Τους τελευταίους μήνες το ζακυνθινό ελαιόλαδο έχει μια κατακόρυφη πτώση / Αιτία είναι η χρήση φθηνών και άγνωστων φυτοφαρμάκων κατά την παραγωγή η οποία επηρέασε στο έπακρο την ποιότητά του
30/07/2024
“Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ένα σοβαρό πρόβλημα με το Ζακυνθινό ελαιόλαδο. Η τιμή έχει μια κατακόρυφη πτώση από τα 8 στα 5 ευρώ, περίπου. Αιτία είναι η χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων κατά την παραγωγή η οποία επηρέασε στο έπακρο την ποιότητά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ανιχνευτούν αυτές οι ουσίες στο λάδι που εξάγεται από την Ζάκυνθο και έτσι να μην υπάρχει ζήτηση για το προϊόν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περσινή καλλιεργητική χρονιά ορισμένοι καλλιεργητές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δάκου χρησιμοποίησαν αμφιβόλου ποιότητας φυτοφάρμακα , παρανόμως εισαχθεντα απο την Τουρκία και Βουλγαρία, με αποτέλεσμα το λάδι αυτό να χαρακτηρίζεται Βιομηχανικό.
Ο κ. Νίκος Σούλης, ιδιόκτητης ελαιοτριβείου αναφέρει ότι οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν βιολογικά φυτοφάρμακα. Δεν πρέπει να ραντίζουν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα γιατί χαλάνε την ποιότητα του λαδιού. Οι έλεγχοι είναι πολλοί και μεγάλοι.
Προσωπικά θα έλεγα ότι θα πρέπει να πιεστούν οι αρμόδιοι ώστε να ξεκινήσει ο δολωματικός ψεκασμός όπως αποφάσισε και το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Κυψέλης γιατί έχουμε αργήσει. Το τοπικό συμβούλιο να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Απευθυνόμενος στους συγχωριανούς μου, αλλά και σε όλους τους Ζακυνθινούς, θέλω να τους επιστήσω την προσοχή να μην χρησιμοποιείτε φθηνά, άγνωστα, επικίνδυνα φυτοφάρμακα αμφιβόλου ποιότητας.
Σε ότι αφορά τον δολοματικό ψεκασμό, έγκαιρα το Τοπικό συμβούλιο της Κυψέλης Ζακύνθου έλαβε την απόφαση να πραγματοποιηθούν οι δολωματικοι ψεκασμοί, ενέργεια για την οποία συμφωνούμε καθόσον είναι ο μόνος σίγουρος και υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης του δάκου.
Αν και βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση της καλλιεργητικής Περιόδου παρατηρούμε ότι καμία ενέργεια δεν έχει ξεκινήσει εκ μέρους του αναδόχου. Συγκεκριμένα δεν έχουν τοποθετηθεί παγίδες για να διαπιστωθεί ο πληθυσμός του δάκου, δεν έχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός (ενέργειες που έχουν ήδη γίνει στις Περιφέρειες Ηλείας, Μεσσηνίας, Κρήτης κλπ).
Κατόπιν αυτού κρίνουμε ότι η ολιγωρία αυτή δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε άλλες μεθόδους με αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα με τα γνωστά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν εσχάτως δηλαδή υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού. Παρακαλούνται οι αρμόδιοι του Δήμου σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης να μεριμνήσουν εγκαίρως”.