Current track

Title

Artist

Νίκος Τσίπηρας
Πρόεδρος Δικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου

Συνέδριο για τη γαστρονομία της Ζακύνθου το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο/ Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παρουσιάσει τα εξαιρετικά αποτελέσματα για τη διατροφική αξία των τοπικών μας προϊόντων

23/09/2025


«Το προσεχές Σαββατοκύριακο, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, θα γίνει συνέδριο στο Πνευματικό Κέντρο για την γαστρονομία της Ζακύνθου και εκεί θα παρουσιαστούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τοπικών προϊόντων μας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο συνεργάζεται το Δίκτυο Συνεργασίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου και όσοι παρευρεθούν θα διαπιστώσουν την υψηλή διατροφική αξία που έχουν το ελαιόλαδο, το λαδοτύρι, η σταφίδα και το μαντολάτο της Ζακύνθου.

Αργότερα, προς το μεσημέρι θα έχουμε τα «γευστικά ταιριάσματα», δηλαδή με ποια κρασιά ταιριάζουν τα φαγητά της Ζακύνθου και την Κυριακή θα επισκεφθούμε οινοποιεία και ελαιοτριβεία του νησιού μας.

Κυρίαρχος στόχος μας είναι τα τοπικά προϊόντα να βρίσκονται στα πρωινά των ξενοδοχείων και των βιλών,  αλλά να μπουν και στα εστιατόρια. Είναι κάτι που παλεύουμε εδώ και 30 χρόνια. Θεωρώ πως έφτασε η ώρα να το πετύχουμε αυτό.

Για τον σκοπό αυτό εμείς έχουμε δημιουργήσει και μια πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι τουρίστες θα μπορούν να πληροφορούνται τα πάντα για τα προϊόντα μας και φυσικά που μπορούν να τα βρουν.

Κουραστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να μιλάμε για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική οικονομία. Οι διαφορές στην τιμή των τοπικών προϊόντων μας είναι μικρή σε σχέση με άλλα που έρχονται από άλλες περιοχές. Αν δημιουργήσουμε τον «μύθο» η ζήτηση θα αυξηθεί και ο τόπος μας θα ωφεληθεί με ποικίλους τρόπους.

Η προστιθέμενη αξία του τουριστικού μας προϊόντος θα ανέβει. Οι περισσότεροι επισκέπτες χρειάζονται διακοπές αισθήσεων και εμπειριών. Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα δεν επαρκεί πλέον.

Επιθυμία μας είναι να υπάρξει ένα εργαλείο και να χτίσουμε σιγά-σιγά μια νέα αναπτυξιακή πορεία, γιατί οι καλές προθέσεις από μόνες τους δεν φέρνουν τα σωστά αποτελέσματα.

Τα τοπικά προϊόντα πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν, όπως συμβαίνει στην Κρήτη που προωθούν τη γαστρονομία τους.

Το Δίκτυο Συνεργασίας μέσα από το πρόγραμμα Leader, έχει κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα. Υπενθυμίζω και την έκθεση «Primarolia”, που αφορούσε τη σταφίδα μας.

Είναι δύσκολες οι εποχές για την αγροτική οικονομία του νησιού μας και πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο branding πρέπει να μπει και η γαστρονομία του τόπου μας…».


Current track

Title

Artist