Current track

Title

Artist

Στάθης Γκαβός: Νόμιμα ανέλαβα τη φύλαξη του πλοίου «Παναγιώτης»

12/04/2023


«Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί. Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχαμε υπογράψει πέρυσι το καλοκαίρι, η εταιρεία φύλαξης δεν άφηνε τον κόσμο να πηγαίνει στο πλοίο «Παναγιώτης» από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Τηρήσαμε όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και οριοθετήσαμε με πασσάλους την περιοχή σύμφωνα με τη μελέτη Λέκκα, τοποθετώντας και τις σχετικές απαγορευτικές πινακίδες.

Θέλω να ευχαριστήσω το Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών και προσωπικά τον διοικητή, κ. Θεοδοσίου, γιατί οπότε τον χρειαστήκαμε ως εταιρεία στο πλάτωμα του Ναυαγίου, ήταν εκεί. Σε ό,τι αφορά την παραλία, πρέπει να πω ότι λιμενικό δεν είδαμε ποτέ στην περιοχή.

Να γνωρίζεται πως εγώ ο ίδιος έφτασα πολλές φορές στο σημείο να καταγγείλω τη σύμβαση, όμως δεν το έκανα διότι η τουριστική σεζόν ήταν σε εξέλιξη κι αν το κάναμε αυτό, ουσιαστικά το Ναυάγιο θα έκλεινε.

Η επιτροπή παραλαβής δεν άφησε το Υπουργείο Τουρισμού να πληρώσει το έργο της φύλαξης. Δεν μου έχει κοινοποιηθεί κανένα σχετικό έγγραφο με εισήγηση και όλα έγιναν σε προφορικό επίπεδο. Η εταιρεία μου έχει στείλει δύο εξώδικα στο Υπουργείο, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Στην αρχή που αναλάβαμε τη φύλαξη είχα επικοινωνία με τον κ. Κικίλια, τον οποίο και ενημέρωνα για κάποια πράγματα που γινόταν.

Θέλω να πω ακόμη ότι η εταιρεία μου πλήρωσε τους υπαλλήλους που απασχολήθηκαν στη φύλαξη του πλοίου «Παναγιώτης». Κάποια υπόλοιπα που έχουν μείνει σε ορισμένους εργαζόμενους, θα κατατεθούν εντός των ημερών.

Η εταιρεία μου λειτουργεί εδώ και 30 συναπτά έτη. Μας γνωρίζουν όλοι. Πολύ σύντομα μάλιστα ανοίγουμε υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Συνεργαζόμαστε και με την ΑΑΔΕ και τέλος κάθε μήνα κάνουμε εκκαθάριση για τις υπηρεσίες φύλαξης που προσφέρουμε στα κτήριά της. Όπως καταλαβαίνετε αν δεν είμασταν νόμιμοι, δεν θα είχαμε μια τέτοια συνεργασία. Εξάλλου έχουμε υποστεί απανωτούς ελέγχους και διαθέτουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Θα ήταν και εγκληματικό από μέρους μας να μην τακτοποιούσαμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις.

Δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανέναν για τις γνωριμίες που έχω στην Αθήνα ή για τις φωτογραφίες που ανεβάζω με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Εξάλλου, ουδέποτε έχω ζητήσει εξυπηρέτηση από φίλους μου και το ίδιο πράττουν και εκείνοι.

Παράλληλα, για τη φύλαξη του πλοίου «Παναγιώτης» έγινε διαγωνιστική διαδικασία. Στην αρχή ήταν τρεις εταιρείες, όμως για τους δικούς της λόγους η μία αποχώρησε. Μείναμε δύο και εγώ ήμουν ο μειοδότης. Όλα έγιναν απολύτως νόμιμα.

Επιπροσθέτως, να πω ότι στη σύμβαση είχε αναγραφεί λάθος η διεύθυνση της εταιρείας μου και αυτό ήταν κάτι που το είχα επισημάνει στο Υπουργείο την ώρα των υπογραφών. Μου απάντησαν πως δεν έχει σημασία και πως δεν μπορούσαν να το αλλάξουν εκείνη τη στιγμή, διότι ούτως ή άλλως τα τιμολόγια κόβονται βάσει ΑΦΜ και όχι έδρας. Από τη στιγμή που ήμουν φορολογικά ενήμερος προχωρήσαμε στις υπογραφές. Αυτή είναι η απάντησή μου στα μυθεύματα περί… εταιρείας πλακιδίων.

Από τη σύμβαση προβλεπόταν να απασχολώ 15 άτομα για τη φύλαξη του Ναυαγίου, όμως εγώ είχα 22, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Ασχολούμαι με το Δημόσιο 30 χρόνια. Πλέον την εταιρεία τη διαχειρίζεται ο γιος μου και είναι αυτός που έχει αναλάβει και τα νομικά ζητήματα, αφού έχουμε προσφύγει δικαστικώς για να πληρωθούμε. Κι άλλες φορές είχαμε προβλήματα με τις επιτροπές παραλαβής, ωστόσο δίναμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και στη συνέχεια πληρωνόμασταν κανονικά.

Η φύλαξη του Ναυαγίου δεν στηρίχθηκε τοπικά. Δεν λέω να στηρίξουν τα επιχειρηματικά μου συμφέροντα, αλλά να νοιαστούν για το αξιοθέατο και την προστασία του. Τον Αύγουστο, από τις 14 έως τις 17 του μήνα, στην παραλία του Ναυαγίου πήγαιναν 8.500 τουρίστες, ημερησίως. Εμείς λοιπόν τους ενημερώναμε ότι απαγορεύεται να πλησιάζουν.

Μέχρι και τα σκουπίδια από την παραλία μάζευαν οι υπάλληλοι της εταιρείας μου, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, διότι ο Δήμος και ο κ. Αρετάκης δεν είχε εμφανιστεί εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη θητεία του. Δεν έκανε σημαντικό έργο και ό,τι φτιάχνει ήταν προγραμματισμένο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Κολοκοτσά.

Όποια φωτογραφία ανέβηκε με… τάνκς επί της παραλίας και με λουόμενους στο καράβι και στην «κόκκινη ζώνη» τραβήχθηκε μετά τις 6 το απόγευμα, που εμείς είχαμε αποχωρήσει από το σημείο. Η φωτογραφία δε με τα σκουπίδια, λέω πως είναι στημένη!

Φυσικά και θα διεκδικήσω ξανά τη δουλειά της φύλαξης του πλοίου «Παναγιώτης», εφόσον αναρτήσει στο «Διαύγεια» σχετικό διαγωνισμό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που έχει πλέον αναλάβει το συγκεκριμένο θέμα.

Η ΝΔ πρέπει να κερδίσει την έδρα στη Ζάκυνθο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που αντιμετώπισε πολλές κρίσεις και αντεπεξήλθε, βοηθώντας με όποιον τρόπο μπορούσε τον κόσμο…».


Current track

Title

Artist