Current track

Title

Artist

Το πρώτο Debate στον Prisma 90.2 Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις τεσσάρων υποψήφιων Βουλευτών

17/05/2023


-Νίκος Πέττας (ΝΔ)
* Η νίκη της ΝΔ είναι βέβαιη την 21η Μαίου. Θέλουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
* Η αύξηση των μισθών εδραιώνει τον πληθωρισμό. Είναι μεν μια ανακουφιστική πράξη, ωστόσο για να συμπιεστούν οι τιμές, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να λειτουργούν ως ελεγκτές.
* Με την κυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε πολιτική για το Ναυάγιο για πρώτη φορά. Εξασφαλίστηκαν 2,7 εκ. ευρώ, τα οποία και έπρεπε να δαπανηθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες εκεί, κάτι όμως που δεν έγινε.
* Είναι ένα εθνικό τοπόσημο και πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια. Να επανέλθει η περιορισμένη επισκεψιμότητα.
* Δεν έχω καμία διαμάχη με τον Ευθύμη Λέκκα, απλώς λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου.
* Είχαμε μια εξαιρετική κυβέρνηση, έναν εξαιρετικό πρωθυπουργό, που ήταν φιλικός με όλες τις Δημοτικές Αρχές στην Ελλάδα.
* Ένας Βουλευτής πρέπει να είναι ο εφιάλτης ενός Δημάρχου. Στην περίπτωση της Ζακύνθου έχουμε δυστυχώς, έναν αναποτελεσματικό Δήμαρχο, γι αυτό και δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα της καθημερινότητας.
* Στην Υγεία η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια ιστορική πανδημική κρίση. Δεν λέω πως όλα έγιναν τέλεια, όμως είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

-Γιώργος Αρμένης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)
* Να τιμωρηθούν στις εκλογές της 21ης Μαίου αυτοί που μας οδήγησαν στην Τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, αλλά και εκείνοι που ευθύνονται για τις υποκλοπές. Διαμορφώνεται ένα ποτάμι αντίδρασης για τη ΝΔ.
* Τρία εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν στα όρια της φτώχειας και τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 7.5%
* Ο κ. Νίκος Πέττας προσπάθησε να αμβλύνει τα οικονομικά στοιχεία στη χώρα μας. Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι στη Γερμανία έχουν τους πιο υψηλούς μισθούς με τις χαμηλότερες τιμές των προϊόντων και στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο.
* Πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και να μην χρηματοδοτείται η αισχροκέρδεια, όπως έκανε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση της ΝΔ.
* Ακολουθήθηκε μια καταστροφική πολιτική για το Ναυάγιο και η «ζωνοποίηση» στην περιοχή δεν ακολουθήθηκε, παρά τα πειράματα που έγιναν αρχικά με την προσπάθεια δημιουργίας Α.Ε. και στη συνέχεια με τη λειτουργία της Επιτροπής.
* Να συσταθεί αυτοδιοικητικός φορέας για το Ναυάγιο. Δεν αποκλείω τη συμμετοχή της εκκλησίας. Χρειάζεται σοβαρότητα και να ακούμε τους επιστήμονες.
* Το 2019 και εν μία νυκτί πάρθηκαν πίσω οι πόροι από τις τοπικές κοινότητες. Ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ έχει αποτύχει και δεν μπορούν οι Κερκυραίοι και οι Λευκαδίτες να αποφασίζουν για τα απορρίμματα στη Ζάκυνθο.
* Ο κ. Ακτύπης ψήφισε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Έγιναν τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο νοσοκομείο της Ζακύνθου έχουμε έναν παθολόγο και επτά μαιευτήρες, πράγμα αδιανόητο.
* Στις δεύτερες εκλογές είναι απαραίτητο στο νησί να δημιουργηθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜΕΡΑ 25.

-Διονύσης Μποτώνης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)
* Οι υποκλοπές που έγιναν από τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, μας θύμισαν άλλα καθεστώτα.
* Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει πιο δυνατό από αυτές τις εκλογές. Η χώρα μας είναι απαραίτητο να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με χέρσα χωράφια και στη Ζάκυνθο, αλλά και σε όμορες περιοχές, όπως η Ηλεία και η Αχαία.
* Να μην έχουμε κράτος εισπράκτορα, αλλά προγραμματιστή. Η κεντρική εξουσία να στηρίζει και να μην απονθαρρύνει τους αγρότες μας.
* Το Ναυάγιο είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο μετά την Ακρόπολη. Ξαφνικά ξύπνησε ο κ. Λέκκας και μετά το δυστύχημα των Τεμπών πρότεινε να κλείσει. Δεν βλέπουμε όμως, να συμβαίνει το ίδιο για άλλες παραλίες της Ελλάδος που επίσης παρατηρούνται κατολισθητικά φαινόμενα.
* Το πλοίο «Παναγιώτης» χρειάζεται επισκευή. Πρέπει να συνεργαστούμε με το Πολυτεχνείο και κατασκευαστικές εταιρείες. Από τη στιγμή που η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που έφτιαξαν δεν φυλάει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ας τη φέρουν εδώ.
* Για την Μπόχαλη θα πω ότι τα δέντρα τα είχαν φυτέψει μαθητές, ώστε να συγκρατηθεί το αργιλώδες έδαφος. Τώρα πρέπει να κοπούν τα «νεκρά» δέντρα και να φυτευτούν ειδικοί θάμνοι, ώστε να σταματήσουν οι κατολισθήσεις.
* Ο Δήμος Ζακύνθου επιχορηγήθηκε με αρκετά χρήματα, όμως κανείς δεν ασχολήθηκε για την αξιοποίησή τους. Ούτε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκανε κάτι επ’ αυτού.
* Πρόσφατα είχαμε τον θάνατο του συμπατριώτη μας, Θανάση Κουμουτόπουλου, από λεπτοσπείρωση. Μια λεπτοσπείρωση όμως, που δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Ζακύνθου, αλλά το ανακάλυψε ιδιώτης γιατρός έξω, στον οποίο προσέφυγε η οικογένεια. Το νοσοκομείο μοιάζει περισσότερο με κέντρο υγείας. Έχουμε περισσότερους μαιευτήρες και μόλις έναν παθολόγο. Το Πολυδύναμο Ιατρείο Βολιμών είναι κλειστό και σαπίζει. Αυτή είναι η Υγεία στη Ζάκυνθο.
* Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μετά τις εκλογές πρέπει να επιτευχθεί.

-Δημήτρης Πέττας (ΜΕΡΑ 25)
* Το διακύβευμα των εκλογών είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα 400 δις ευρώ, όταν το εισόδημα είναι 192 δις ευρώ. Είμαστε στη χειρότερη δυνατή κατάσταση.
* Να καταργηθεί το χρηματιστήριο της ενέργειας, ώστε να μην πλουτίζουν έξι παραγωγοί ρεύματος εις βάρος των Ελλήνων.
* Να αυξηθούν οι φόροι στα ανώτερα κλιμάκια της οικονομίας μας για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι.
* Η τραπεζική κρίση έχει αρχίσει και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Το ΜΕΡΑ25 με το σχέδιο «Δήμητρα» δεν πρότεινε να φύγουμε από το ευρώ και να αλλάξουμε νόμισμα, αλλά να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών.
* Όταν πήγα στο κάστρο του Ντουμπρόβνικ, πλήρωσα 20 ευρώ εισιτήριο και στη Ζάκυνθο δεν έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια να εισπράττουμε ούτε ένα ευρώ.
* Ο τουρισμός στη Ζάκυνθο πρέπει να απεξαρτηθεί από το Ναυάγιο. Σε ό,τι αφορά την Μπόχαλη και αυτή είναι θύμα των μνημονιακών περικοπών και υπάρχει κίνδυνος να πέσει στην πόλη.
* Να δούμε κάποια στιγμή την φέρουσα ικανότητα του νησιού. Ο τουρισμός έχει πιάσει ταβάνι.
* Και οι περικοπές που έγιναν στην Υγεία είναι μνημονιακό απότοκο. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανάτους από Covid. Στο Καστελλόριζο δε, πατέρας πήρε το παιδί του και το πήγε απέναντι στην Τουρκία για περίθαλψη. Αυτή είναι η κατάσταση στην Υγεία συνολικά της χώρας μας και κάποια στιγμή πρέπει να παρακούσουμε τις εντολές των δανειστών.
* Δεν δεχόμαστε ως ΜΕΡΑ25 την πρόταση Αρμένη για κοινό ψηφοδέλτιο στη Ζάκυνθο μετά τις πρώτες εκλογές.


Current track

Title

Artist