Current track

Title

Artist

Σταύρος Κοντονής: Δεν λειτουργώ με ιδιοτέλεια στην πολιτική

12/05/2023


«Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ζακύνθου. Η αθρόα προσέλευση στην εκδήλωση με τους ετεροδημότες στην Αθήνα, εξέπληξε ακόμη κι εμένα.

Ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια και αυτό είναι το πρώτο θέμα που μας θέτει. Δεν υπάρχει κανένα «θαύμα» στην οικονομία, όπως ισχυρίζεται η μέχρι πρότινος κυβέρνηση Μητσοτάκη, διότι το δημόσιο χρέος έφτασε στα 400 δις ευρώ, 1,7 εκ. συμπολίτες μας οφείλουν 100 δις ευρώ στις Τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία τα χρέη φτάνουν τα 108 δις ευρώ, ενώ υψηλές είναι και οι οφειλές στην Εφορία. Όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από επίσημους φορείς του κράτους και δεν τα έχουμε βγάλει από το κεφάλι μας.

Από κει και πέρα, μπορεί η Ελλάδα να έχει βγει από την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών λόγω πανδημίας, όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι υψηλοί και η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων που γίνεται στην Ελλάδα, αφορά αγορές ακινήτων και όχι παραγωγικές επενδύσεις που θα φέρουν και θέσεις εργασίας.

Δεν ασκώ κριτική μόνο στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Σας λέω πως το ίδιο αιχμηρός είμαι και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί! Υπάρχει ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού!

Υπενθυμίζω ότι το 1974 ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον για να παρακολουθήσει τους αντιπάλους του χρησιμοποιούσε την ομάδα των «υδραυλικών». Εκείνοι ήταν υπεύθυνοι για τη διάρρηξη στο Watergate όπου στεγάζονταν τα γραφεία των Δημοκρατικών, ώστε να τοποθετήσουν κοριούς, αλλά συνελήφθησαν συμπτωματικά από αστυνομικούς υπηρεσίας που θεώρησαν πως πρόκειται για «κοινούς» κλέφτες. Ο Νίξον έλαβε χάρη από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Φόρντ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρός του.

Ο κ. Τσίπρας είναι «χορηγός» του κ. Μητσοτάκη και η αντιπολίτευση που κάνει σε πολλά θέματα, είναι για γέλια και για κλάματα. Εκφράζει αντιφατικές θέσεις για την πανδημία, την οικονομική κρίση, τα κόκκινα δάνεια, κλπ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε διαπλεκόμενη γι αυτό και έφυγα.

Ένα πράγμα που απεχθάνομαι περισσότερο από όλα είναι ο παραγοντισμός. Οι Ζακυνθινοί με εμπιστεύθηκαν τρεις φορές και στο τέλος έλαβα πάνω από 4.000 ψήφους, χωρίς να καταφέρω να επανεκλεγώ Βουλευτής, όμως παρόλα αυτά πήρα ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Τα προηγούμενα χρόνια λοιπόν δεν είχα θεσμική ιδιότητα, γι αυτό και δεν έκανα παρεμβάσεις με δική μου πρωτοβουλία. Για οτιδήποτε όμως, μου ζήτησαν να τοποθετηθώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βγήκα και μίλησα ευθαρσώς.

Με διέγραψαν με απαράδεκτο τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2020, χωρίς να με καλέσουν σε απολογία, κάτι που ήταν πρωτοφανές.

Σίγουρα στην πολιτική «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη», όμως η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι διαφορετική. Ουσιαστικά, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί μια επανεκκίνηση του κόμματος σε συνδυασμό με νέους ανθρώπους και έμπειρους από το παρελθόν.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ακολουθήσει έναν λανθασμένο δρόμο με σκάνδαλα και διαπλοκή. Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε από τους πολίτες κι έφτασε πολύ κοντά στο σημείο της πολιτικής εξαφάνισης. Τώρα όμως, τα πράγματα άλλαξαν.

Μοναδική διέξοδος είναι η συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων και το ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητο να πάρει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δηλαδή από το 12% κι επάνω. Έχουμε παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Ο Σταύρος Κοντονής δεν έχει κανέναν προσωπικό στόχο όταν κατεβαίνει στις εκλογές. Ήμουν υποψήφιος με το ΚΚΕ Μ-Λ και έθετα υποψηφιότητα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πιθανότητα να κυβερνήσει κι ελάμβανε ένα ποσοστό του 3-4%. Έδινα πάντα τη μάχη μου στον δημοκρατικό χώρο και τώρα έφυγα από ένα μεγαλύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) και πήγα σε ένα μικρότερο (ΠΑΣΟΚ). Όπως ξέρετε, άλλοι ακολουθούν αντίστροφη διαδρομή, πηγαίνοντας δηλαδή από μικρά σε μεγαλύτερα κόμματα. Αυτό αποδεικνύει πως δεν λειτουργώ με ιδιοτέλεια στην πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πω ότι μπορεί να έχει γίνει ένα συμμάζεμα στα οικονομικά, ωστόσο η κατάσταση στο νησί με τα σκουπίδια και τα λύματα δεν έχει βελτιωθεί.

Κατέβαλα τεράστια προσπάθεια για την επέκταση του βιολογικού, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε η προβλεπόμενη διαδικασία από τον Δήμο.

Είχα επίσης υπογράψει την ανέγερση του νέου κλειστού γυμναστηρίου, όμως ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στο χρονικό διάστημα που έπρεπε. Αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και αν δεν προχωρήσουν, οι χρηματοδοτήσεις χάνονται.

Πάμε και στο θέμα του λιμανιού, επειδή λέγονται πολλά. Το master plan του λιμανιού ολοκληρώθηκε μαζί με το πακέτο των χρηματοδοτήσεων που το συνόδευσαν το 2018, όταν ήμουν Υπουργός της τότε κυβέρνησης. Επί ημερών μου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών λιμανιού η οποία και υλοποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε.

Κάποιοι τροποποίησαν τη μελέτη και αντί η προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια να γίνει στο μόλο του Αγίου Διονυσίου, όπως εμείς είχαμε σχεδιάσει, αποφάσισαν εντελώς ξαφνικά να την πάνε στο μόλο του Αγίου Νικολάου! Σας λέω πως εκεί δεν θα γίνει ποτέ, διότι τα βάθη είναι πολύ μεγάλα, έχουμε κυματισμούς και χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ!

Επιπροσθέτως, κατά τη θητεία μου ως Υπουργός, εκσυγχρονίστηκε το δημοτικό στάδιο, τοποθετήθηκε ταρτάν στον στίβο, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέου παρκέ στο κλειστό γήπεδο της Παναγούλας και φυσικά μέσα σε μόλις 3 μήνες πετύχαμε να τοποθετηθεί η γέφυρα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη, όταν άλλοι δεν είχαν καταφέρει να το κάνουν αυτό επί χρόνια!

Παράλληλα, επί των ημερών μου συγκροτήθηκε και χρηματοδοτήθηκε η ΜΕΘ, και απλώς λειτούργησε με την επόμενη κυβέρνηση. Για να είμαι δίκαιος τονίζω πως εκτός από τις δικές μου ενέργειες για όσα έργα σας περιέγραψα, σημαντικό μερίδιο είχε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να υπογραμμίσω πως έργα έκανα κι όταν ήμουν Βουλευτής στην αντιπολίτευση. Με δική μου παράσταση στον υπουργό Πολιτισμού, κ. Τζαβάρα, κρατήσαμε ανοιχτό το Μεταβυζαντινό Μουσείο, ενώ διατηρήσαμε ως διοικητική μονάδα στο νησί το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που και αυτό κινδύνευε να κλείσει με το πρώτο μνημόνιο. Πάντα λειτουργούσα πάνω από κομματικές πεποιθήσεις, με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μου και των συμπολιτών μου.

Η χώρα χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο για να μην έχουμε άλλη χαμένη τετραετία. Να αναγεννηθεί το κράτος πρόνοιας, η παιδεία, το ΕΣΥ και πολλά άλλα ακόμη. Φτάνει με τα μεγάλα λόγια και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις…».


Current track

Title

Artist