Current track

Title

Artist

Το 3ο debate στον Prisma 90.2 Ακτύπης, Ξένος και Θεοδόση-Κοντού για νεκρούς μετανάστες στην Πύλο, Ναυάγιο και οικονομία

19/06/2023


Δ. Ακτύπης (ΝΔ):
* Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα βάζει με τους διακινητές και τους λαθρεμπόρους, βρίσκει συνεχώς την ευκαιρία να τα βάζει με το Λιμενικό και αυτό το κάνει άμεσα, δίχως να περιμένει τη διεξαγωγή της έρευνας και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή. Δυστυχώς, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσφημούν τη χώρα μας.
* Η ΝΔ με τις ενέργειες που έκανε, όπως η κατασκευή φράχτη στον Έβρο , απέτρεψε τους διακινητές και μείωσε τις μεταναστευτικές ροές και τα σύνορα της χώρας μας σφραγίστηκαν.
* Ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε μυαλό παρά τη μεγάλη του ήττα στις εθνικές εκλογές. Συνεχίζει να του φταίει για όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθύνεται στο μικρό αριστερό ακροατήριό του. Και βέβαια είναι σαν το ζήτημα με τη «μικρή Μαρία» που υιοθέτησε την άποψή δημοσιογράφων ότι αυτή πέθανε σε ελληνική νησίδα, κάτι φυσικά που δεν ίσχυε και οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι απολύθηκαν από τα ΜΜΕ που εργάζονταν.
* Όσο και να το επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας δεν θα ξαναζήσει άλλες Ειδομένες και Μόριες. Εξάλλου, η δικαστική απόφαση για τη Μόρια είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν βιασμοί, το φαγητό ήταν λίγο και το νερό δεν έφτανε για όλους. Αυτή είναι η αγάπη που έχει για τους μετανάστες ο ΣΥΡΙΖΑ.
* Η ακρίβεια που επικρατεί παγκοσμίως έχει δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό και παρά την αύξηση κατά 13% στις αφίξεις τον Μάιο, οι τουρίστες δεν δαπανούν χρήματα, γιατί το εισόδημά τους είναι μειωμένο.
* Θέλουμε το Ναυάγιο της Ζακύνθου να είναι ανοιχτό με ασφάλεια. Επί 40 χρόνια το πλοίο «Παναγιώτης» είναι ένα κουφάρι που το τρώει η θάλασσα. Μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα.
* Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε για 99 χρόνια το Λιμενικό Σταθμό Βολιμών στο ΤΑΙΠΕΔ και κάναμε τιτάνιο αγώνα για να πάνε οι λιμενικοί εκεί μετά από διαπραγμάτευση.
* Να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προέρχεται από παρθενογένεση και ότι έχει κυβερνήσει τη χώρα. Το Ναυάγιο πρέπει να είναι ασφαλές και πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
* Χωρίς κοστολόγηση το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το γνωρίζει η κ. Θεοδόση-Κοντού. Με τα όσα προτείνουν μαζεύουν 100 εκ. ευρώ και τους λείπουν 11,9 δις ευρώ. Από που θα τα βρουν; Μόνο με κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι στον κόσμο.

Σπ. Ξένος (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ):
* Η Μεσόγειος έγινε ο υγρός τάφος 600 και πλέον ανθρώπων. Θα δούμε τι θα βγει από την έρευνα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη από το τραγικό δυστύχημα.
* Υπάρχουν ζητήματα για το πως λειτούργησε το Λιμενικό κι αν έπρεπε να ρίξει σωσίβια ή να κάνει ρυμούλκηση του σκάφους από τη στιγμή που έβλεπε πως αυτό ήταν υπέρφορτο.
* Όλο αυτό που συμβαίνει με τις προσφυγικές ροές είναι ένα πολιτικό ζήτημα και χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για το δουλεμπόριο. Πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μένουν στις εστίες τους, όμως όταν φεύγουν έχουμε χρέος και καθήκον να δημιουργήσουμε ασφαλείς διόδους, προκειμένου να μην πνίγονται.
* Έχουμε διαφορετική πολιτική στο θέμα αυτό με τη ΝΔ. Όταν βλέπεις ένα πλοίο να είναι ακίνητο για επτά ώρες, τότε κάτι πρέπει να κάνεις για να σώσεις τον κόσμο που βρίσκεται πάνω σε αυτό. Ξένα ΜΜΕ λένε πως δεν έγιναν όλα καλά, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
* Για τον φράχτη στον Έβρο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικός, όμως λέει πως δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
* Η αύξηση 13.2% στις αφίξεις του Μαίου δεν αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία του τόπου μας. Μας έλεγαν ότι φέτος θα ήταν η καλύτερη χρονιά, όμως θεωρώ πως έχει ηχήσει το καμπανάκι για το τι θα δούμε στη συνέχεια.
* Τα αεροπορικά ναύλα έχουν αυξηθεί κατά 400%, υπάρχει ενεργειακή ακρίβεια και σημαντική έλλειψη προσωπικού όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά στις κατασκευές και την πρωτογενή παραγωγή.
* Σε συνδυασμό με το Ναυάγιο που έκλεισε από τη ΝΔ, φοβάμαι ότι του χρόνου τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα. Δεν θα αντικρούσω τα επιστημονικά δεδομένα από την αυτοψία του κ. Λέκκα και συμφωνώ πως εκεί προέχει η ασφάλεια και η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Θα συμπληρώσω όμως, πως δεν εφαρμόστηκε απολύτως τίποτα από τη μελέτη του κ. Λέκκα, που αφορούσε τη ζωνοποίηση της περιοχής. Χρειάζεται ένα μάστερ πλαν για τη γενικότερη ανάπτυξη του χώρου.
* Έχουν παραιτηθεί όλα τα μέλη της Επιτροπής του Ναυαγίου. Από το 2019 το υπουργείο Τουρισμού, επί θητείας Θεοχάρη, μας μιλούσε για Α.Ε., όμως όταν στο υπουργείο αυτό πήγε ο κ. Κικίλιας ακυρώθηκαν όλα με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση με το κλειστό Ναυάγιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη.

Αναστασία Θεοδόση-Κοντού (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ):
* Στην Πύλο είχαμε ένα τραγικό Ναυάγιο. Έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, διότι επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο πλοίο. Πρέπει να δούμε τη νομοθεσία, διότι υπήρχαν εξόφθαλμες ενδείξεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
* Οι ελληνικές αρχές ακολούθησαν μια νομοθεσία, η οποία όμως δεν έχει εξειδικευτεί για τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να παρεμβαίνουμε και που όχι.
* Λόγω της πανδημίας είχαν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές. Τώρα όμως, λόγω των πολέμων και της κλιματικής κρίσης, αυτές θα αυξηθούν. Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα για να μην πεθαίνουν άνθρωποι. Δυστυχώς, ακολουθήθηκε ένας ασαφής κανονισμός και είχαμε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα.
* Το ΠΑΣΟΚ έχει υπερψηφίσει τον φράχτη στον Έβρο. Από ‘κει και πέρα όμως, έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες ευρωπαικές χώρες μόνο 30.000 πρόσφυγες, όταν στη χώρα μας έχουν γίνει 950.000 σχετικές αιτήσεις. Δεν μπορεί λοιπόν να πανηγυρίζει η ΝΔ και ο κ. Μηταράκης. Είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τους πρόσφυγες και να τους βοηθάμε να πηγαίνουν σε αλλά μέρη.
* Με χαροποιεί που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα της ασφάλειας στο Ναυάγιο. Βέβαια αυτό δεν το είδαμε στα Τέμπη, όπου πέθαναν δεκάδες άνθρωποι.
* Φαινόμενα κατολισθήσεων πάντοτε υπήρχαν στο Ναυάγιο. Αποφάσισαν όμως να το κλείσουν, δίχως να υλοποιήσουν την επιστημονική πρόταση του κ. Λέκκα για τη ζωνοποίηση της περιοχής. Η μελέτη αυτή δεν εφαρμόστηκε με πολιτική ευθύνη και δίχως να γίνει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
* Δεν υπήρχαν κομμάτια βράχων στην πράσινη ζώνη, όπως έλεγε ο κ. Ακτύπης, συνεπώς ο χώρος αυτός θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος.
* Εμπαίζουν την κοινή γνώμη με τα όσα λένε. Το Ναυάγιο βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών για τους τουρίστες. Όταν λοιπόν τους κλείνεις το χώρο αυτό, είναι αναμενόμενο να μην έρχονται στο νησί μας.
* Η ΝΔ δεν μείωσε τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τον ειδικό φόρο καυσίμων, όπως πρότεινε από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ. Δεν έβαλε πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και ο κόσμος υποφέρει. Μας λένε πως δεν έχουμε κοστολογήσει το οικονομικό μας πρόγραμμα, κάτι που δεν ισχύει. Εξάλλου, όταν τους ζητήσαμε να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αρνήθηκαν.


Current track

Title

Artist