Current track

Title

Artist

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ

Δεν θα είναι εύκολο καλοκαίρι με τον βιολογικό και οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν βοηθούν/ Κάνουμε συνεχώς ελέγχους στο δίκτυο και έχουμε στείλει επιχειρηματίες στον Εισαγγελέα

17/06/2024


«Ο συνδυασμός του κ. Τσουρουνάκη επισκέφθηκε τον βιολογικό για ενημέρωση, όμως δεν με πήραν τηλέφωνο.

Ανησυχείτε για τον βιολογικό και είναι εύλογο, ωστόσο να γνωρίζετε πως όσοι είναι εκεί μέχρι το βράδυ, αλλά και εκείνοι που βάζουν τις υπογραφές, ανησυχούν περισσότερο.

Όντως υπάρχει πρόβλημα με τη συσσώρευση των λυμμάτων. Υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 8 χρόνια στο νησί μας και δεν είδα κανέναν να λέει να πάμε να κλείσουμε ξενοδοχεία.

Να ξέρετε επίσης ότι η ΔΕΥΑΖ ελέγχει τα δίκτυα, όμως στις Αλυκές που δεν υπάρχει εκεί αρμόδιο να παρέμβει είναι το Υγειονομικό.

Έχουμε μεγάλη αύξηση φορτίου από Πλάνο, Τραγάκι και Κυψέλη, με αποτέλεσμα στον βιολογικό να φτάνουν διπλάσιες ποσότητες.

Έχει κανείς να προτείνει κάποια άλλη λύση; Διότι βγαίνουν κάποιοι έξυπνοι στα ΜΜΕ και κάνουν δηλώσεις. Ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, συμβαίνει και φέτος.

Υπάρχουν μάλιστα και έγγραφα που μιλούν για ανεξέλεγκτη διάθεση ακάθαρτων λυμμάτων στο παρελθόν.

Προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα και η λυματολάσπη μεταφέρεται εκτός Ζακύνθου με τα πλοία της Levante Ferries και έχουμε δρομολογήσει λύση.

Στο Τσιλιβί έγιναν ενέργειες και έχει σταματήσει να μυρίζει, ενώ παρέμβαση υπήρξε και στο αντλιοστάσιο του Σολωμού. Έχει μείνει το κομμάτι του βιολογικού τώρα, που είναι καίριο.

Σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει ειδική αναφορά για το πως ήταν ο βιολογικός και τι παραλάβαμε τόσο στην αποχέτευση, όσο και στην ύδρευση.

Στη γέφυρα Ξιφίτα έχουμε εκροή της λυματολάσπης και ψάχνουμε τρόπο για να καθαρίσουμε. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη για το πως θα συμβεί αυτό.

Φτάσαμε εδώ, γιατί η μελέτη των 3,5 εκ. ευρώ από το 2019 για την αναβάθμιση του βιολογικού δεν προχώρησε, διότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αρετάκη ακύρωσε τον διαγωνισμό.

Επίσης, υπήρχαν 2 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα «Τρίτσης» για την αντικατάσταση του εξοπλισμού του βιολογικού, αλλά ο κ. Αρετάκης έστειλε έγγραφο πως είναι εκτός πλαφόν και δεν προχώρησε ούτε κι αυτό.

Έχουμε παρέμβει σε αντλιοστάσια, εστάλη έγγραφο στο Υγειονομικό και οδηγήσαμε επιχειρηματίες στον Εισαγγελέα, μετά από ελέγχους που διενεργήσαμε.

Ελέγχουμε και τη διαδρομή από τη Λούμπα μέχρι τον βιολογικό, γιατί έχουμε καταγγελίες πως ιδιώτες ρίχνουν λύμματα.

Καθαρίζουμε φρεάτια σε διάφορες περιοχές. Δεν θα είναι εύκολο καλοκαίρι και οι εμπρηστικές δηλώσεις θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγονται.

Για το θέμα του νερού να πω ότι στο Τσιλιβί η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί με τις νέες γεωτρήσεις.

Στις περιοχές του Τραγακίου, του Μουζακίου και του Βασιλικού, η πτώση της στάθμης του νερού σε γεωτρήσεις, θα επιλυθεί με τη διάνοιξη νέων.

Από το Κερί μέχρι τη Βολίμα ο σιδερένιος αγωγός σπάει συχνά και γίνονται εργασίες για την αντικατάστασή του. Η εργολαβία από τον Αγαλά μέχρι τον Κοιλιωμένο ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

Θέλω να πω ότι η ύδρευση και η αποχέτευση στο νησί είναι προς το οριακό στάδιο. Σχεδιάζουμε ενέργειες για να γίνουν πράγματα, ώστε του χρόνου να είμαστε έτοιμοι…».

 


Current track

Title

Artist