Το master plan για την υδροδότηση βασίζεται σε εικονικά και όχι πραγματικά δεδομένα/ Υπάρχει ποιοτικό νερό στο νησί που είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο και αυτοί μας μιλούν για αφαλάτωση
03/04/2024
«Συμμετείχα ως θεατής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ και δηλώνω ότι προβληματίστηκα, διότι θεωρώ πως δεν εισέφερε τίποτα αναφορικά με τις λύσεις που πρέπει να τρέξουν για το νερό.
Κατ’ αρχήν το master plan ήρθε σε μια κακή χρονική περίοδο, διότι μετά τις Ευρωεκλογές πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει μια αναδιάταξη των ΔΕΥΑ πανελλαδικά. Δηλαδή, θα έχουμε συγχωνεύσεις.
Τη στιγμή λοιπόν που έρχονται εξελίξεις, εμείς με το master plan αποδεχόμαστε τη λύση της αφαλάτωσης, που θα εκτοξεύσει την τιμή πώλησης του νερού στους καταναλωτές.
Από την άλλη πλευρά οι μελετητές μας παρουσιάζουν στοιχεία κατά προσέγγιση και κατ’ εκτίμηση. Έπρεπε στις 67 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ να έχουν τοποθετηθεί υδρόμετρα από το 2014 για να γνωρίζουμε τις ακριβείς ποσότητες νερού που αντλούμε.
Οι απώλειες του 70% που ισχυρίζονται είναι μακριά από την πραγματικότητα, διότι οι ανάγκες που έχει το νησί σε νερό είναι 4,5 εκ. κυβικά και τιμολογούνται τα 3 εκ. Το master plan είναι εικονικό και όχι πραγματικό.
Σε ό,τι αφορά την αφαλάτωση το κόστος όπως κατάλαβαν όλοι χθες θα είναι τεράστιο, ενώ υπάρχει και ζήτημα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της διαδικασίας. Δεν μας συμφέρει αυτή η πρόταση.
Και το λέω αυτό διότι το ΙΓΜΕ έχει αναφέρει πως το νησί έχει επαρκείς ποσότητες νερού και μάλιστα είναι ποιοτικό. Στα Βρυσάκια στο Αργάσι, στη Ρίζα, στη Λιθακιά, στην Κυψέλη, στο Τραγάκι και στον Παντοκράτορα το νερό είναι καλύτερο και από το εμφιαλωμένο.
Η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα της Ζακύνθου δεν αξιολογήθηκε πλήρως από τους μελετητές. Μπορούμε να φτιάξουμε λιμνοδεξαμενές στα ορεινά και να αναμορφώσουμε το σύστημα υδροδότησης.
Η περιοχή του Κερίου τροφοδοτεί με νερό όλη τη Ζάκυνθο και υπάρχει υπεράντληση στο σημείο αυτό. Η λύση είναι να γίνουν νέες γεωτρήσεις και να δημιουργηθούν αυτόνομες υδατικές κοινότητες. Η κάθε περιοχή να έχει το νερό της και να μην παίρνει από άλλες περιοχές. Αν κάνουμε και φράγματα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, τότε καμία αφαλάτωση δεν μας χρειάζεται. Περιμένω από το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση…».