Current track

Title

Artist

Τάκης Κοριανίτης: Να μάθουν μουσική οι νέοι άνθρωποι

05/01/2023


«Ο Θεόδωρος Κάπαρης ο οποίος απεβίωσε στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια, ήταν από νέος καλλιτεχνικά ενεργός. Στη δεκαετία του 1940 μετά τον πόλεμο είχε ιδρύσει στη Λιθακιά μουσική ομάδα από νέους της εποχής. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορεί να βρει κανείς στο βιβλίο που έγραψε «Μια βραδιά στη Λιθακιά» που το αφιέρωσε στο χωριό του και στους Λιθακιώτες και το οποίο επιμελήθηκε και έκδωσε με δικά του έξοδα.

Το περασμένο καλοκαίρι η μαντολινάτα μας είχε την τιμή να καλωσορίσει την κόρη του Μαρία η οποία μας έκανε ένα δώρο έκπληξη. Μετά από συνεννόηση με το γιο της, εγγόνο του Θεοδωράκη (όπως τον αποκαλούσαν οι Λιθακιώτες) παρέδωσαν στην Μαντολινάτα Λιθακιάς το μαντολίνο του ως παρακαταθήκη.
Είναι μεγάλη η τιμή που μας έκαναν και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο έργο μας.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα λαογραφικό μουσείο στη Λιθακιά και ήδη έχουμε αρχίσει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου μέσα εκεί να υπάρχουν μουσικά όργανα, αλλά και παρτιτούρες που κληρονόμησα. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη Ζάκυνθο. Ήδη έχουμε βρει ένα ακίνητο που χρειάζεται ανακαίνιση, όμως εμπλέκεται και η 20η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Όλα αυτά είναι και ένα φορτίο ευθύνης για εμάς και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την παράδοση και τον πολιτισμό της Ζακύνθου. Φέτος, μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω κορωνοιού, η Μαντολινάτα Λιθακιάς έκανε 11 εκδηλώσεις και έχει μεικτή χορωδία με 12 άτομα. Γίνεται μεγάλος αγώνας και κύρια επιδίωξή μας είναι να φύγουν τα νέα παιδιά από την τεχνολογία των τηλεφώνων και των υπολογιστών και να μάθουν μουσική…».


Current track

Title

Artist