Current track

Title

Artist

Διονύσης Μπονίκος
Μηχανικός

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάστηκε εξ’ αρχής με υλικά πολύ κακής ποιότητας/ Χρησιμοποιήθηκε μπετόν καθαριότητας που έχει χαμηλή αντοχή!

08/08/2024


«Την περασμένη Παρασκευή λάβαμε τα αποτελέσματα από τα δείγματα που είχαμε αποστείλει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, που έκανε τον εργαστηριακό έλεγχο του σκυροδέματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Δυστυχώς, οι αντοχές του μπετόν είναι πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια, σε βαθμό ανησυχητικό θα έλεγα και πλέον το σχολείο κρίνεται ακατάλληλο!

Έγιναν πυρηνοληψίες, υπέρηχοι, ελέγχθηκε ο οπλισμός και η υγρασία. Το συγκεκριμένο σχολείο κατασκευάστηκε εξ’ αρχής με υλικά πολύ κακής ποιότητας!

Ένας έμπειρος μηχανικός θα μπορούσε να δει αυτά τα προβλήματα και με έναν μακροσκοπικό έλεγχο, ενώ να πω ότι οι παρεμβάσεις-επισκευές που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια περισσότερο κακό, παρά καλό έκαναν.

Φανταστείτε ότι έχουμε έναν γερό κορμό, αλλά με ξύλινα πόδια! Αυτή είναι η κατάσταση στο 2ο Δημοτικό.

Εμείς με το μελετητικό γραφείο στην Αθήνα προχωράμε σε αναλύσεις του υφιστάμενου φορέα, ο οποίος είναι έντονα καταπονημένος.

Η μελέτη στατικής επάρκειας με τις προτεινόμενες ενισχύσεις, θα είναι έτοιμη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Χρειάζονται εκτεταμένες παρεμβάσεις στο διδακτήριο και να πω ότι το κόστος αναμένεται να είναι υψηλό, σε βαθμό που ίσως να μην συμφέρει να φτιάξουμε το υπάρχον, αλλά να πάμε σε μια νέα κατασκευή!

Έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά οι γονείς και οι μαθητές. Είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε τόσο άσχημα αποτελέσματα. Μίλησα με το μελετητικό γραφείο και μου είπαν πως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν συναντήσει κακές κατασκευές, όμως στο 2ο Δημοτικό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Είναι μια κακή «πρωτοπορία» αυτή για το νησί μας.

Έγινε μια αρχή και καλώς συνέβη αυτό, διότι όπως ξέρετε στην Ελλάδα ο μηχανισμός κινητοποιείται μόνο όταν συμβαίνουν ατυχήματα. Πρέπει να έχουμε ασφαλές κτήριο, χώρους υγιεινής, κλπ. Μιλάμε για μια ριζική ανακαίνιση στο 2ο Δημοτικό.

Μίλησα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μου μετέφεραν ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε επταόροφο κτήριο εκεί διήρκησαν 1,5 χρόνο. Στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού πρέπει να ξεπεράσουμε το γραφειοκρατικό στάδιο, να βρεθεί χρηματοδότηση και ανάδοχος. Φέτος το διδακτήριο αυτό θα είναι κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνω μια αναλυτική ενημέρωση για τα ευρήματα. Το σχολείο κατασκευάστηκε το 1971 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, που στην πορεία άλλαξε τρεις με τέσσερις φορές. Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκε, ειδικά στο τσιμέντο, ήταν η πιο χαμηλή! Έχουμε να κάνουμε με μπετόν καθαριότητας…».


Current track

Title

Artist