Current track

Title

Artist

Το δεύτερο Debate στον Prisma 90.2 Οι τοποθετήσεις τεσσάρων εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων

09/06/2023


-Θοδωρής Μάργαρης (ΝΔ)
* Η ΝΔ πέτυχε μια μεγαλειώδη νίκη απέναντι στον λαϊκισμό. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί και στις 25 Ιουνίου.
* Ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι σχετικά χαμηλά, σύμφωνα με την Eurostat. Η ακρίβεια οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Η ΝΔ πρωτοστάτησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υπερφορολόγησε με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που πλήρωσαν 3,5 δις ευρώ.
* Δεν είμαστε δογματικοί γι αυτό δώσαμε επιδόματα στον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Δεν μειώσαμε τον ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, γιατί αποδείχθηκε πως χώρες που το έπραξαν αυτό, όπως η Ισπανία, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν μειώθηκαν οι τιμές προς τον καταναλωτή, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός εκεί να είναι υψηλότερος.
* Οι περικοπές κοστίζουν και δημιουργούν δημοσιονομικά κενά, τα οποία η ΝΔ δεν θέλει να καλύψει με νέους φόρους.
* Στην υγεία ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Ζακύνθου υπερδιπλασιάστηκε και από 58 γιατρούς που παραλάβαμε, τώρα υπηρετούν 73. Ο Βουλευτής, Διονύσης Ακτύπης, έχει δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, ενώ στήριξε το ΕΣΥ με την έλευση νέων μηχανημάτων.
* Στην παιδεία η ΝΔ τα πήγε πολύ καλά. Όπως είπε πρόσφατα και η κ. Κεραμέως, καταργήθηκε η ανομία στα Πανεπιστήμια με το άσυλο, δημιουργήθηκαν πρότυπα σχολεία, στη Ζάκυνθο μονιμοποιήθηκαν 400 εκπαιδευτικοί και έγιναν παρεμβάσεις σε διάφορα διδακτήρια, όπως στον Παντοκράτορα και στο Μουσικό.
* Η ΝΔ ενίσχυσε την άμυνα της χώρας μας. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξει, κάτι που σημαίνει πως οι προκλήσεις θα συνεχιστούν. Συμμαχήσαμε με τη Γαλλία και την Αμερική και δείξαμε σε όλους πως τόσο η θάλασσα, όσο και ο Έβρος έχουν σύνορα, τα οποία προστατεύονται.
* Η ΝΔ έχει ρεαλιστικές προτάσεις για όλα τα θέματα και με την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του Πρωθυπουργού θα προχωρήσουμε μπροστά με σταθερά βήματα. Ο κόσμος στις εκλογές της 21ης Μαίου δεν αποδοκίμασε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιβράβευσε και την πολιτική της κυβέρνησης. Πάμε όλοι στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

-Αντώνης Κασιμάτης (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)
* Οι κάλπες την 25η Ιουνίου θα είναι άδειες και η κοινωνία καλείται να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Είμαστε αισιόδοξοι. Το αποτέλεσμα της 21ης Μάη ήταν οδυνηρό και μη αναμενόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκαμε απέναντι όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις όταν μιλούσαμε για κυβέρνηση συνεργασίας. Υπήρχε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να προτιμούν κυβέρνηση Μητσοτάκη.
* Η ΝΔ δεν αγγίζει τα καρτέλ στην ενέργεια και στα καύσιμα. Το πετρέλαιο Brend έχει 76 δολάρια το βαρέλι και παρόλα αυτά ο κόσμος πληρώνει περισσότερα χρήματα για τα καύσιμα από όταν η τιμή ήταν στα 120 ευρώ το βαρέλι.
* Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα πρέπει να μειωθεί, όπως και ο ειδικός φόρος στα καύσιμα. Θέλουμε την κατάργηση του φόρου για το πετρέλαιο των αγροτών και για εμάς είναι αδήριτη ανάγκη ο ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά να είναι ίδιος με τις περιοχές του Αιγαίου. Μόνο έτσι θα θωρακιστούν τα λαϊκά εισοδήματα.
* Στην υγεία μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε τρία θανατηφόρα περιστατικά ανά την Ελλάδα, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Αποχώρησαν 500 άτομα από το ΕΚΑΒ και δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ενισχύσει αυτή τη δομή υγείας με 300 εργαζόμενους. Ακούμε από τη ΝΔ ότι θα θέσει σε προτεραιότητα την υγεία το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, παραδέχεται πως δεν είχε δώσει καμία σημασία τα προηγούμενα χρόνια. Λέμε ΟΧΙ στη λογική της ιδιωτικοποίησης και προτείνουμε όσοι μπαίνουν στο ΕΣΥ (Επιμελητές Β) να λαμβάνουν μισθό 2.000 ευρώ και παραπάνω όσο ανεβαίνουν σε βαθμίδες. Σημαντική προϋπόθεση είναι παράλληλα τα βαρέα και ανθυγιεινά.
* Σε ό,τι έχει να κάνει με την παιδεία, τονίζω πως η ελάχιστη βάση εισαγωγής βάζει φραγμό στους επιτυχόντες για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια και στέλνει 20.000 παιδιά ετησίως σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές. Προτείνουμε την αύξηση των δαπανών, τον διορισμό του διδακτικού προσωπικού και είμαστε απέναντι στο σκληρό σύστημα αξιολόγησης. Ήταν αποτυχία της κυβέρνησης η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
* Στα εθνικά ζητήματα η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική. Η ΝΔ έστειλε αντιφατικά μηνύματα, όπως συνέβη με την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το Oruc Reis, την οποία απέδιδαν στον καιρό. Μην ξεχνάμε επίσης πως μετά από αυτό παραιτήθηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού. Η προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς τις σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, υπερδιόγκωσε τα κόστη για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ διαφωνούμε με τους χειρισμούς που έγιναν στο ουκρανικό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι για την άμυνα της χώρας απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων.
* Στις 25 Ιουνίου ο κόσμος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εναλλακτικά σχέδια. Έρχονται 700.000 πλειστηριασμοί, η ακρίβεια τρώει τα εισοδήματα, ενώ η δημόσια υγεία και το νερό βρίσκονται σε διακινδύνευση. Ζητούμε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει φρένο σε όλα αυτά.

-Γιώργος Στρούζας (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ)

* Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 21ης Μαίου πήγε αρκετά καλά, αφού υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του. Έχουμε δυναμική ανόδου και ο πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει στη δεύτερη θέση, γιατί ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι εμείς είμαστε το αντίπαλο δέος απέναντι στη ΝΔ.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 20 ποσοστιαίες μονάδες και του φταίνε τα μικρότερα κόμματα. Να ερευνήσουν για ποιον λόγο έχασαν και να αφήσουν τους λαϊκισμούς. Εμείς λέμε ΟΧΙ σε Μητσοτάκη και Τσίπρα. Η ΝΔ έλεγε πως το 24% του ΦΠΑ θα το πάει στο 22 και το 13% στο 11. Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά και δεν έβαλε πλαφόν στις τιμές, όπως το έκανε η Ισπανία.
* Απέτυχαν και στην υγεία. Ασθενής σε ακριτικό νησί αναγκάστηκε να πάει για περίθαλψη στην Τουρκία, ενώ στο ΕΚΑΒ δεν υπάρχουν διασώστες και ασθενοφόρα. Σπρώχνουν με την πολιτική τους στο εξωτερικό τους γιατρούς και τώρα μας λένε πως η Υγεία θα μπει σε προτεραιότητα. Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και στη Ζάκυνθο, αφού λόγω των διακομιδών που γίνονται το νησί μας έχει μείνει με μόλις ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια.
* Στην παιδεία η χώρα μας είναι στην 19η θέση από τις 27 συνολικά χώρες στην Ευρωπαική Ένωση, σε ό,τι έχει να κάνει με τις δαπάνες. Έχω παιδί που δίνει πανελλήνιες φέτος και το κόστος για να σπουδάσει είναι δυσβάστακτο. Μια γκαρσονιέρα κοστίζει 500 ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει το εθνικό πανεπιστημιακό απολυτήριο. Η επίσκεψη της Κεραμέως στη Ζάκυνθο δεν πρόσθεσε κάτι στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού μας. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα, που φωτιστικό έπιασε φωτιά στο νηπιαγωγείο της Λιθακιάς.
* Στα εθνικά θέματα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό στα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως διαφωνούμε με τις απευθείας αναθέσεις και με το γεγονός πως δεν συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες. Η ΝΔ έβαλε μόνο βέτο για το Ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρωπαική Ένωση για να εξυπηρετήσει τους εφοπλιστές και δεν έπραξε απολύτως τίποτα για να μη δώσει η Ισπανία όπλα στην Τουρκία.
* Τα σημάδια για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είναι ενθαρρυντικά. Το «παρκαρισμένο» ΠΑΣΟΚ του 6,35% δεν υπάρχει πια, αφού αφενός υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του και αφετέρου απαλλάχθηκε από τα πολιτικά «σκουπίδια» που εντάχθηκαν σε άλλα κόμματα. Στις 25 Ιουνίου θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί.

-Γιώργος Κωνσταντίνου (ΚΚΕ)
* Το ΚΚΕ ενισχύθηκε στις τελευταίες εκλογές σε όλες τις φτωχές γειτονιές της χώρας και ψηφίστηκε μαζικά από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μαχητική και στρατηγική αντιπολίτευση κάνει μόνο το ΚΚΕ και αυτό το έχουμε αποδείξει. Τοπικά σε ξενοδοχείο στο Λαγανά απαγορεύθηκε σε υποψηφίους του ΚΚΕ να μιλήσουν με το προσωπικό, όταν η ίδια ξενοδόχος δεξιωνόταν την Κεραμέως και τον Σκυλακάκη.
* Ας ξεκαθαρίσουμε τα δεξιά και τα αριστερά. Το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι και τα δύο αυτά κόμματα υπερασπίζονται τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι τα φτωχά λαικά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τεχνητό τρόπο προσπαθεί να υφαρπάξει ψηφοφόρους από το ΚΚΕ. Μας βλέπουν και βγάζουν σπυράκια. Τους «έπιασε» αυτό το 2015, όμως τώρα δεν τους πιστεύει κανείς. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ το 50%.
* Στην οικονομία ούτε ο ΦΠΑ καταργήθηκε, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Νόμο Κατρούγκαλου. Η ΝΔ κρύβει πως το 95% του προϋπολογισμού προέρχεται από τους φόρους που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι και μόλις το 5% από αυτά που δίνουν οι πλούσιοι. Μιλάμε ξεκάθαρα για μια αντιλαϊκή πολιτική.
* Στην υγεία είναι τα κέρδη τους και οι ζωές μας. Τα όσα παρουσιάζει κατά καιρούς ο κ. Ακτύπης για το νοσοκομείο Ζακύνθου είναι «μαγική» εικόνα. Υπάρχουν στο νησί 2.500 καρκινοπαθείς και φεύγουν εκτός Ζακύνθου για χημειοθεραπείες με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ γυρνούν σε κακή κατάσταση. Ούτε γάζες δεν υπάρχουν και η μονάδα τεχνητού νεφρού υπολειτουργεί. Η ΜΕΘ άνοιξε μετά τους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι και το ΚΚΕ με τις κινητοποιήσεις τους.
* Θέλουμε να υπάρχει δημόσια δωρεάν παιδεία. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε άθλιες συνθήκες, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες και τα βάζουν μέσα σε κοντέινερ. Δεν ευθύνεται μόνο ο Δήμος για όσα συμβαίνουν, αλλά περισσότερο η κυβέρνηση. Έφτιαξαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να σταματήσει η διακίνηση των ελεύθερων ιδεών και όχι για να καταπολεμήσουν τα ναρκωτικά.
* ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το ποιος έφερε το καλύτερο μνημόνιο με τα 37 δις του ΣΥΡΙΖΑ να προέρχονται από την υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων.
* Στα εθνικά τονίζω πως αυξήθηκαν στη χώρα μας τα νατοϊκά στρατόπεδα. Η Τουρκία είναι και καλά σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, ενώ όταν είχαμε τα Ίμια ο Σημίτης ευχαριστούσε τους Αμερικανούς για τις «γκρίζες ζώνες». Κρύβουν ότι επέρχεται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ενώ είναι ορατός σε όλους ο αφοπλισμός των νησιών μας με τα όπλα να αποστέλλονται στην Ουκρανία του Ζελένσκι και του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ.
* Το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η φορολογία στους πολίτες. Ζητάμε στις 25 Ιουνίου να στηριχθεί το ΚΚΕ για να κόψουμε τα πόδια της ΝΔ και να είναι τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στη Βουλή και ισχυρά. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη λύση.


Current track

Title

Artist