Συγκεκριμένες περιοχές καίγονται στη Ζάκυνθο και διακρίνουμε μια εμμονή/ Για τα αντιπλημμυρικά η Αντιπεριφέρεια έχει δώσει εξετάσεις παίρνοντας άριστα
05/09/2024
«Από τα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα, που βρισκόμαστε στις αρχές του Σεπτέμβρη, τα πράγματα δεν έχουν πάει πολύ καλά, αφού είχαμε ανεμοστρόβιλους που δημιούργησαν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, αλλά και κεραυνούς από τους οποίους εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.
Χθες είχαμε δύο φωτιές στον Αγαλά και στην περιοχή Καταλούπου. Να πω ότι διακρίνουμε μια εμμονή, διότι καίγονται τα ίδια σημεία!
Ο λόφος Καταλούπου, που βρίσκεται μεταξύ Λαγωπόδου και Κοιλιωμένου, όπως και ο Αγαλάς, ήταν η δεύτερη φορά που έπιασαν φωτιά.
Στον Αγαλά οι εθελοντικές ομάδες της Λιθακιάς και της ομώνυμης περιοχής έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, καταφέρνοντας να την αντιμετωπίσουν άμεσα.
Κανείς δεν μπορεί να πει με ελαφρά την καρδία αν αυτές οι φωτιές προέρχονται από εμπρησμό ή όχι. Αυτό θα το βρουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δηλαδή το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής και ειδικοί αξιωματικοί που θα έρθουν από την Αθήνα.
Θέλω να τονίσω ότι οι κάτοικοι των περιοχών είναι οι «αόρατοι σύμμαχοί» μας, αφού δίνουν πληροφορίες για το πως μπορεί να μπαίνουν οι φωτιές, ενώ γνωρίζουν το μικροκλίμα του τόπου τους.
Η φωτιά στο Καταλούπου μπήκε στην πίσω πλευρά, εκεί που είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Έκαψε 80 στρέμματα αναγεννημένου δάσους και αν η φωτιά περνούσε στη Λαγκαδία, υπήρχε κίνδυνος για το Λαγωπόδο και τα πρώτα σπίτια της περιοχής.
Το εκκλησάκι βρισκόταν μέσα σε βράχο και δεν ήταν εύκολα ορατό. Οι πρώτοι που πήγαν εκεί ήταν οι πυροσβέστες της Ζακύνθου και μετά ήρθε και η ΕΜΟΔΕ με τον στρατηγό, κ. Γεωργανά. Οι ντόπιοι βοήθησαν πολύ, διότι με τη δική τους καθοδήγηση ο ναός προστατεύτηκε από την πυρκαγιά.
Να πω ότι ήταν συγκινητική η αγωνία του Μητροπολίτη Ζακύνθου, κ.κ. Διονύσιου, ο οποίος έμεινε μέχρι το τέλος στο σημείο και έφυγε μόνο όταν σιγουρεύτηκε πως δεν θα υπάρξει άλλο πρόβλημα. Συνολικά επιχείρησαν έξι αεροσκάφη.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει υπό την ευθύνη της η Αντιπεριφέρεια Ζακύνθου, τονίζω πως οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες έχουν δώσει εξετάσεις, παίρνοντας άριστα.
Από το 2017 που έχει έρθει η νέα γενιά των μηχανικών σχεδιάζουν τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που χρειάζονται σε όλο το νησί, ενώ συντηρούν και τα προηγούμενα έργα που κάναμε.
Από τα τέλη Ιουλίου έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και το προσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα.
Αντιπλημμυρικά θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία, όπως είναι το ποτάμι και η γέφυρα Ξιφίτα, το Γαιτάνι, η Λίμνη Μακρή, ο Αλικανάς, το ποτάμι του Σμπόρα, ο Πλάνος, το Τραγάκι, στην Παλαιοκαμάρα, στο Ρομίρι, στο Καλπάκι και αλλού. Πάμε και σε περιοχές που υποδεικνύουν οι πρόεδροι των χωριών.
Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιαννούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Καποδίστριας, που έχει την εποπτεία, και εμείς από την Πολιτική Προστασία, συζητάμε και συνεννοούμαστε για αυτά τα ζητήματα.
Η Αντιπεριφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει αντιπυρικές ζώνες, όμως όπου χρειάζεται στέλνουμε ερπυστριοφόρα. Αν προκύψει ένα έντονο πλημμυρικό φαινόμενο εννοείται ότι θα παρέμβουμε ακόμη και σε περιοχή που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο και εφόσον χρειαστεί…».