Current track

Title

Artist

Γιάννης Μανδηλάς
Πρόεδρος Συνδέσμου Οικοδόμων Ζακύνθου

Εγκληματικές οι ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας των οικοδόμων/ Ο θάνατος 33χρονου συναδέλφου μας στις Βολίμες βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και το 4χρονο παιδί του

08/08/2024


«Κατ’ αρχήν να πω ότι ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου παρευρέθηκε στην κηδεία του 33χρονου συναδέλφου μας και έζησε από κοντά το δράμα αυτής της οικογένειας. Έχει μείνει πίσω ένα παιδί 4 ετών και όλο αυτό που έγινε είναι άδικο.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας έχουμε πάει αρκετές φορές και μέχρι τώρα ήταν μόνο ένας υπάλληλος. Το τελευταίο διάστημα προσελήφθη μία κυρία, όμως σε λίγους μήνες δεν θα έχουμε δύο, αλλά και πάλι έναν υπάλληλο λόγω συνταξιοδότησης.

Υπάρχει υποστελέχωση. Εκτός από την επιθεώρηση εργασίας πρέπει στους ελέγχους να είναι και το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας.

Παρά το γεγονός πως η Ζάκυνθος κατέχει την 3η θέση στην οικοδομική δραστηριότητα, όπως ενημερωθήκαμε, εντούτοις απουσιάζουν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Η μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα όμως, αυξάνει και τους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Στις 11 Δεκεμβρίου του 2023 στείλαμε έγγραφο στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Πάτρα, διότι είχαμε διαπιστώσει εγκληματικές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας.

Μάθαμε ότι μετά από δύο μήνες ήρθε ελεγκτικό κλιμάκιο και πήγε σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Ζακύνθου, όμως ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για τις όποιες παραβάσεις εντοπίστηκαν.

Έχουμε κάνει πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια και στα ληστρικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι οικοδόμοι αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες την ημέρα κάτω από τον ήλιο για να αυξήσουν το εισόδημά τους, το οποίο εξανεμίζεται στα σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια, κλπ.

Επαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη δεν έχουμε και όταν είναι να παραδοθούν τα καταλύματα, οι συνάδελφοι εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ. Σίγουρα είναι και δική μας ευθύνη να προστατέψουμε την υγεία μας και τη σωματική μας ακεραιότητα, όμως από την άλλη αυτό το ωραίο κράτος που έχουμε δεν νοιάζεται για τις ζωές μας, διότι είναι καπιταλιστικό και στόχος είναι μόνο το κέρδος-όφελος.

Στις τελευταίες εκλογές στον Σύνδεσμο Οικοδόμων Ζακύνθου ψήφισαν 600 άτομα, όμως σίγουρα είμαστε πολλοί περισσότεροι. Σε όλη την Ελλάδα έχουν χαθεί 20 συνάδελφοι το τελευταίο διάστημα, όμως στη Ζάκυνθο επί πέντε χρόνια και λόγω των μέτρων αυτοπροστασίας που έχουμε πάρει δεν είχαμε θανάτους. Δυστυχώς όμως, έγινε αυτό το τραγικό περιστατικό στη Βολίμα με τον 33χρονο οικοδόμο, που καταπλακώθηκε από τοίχο.

Στις Βολίμες επικρατεί οικοδομικός οργασμός και είπα στην Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει μια επίσκεψη εκεί για να υπάρξει και ένας στοιχειώδης φόβος για όσους δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Δεν έχουμε τίποτα με τους εργολάβους, όμως δεν γίνεται να μην προστατεύουν τους εργαζόμενους για λίγες χιλιάδες ευρώ επειδή υπάρχει ανταγωνισμός. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε…».


Current track

Title

Artist