Current track

Title

Artist

Στάθης Καρυδάκης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως κλέφτες

03/11/2023


«Η κυβέρνηση να ψάξει αλλού για κλέφτες και όχι στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών, που προσπαθούν με πολύ μεγάλο κόπο και αγώνα να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Έχουμε μια οριζόντια καρατόμηση και έναν κεφαλικό φόρο. Μας απαγορεύουν το δικαίωμα να έχουμε ζημιές μια χρονιά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είμαστε μόνο μια κατηγορία. Υπάρχουν αυτοί που πωλούν προϊόν, όπως εγώ που δίνω ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, και έχουμε και εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κλπ.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, οι έμποροι έχουν λιγότερα έσοδα, σε σχέση με εκείνους που δραστηριοποιούνται στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν έχουμε κερδοφορία ουσιαστικά, εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε τα Τέμπη, ένα κακό Πάσχα, δύο εκλογικές αναμετρήσεις για τις εθνικές εκλογές, άλλες δύο για τις περιφερειακές και τις δημοτικές, υπήρξαν φωτιές, πλημμύρες, ενώ το κυριότερο είχαμε μείωση στα εισοδήματα των πολιτών, λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα.

Ναι, υπάρχουν και κάποιοι που δεν κόβουν αποδείξεις, που δεν πληρώνουν ΦΠΑ ή το ενοίκιό τους, γιατί επιλέγουν να κάνουν έναν «εσωτερικό δανεισμό» για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις που επείγουν. Όμως, το να καλούμαστε να πληρώσουμε έως και 2.500 ευρώ επιπλέον ετησίως, είναι παράλογο.

Θα πω και κάτι ακόμη: Ουσιαστικά η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή. Μας λέει δώστε 2.500 ευρώ και από ‘κει και πέρα κλέψε όσο θέλεις. Τα ίδια έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο διέλυσε τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΝΔ εκμεταλλεύθηκε τα όσα είπε προεκλογικά ο κ. Κατρούγκαλος για τη φορολόγηση του κλάδου μας, έκανε τις δηλώσεις του φέιγ βολάν και πήρε τις ψήφους των εμπόρων. Μας είπε επίσης πως θα καταργήσει το φόρο επιτηδεύματος, όμως αποδεικνύεται πως δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι όλες ίδιες οι περιπτώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Καλά κάνει με τα POS, για να μην υπάρχουν διπλές και τριπλές ταμειακές μηχανές, όμως δεν πρέπει να κυβερνά με τη λογική του διαίρει και βασίλευε και να βάζει επαγγελματικές τάξεις να τσακώνονται μεταξύ τους, λέγοντας πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να εισπράτει λιγότερα από έναν μισθωτό.

Γιατί δεν πάει στις πύλες εισόδου της χώρας μας, όπως το λιμάνι του Πειραιά, για να επιβάλλει φόρους; Γιατί αφήνει να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, βάζοντας δύο πρόστιμα «χάδια» 1 εκ. ευρώ, όταν έχουν βγάλει 18,5 εκ. ευρώ από την αισχροκέρδεια; Ένα προϊόν κοστίζει πολύ παραπάνω στην Ελλάδα απ ‘ ότι στη Γερμανία.

Η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερη την αισχροκέρδεια, διότι από αυτή έχει μπάσει στα ταμεία του κράτους 5,9 δις ευρώ! Την ίδια στιγμή επιδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι δεν έχουμε καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Μας στοχοποιούν. Αν οι αποδείξεις εκπίπτουν από το φόρο, οι καταναλωτές θα ζητούσαν αποδείξεις από όλους, όπως από τους ηλεκτρολόγους. Η απόδειξη όμως, έχει καταντήσει ένα απλό χαρτί που το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο.

Να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Είμαστε υπέρ της κατανάλωσης και ο κόσμος πρέπει να έχει επαρκή εισοδήματα μέσα από μια κοινωνική πολιτική. Η ΔΕΗ, που πριν μερικά χρόνια θα έβαζε λουκέτο, τώρα εξαγόρασε με 200 εκ. ευρώ τον Κωτσόβολο. Γιατί έδωσαν τα λεφτά αυτά για να κάνουν αγορά και δεν μειώνουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για να βοηθήσουν το λαό που τα βγάζει δύσκολα πέρα;».


Current track

Title

Artist