Η παραλαβή καρπού από τα ελαιοτριβεία θα είναι πλέον υποχρεωτική και θα ξεκινήσει από την αρχή της σεζόν
30/06/2025
“Το διάστημα αυτό, του καλοκαιριού, εστιάζουμε την προσοχή μας στην ελιά και την προσβολή του δάκου. Θέλει μεγάλη προσοχή αυτό το διάστημα. Εκτιμάται ότι ο δάκος ξεκινάει από τώρα και δημιουργεί προϋποθέσεις για να πάει στην ελιά.
Ένας εχθρός του δάκου είναι η ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες. Οι θερμοκρασίες που έχουμε αυτή την περίοδο δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν να προσβάλουν τον δάκο. Χρειάζεται παρατεταμένης διάρκειας υψηλών θερμοκρασιών. Πρωτίστως, λοιπόν, αυτό το διάστημα ένας ελαιοπαραγωγος αυτό θα πρέπει να κοιτάξει.
Επίσης, και επειδή έρχονται δύσκολες μέρες, όσοι χρειαστούν να ψεκάσουν θα πρέπει να κοιτάξουν τα λιπάσματα που θα πάρουν να είναι πιστοποιημένα. Αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα. Ήδη πέρυσι και προπερσι δημιουργήθηκαν πάρα πολλά προβλήματα. Να τηρούμε τις ημερομηνίες συγκομισης, να τηρούμε τις ποσότητες που βάζουμε μέσα στο σκεύασμα για να μην έχουμε υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Πέρυσι ήταν μία εξαίρετη χρονιά. Και σε αυτό συντέλεσε αυτό που είπα πιο πάνω. Η παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών δεν άφησε τον δάκο να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελιά. Παρότι είχαμε λειψυδρία, τον Σεπτέμβρη έριξε καλό νερό με συνέπεια όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να κάνουν πολύ λάδι και καλό λάδι.
Για φέτος, δεν έχουμε ακόμα μία ολοκληρωμένη άποψη για το πως θα είναι η καρποφορία. Προφανώς θα είναι πολλή λιγότερη από τα πέρυσι. Θα είναι 40 με 50% μείον.
Θα προκύψει φέτος η παραλαβή ελαιοκαρπου από τα ελαιοτριβεία, που πρώτα δεν την είχαμε. Από την ενημέρωση που έχω η παραλαβή καρπού από τα ελαιοτριβεία θα είναι πλέον υποχρεωτική και θα ξεκινήσει από την αρχή της σεζόν…”.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μπέτση στον σύνδεσμο που ακολουθεί (1:40:00)