Στη Ζάκυνθο υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα λύματα, τα απορρίμματα και την έλλειψη νερού για τα νοικοκυριά/ Συγχαίρω τους έξι πολίτες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν
05/07/2024
«Στη Ζάκυνθο έχουμε τρία περιβαλλοντικά εγκλήματα: Α) Υπεράντληση νερού. Β) Λύματα που πέφτουν στη θάλασσα και σε ποτάμια. Γ) Η επικείμενη, αν δεν έχει αρχίσει ήδη, ταφή των σύμμεικτων απορριμμάτων στο Λίβα, πάνω από τη λεκάνη του υδροφόρου ορίζοντα.
Μόνο οι πισίνες έχουν στη Ζάκυνθο καθαρό γλυκό νερό. Στα σπίτια μας λαμβάνουμε υφάλμυρο νερό και κοντεύουμε να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση.
Η αλόγιστη χρήση του νερού γίνεται πλέον μόνο από τουριστικές μονάδες, διότι εμείς στα σπίτια μας κάνουμε αναγκαστική οικονομία εδώ και χρόνια, κοιτάζοντας κάθε φορά αν γέμισε το ντεπόζιτο για να βάλουμε πλυντήριο.
Πηγαινοέρχονται βυτιοφόρα στους δρόμους για να γεμίζουν τις πισίνες, την ώρα που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουμε ήδη τη λειψυδρία.
Έπαθα σοκ όταν είδα στο Τσιλιβί ένα τριαξονικό φορτηγό να μεταφέρει μια τεράστια ποσότητα νερού, την οποία χρειαζόταν η πόλη, να πηγαίνει τελικά σε πισίνα 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Σε ό,τι αφορά τα λύματα δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι άμεσα για να βελτιωθεί η κατάσταση, όμως η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου και η προσωρινή διαταγή που βγήκε είναι ένα δυνατό «όπλο», που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξασφαλιστεί ένα καθαρό περιβάλλον, το οποίο βάση της Νομοθεσίας το δικαιούνται οι πολίτες.
Ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο», συγχαίρω τους έξι συμπολίτες μας που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, γιατί είμαστε μικρή κοινωνία και ίσως να υπήρξαν και πιέσεις. Πάνω από όλα όμως, έβαλαν το αίτημα να μην κινδυνεύει η υγεία τους και εμείς ήμασταν εκεί την ημέρα του δικαστηρίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας.
Η ΔΕΥΑΖ το προηγούμενο διάστημα έριξε λυματολάσπη, για την οποία να ξέρετε πληρώνουμε 25.000 ευρώ τον μήνα για να φεύγει εκτός νησιού, αντί να την ξεραίνουμε και να την ανακατεύουμε με χώμα.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Υγειονομικό μας έδειξαν το τεχνικό δελτίο με τους ελέγχους που έχουν κάνει, όμως έπρεπε να υπήρχαν ήδη τα αποτελέσματα και αυτό ήταν κάτι που συζητήθηκε και στα ασφαλιστικά μέτρα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να αναφέρεται σε αυτό το θέμα.
Είναι απαράδεκτο να αφήνουν τη λυματολάσπη όπου τους βολεύει και να τη ρίχνουν στα ποτάμια, μη λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα επεξεργασίας. Αν είναι δυνατόν…».