρεια να εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις…».