Current track

Title

Artist

Αγγελική Φουρνογεράκη
Γραμματέας Συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο»

Αν δεν ενεργοποιηθούμε όλοι για τα σοβαρά προβλήματα του τόπου θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας/ Να γίνονται έλεγχοι για το εάν διαθέτουν βιολογικούς οι τουριστικές επιχειρήσεις

20/09/2024


«Όσον αφορά τη γενική συνέλευση του Συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο», αυτή θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας σε αυτή την ανοιχτή εκδήλωση και εφόσον επιθυμούν, μπορούν να εγγραφούν στον Σύλλογο, γιατί χωρίς αγώνα δεν αλλάζει τίποτα.

Αυτό αποδείχθηκε και χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Πόλης, όπου οι πολίτες πίεσαν  και πήραν απαντήσεις. Όλοι μαζί μπορούμε.

Ο Σύλλογός μας άρχισε να δραστηριοποιείται το 2019 και σε σώμα συγκροτήθηκε το 2021. Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των τοπικών Αρχών και των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Θυμάστε την κινητοποίησή μας στο Λιμεναρχείο, όταν υπήρχε φοβερή ρύπανση της θάλασσας από ακατέργαστα λύματα στις ακτές, τα οποία έριχναν τα ημερόπλοια.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξε αποτέλεσμα. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη εκεί που θα θέλαμε, ωστόσο στα ημερόπλοια λειτουργούν βιολογικοί και πλέον οι καφές φυσαλίδες του παρελθόντος έγιναν άσπρες.

Για το νερό και τα λύματα έχουμε φτάσει μέχρι τον Εισαγγελέα και διαπιστώνεται πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες, που είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να λυθεί αυτό το πρόβλημα και να προσληφθεί προσωπικό.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος πρέπει να υποβάλλουν αίτημα για τη στελέχωση των Υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό που θα είναι καταρτισμένο. Στο Υγειονομικό, επί παραδείγματι, δεν χρειάζεται μηχανικός, αλλά βιολόγος.

Μόλις συγκροτηθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των «Καθαρών Νερών», θα συναντηθούμε ξανά με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τη ΔΕΥΑΖ, τον Βουλευτή και το Λιμεναρχείο.

Αν δεν κλάψει το παιδί, δεν του δίνει η μάνα του φαί. Με αυτό θέλω να πω ότι αν δεν ενεργοποιηθούμε όλοι, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί.

Χθες ακούσαμε πολλά «θα», ενώ δόθηκαν και κάποιες καλές απαντήσεις. Όλοι όμως, θέλουμε να δούμε και έργα.

Είμαστε υπέρ των αποφάσεων που έλαβε το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης και θα προσθέσω ότι στη Ζάκυνθο το πετάμε το νερό, διότι το δίκτυο είναι τρύπιο και χάνεται από ‘δω και εκεί.

Επιπρόσθετα έχουμε και τους αμιαντοσωλήνες, για τους οποίους ο κ. Τουρκάκης μας είπε ότι για να αντικατασταθούν χρειάζονται ειδικά συνεργεία και χώροι. Στη Ζάκυνθο υπάρχει έξαρση του καρκίνου και πρέπει να το δούμε άμεσα το θέμα αυτό, διότι τα όσα συμβαίνουν είναι απαράδεκτα.

Θέλω να πω και κάτι για τον Βουλευτή, κ. Ακτύπη, ο οποίος λέει και προτείνει πως αυτό που θα μας σώσει είναι η αφαλάτωση. Αλήθεια σε ποιες επιστημονικές μελέτες βασίζεται και αναφέρει κάτι τέτοιο;

Γιατί να μην εξαντλήσουμε άλλες λύσεις, όπως είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα με φράγματα συγκράτησης του νερού και με λιμνοδεξαμενές;

Για την αφαλάτωση χρειάζεται υπεράντληση του νερού, ποσότητες του οποίου θα πέφτουν μαζί με το αλάτι στη θάλασσα και θα καταστρέψουν τον βιότοπο.

Να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καταγραφή των ιδιωτικών γεωτρήσεων και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεωργία Αδειλίνη, έχει ζητήσει με έγγραφό της προς τους κατά τόπους Εισαγγελείς να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνεται κατασπατάληση του νερού και φυσικά να λάβει χώρα καταγραφή των γεωτρήσεων.

Στη Ζάκυνθο υπάρχει νερό, όμως γίνεται κακή διαχείριση. Πρέπει να βρεθούν άνθρωποι που θα χτυπήσουν το χέρι στο μαχαίρι και να ξεριζώσουν τα κακώς κείμενα.

Όποιος είδε την θεατρική παράσταση «Τα τελευταία λόγια του Αυτοκράτορα – Της Ύριας το Τραγούδι» στο Λόφο του Στράνη, θα κατάλαβε το πως απομυζούν με κάθε τρόπο το νησί μας και θα αναρωτήθηκαν για το ποιο είναι το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η έκδοση αδειών για την κατασκευή νέων τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς να γίνονται έλεγχοι για το εάν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς.

Σίγουρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ανοικοδόμηση στον τόπο, όμως στο τέλος δεν θα μείνουν ελιές στη Ζάκυνθο και κούτσουρα στα αμπέλια, γιατί θα έχουμε τεράστιες πισίνες που θα γεμίζουν με γλυκό νερό…».


Current track

Title

Artist