Current track

Title

Artist

Βασίλης Μούτσιος: Προσπαθούμε να κρατηθεί ζωντανή η αρχαιότερη Φιλαρμονική

28/12/2022


«Την Παρασκευή 30 Δεκέμβρη και ώρα 8 το βράδυ, στο νέο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου, θα πραγματοποιηθεί μια εορταστική συναυλία μουσικών & χορωδιακών συνόλων με τίτλο “…οι ουρανοί αγάλλονται…”. Συμμετέχουν οι Φιλαρμονικές της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων, της Δημοτικής Ενότητας Αλυκών και της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίων, καθώς και οι χορωδίες: Η «Φανερωμένη”, «Ροδάμπελος”, «Φιόρο του Λεβάντε”, «Το Όνειρο του Παιδιού”. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Μαρίνος. Επιλέξαμε να είναι πολλά τα σχήματα, ώστε αφενός πολλοί άνθρωποι να συνεργαστούν μεταξύ τους και αφετέρου η Ζακυνθινή κοινωνία να παρακολουθήσει ένα ωραίο μουσικοχορευτικό θέαμα και να έρθει πιο κοντά στις Φιλαρμονικές του τόπου μας.

Ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και δεν είμαστε διορισμένοι από τον Δήμο. Δεν θέλω να ισοπεδώσω τις οποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν, όμως έχει αποδειχθεί πως όταν συναντιούνται ο πολιτισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση, χαμένος βγαίνει ο πολιτισμός. Δεν είναι δυνατόν το 2023 η φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου να μην έχει δική της στέγη και να φιλοξενείται στο Κέντρο Νεότητας που μας έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Ζακύνθου. Από κει και πέρα κάναμε ένα κάλεσμα στους Ζακυνθινούς να στείλουν τα παιδιά τους για να μάθουν μουσική δωρεάν, όμως ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν. Το 1990 η φιλαρμονική είχε 60 άτομα και τώρα με το ζόρι συμπληρώνεται 11αδα για να βγουν οι υπηρεσίες!

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένας ντόρος για μια εκδήλωση που κάναμε και δεν παρέστη κανείς από το Δήμο και μια υπηρεσία στην οποία θα έπρεπε να είμαστε παρόντες και αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Όλο αυτό ήταν εντελώς συμπτωματικό και δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα.

Στην εκδήλωση που έκανε η Φιλαρμονική αυτή ήταν συνδιοργάνωση του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου και του Συλλόγου μας, συνεπώς δεν αποστείλαμε προσκλήσεις γιατί θεωρήσαμε πως θα γνώριζαν για την εκδήλωση. Δεν φταίμε εμείς που κάποιοι δεν συνεννοήθηκαν μεταξύ τους.

Για την υπηρεσία που δεν πήγαμε, ο αρχιμουσικός είχε ενημερώσει το Δήμο μία εβδομάδα πριν πως θα λείπουν αρκετά παιδιά εκτός νησιού γιατί θα έδιναν εξετάσεις σε ξένες γλώσσες. Ως εκ τούτου, ήξεραν γι αυτό το κώλυμα που υπήρχε και όλα όσα συνέβησαν μετέπειτα ήταν μια κακή συγκυρία.

Ως Σύλλογος έχουμε συναντηθεί μια φορά με τον κύριο Αρετάκη και υποβάλλαμε το αίτημα να καθαριστεί η πλατεία Κάλβου, κάτι που έγινε. Εκείνο που περιμένουμε ακόμη να υλοποιηθεί είναι οι τουαλέτες στο κτήριο που στεγαζόμαστε γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουν στον ίδιο χώρο τα κορίτσια με τα αγόρια.

Έχουμε καλή σχέση με όλες τις Αρχές του τόπου μας. Ήδη η Αντιπεριφέρεια και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Καποδίστριας, έχει βρει ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η φιλαρμονική θα πάρει καινούργια όργανα και στολές στο άμεσο μέλλον.Θέλω να επισημάνω πως δεν έχουμε καμία αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι σε κανέναν και ότι ο μοναδικός στόχος μας είναι να διασωθεί η αρχαιότερη φιλαρμονική της Ελλάδος…».

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist